Go Back   2017 2018 EduVark > Education Discussion > General Discussion

  #1  
Old July 7th, 2014, 12:30 PM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default Bureau of Indian Standards Technical Assistant last year question papers

Will you please share with me the Bureau of Indian Standards Technical Assistant last year question papers as it is very urgent for me?
Reply With Quote Quick reply to this message
Have a Facebook Account? Ask your Question Here
  #2  
Old July 8th, 2014, 01:31 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 17,702
Default Re: Bureau of Indian Standards Technical Assistant last year question papers

As you want to get the Bureau of Indian Standards Technical Assistant last year question papers so here it is for you:

The chronological order of strokes in a four stroke petrol engine is:
1] Suction stroke, working stroke, compression stroke and exhaust stroke.
2] Suction stroke, compression stroke, working stroke and exhaust stroke.
3] Compression stroke, working stroke, suction stroke and exhaust stroke.
4] Compression stroke, suction stroke, working stroke and exhaust stroke.

The enthalpy of steam is defined as:
1] Difference of internal energy and product of pressure and volume.
2] Product of internal energy and pressure.
3] Sum of internal energy and product of pressure and volume.
4] Amount of heat change divided by the absolute temperature.

Which of the following operations can be performed using a drilling machine?
A. Reaming B. Countersinking C. Spot Facing D.
Thread tapping
1] Only A, B and D 2] Only B, C and D 3] Only A, B and C 4] All of
these

Which of the following are the advantages of impulse turbine over reaction turbines?
A. Occupies less space per unit power.
B. Compounding is not necessary for speed reduction as the rotor speeds are usually low.
C. Suitable for high power generation.
1] B and C only 2] A only 3] C only 4] A and C only

Maximum power transfer through line V1= 110 kv, V2= 100kv, X=22 ohm is
a 500 MW
b 500 KW
c 250 MW
d 250 KW
Ans: 500 MW

Q.Which type of power plant requires maximum expenditure
a Hydel power plants
b Nuclear power plants
c Thermal power plants
d Gas based power plants

Q.Base load of a power station stands for
a 2-4 hours/day
b 4-8 hours/day
c 8-12 hours/day
d 12-24hours/day
Ans: 12-24hours/day

Q.A wire is placed on the top of a transmission line to protect from
a surge high voltage
b Direct lightning strocks
c indirect lightnin strocks
d Switching over voltages
Ans: Direct lightning strocks

Q.A wire is placed on the top of a transmission line acts as
a acts as a phase wire
b acts as neutral
c acts as a transmission wire
d acts as ground wire

Which of the following can be magnified by magnetic amplifier
(a) voltage
(b) current
(c) power
(d) none of above

The inductance is not used in lag network because of
(a) big size
b) time delay and hysteresis losses
(c) high reactance
(d) none of these

Saturation in a stable control system can cause
(a) conditional stability
(b) over damping
(c) low level oscillations
(d) high level oscillations

Excessive noise in control systems can cause
a) reduction in bandwidth
(b) reduction in gain
(c) saturation in amplifying stages
(d) oscillations

The type-0 system has
(a) net pole at the origin
(b) no pole at the origin
(c) simple at one origin
(d) two poles at the origin

In control systems, excessive bandwidth should be avoided because
(a) noise is proportional to bandwidth
(b) it leads to low relative stability
(c) it leads to slow speed of response
(d) none of these

In most systems, an increase in gain leads to
(a) larger damping ratio
(b) smaller damping ratio
(c) constant damping ratio
(d) none of these

A step function is applied to the input of a system and output is of the form y = t, the system is
(a) stable
(b) unstable
(c) not necessarily stable
(d) conditionally stable

The function of the safety resistor in ohm meter is to
(a) limit the current in the coil
(b) increase the voltage drop across the coil
(c) increase the current in the coil
(d) protect the battery

Which of the following instruments is free from hysteresis and eddy current losses?
(a) M.l. instrument
(b) electrostatic instrument
(c) electrodynamometer type instrument
(d)all of these

The dielectric loss of a capacitance can be measured by
(a) Wien bridge
(b) Owen bridge
(c) Schering bridge
(d) Maxwell bridge

Reed frequency meter is essentially a
(a) recording system
(b) deflection measuring system
(c) vibration measuring system
(d) oscillatory measuring system

In measurements made using a Q meter, high impedance elements should preferably be connected in
(a) star
(b) delta
(c) series
(d) parallel

A digital voltmeter measures
(a) peak value
(b) peak-to-peak value
(c) rms value
(d) average value

Directions—(Q. 1–5) Each sentence has one or two blanks. Choose the word or set of words that best completes the sentence meaningfully.

1. He went to the library ……… to find that it was closed.
(A) seldom
(B) never
(C) only
(D) solely
Ans : (C)

2. The ties that bind us together in common activity are so ………that they can disappear at any moment.
(A) tentative
(B) tenuous
(C) consistent
(D) restrictive
Ans : (B)

3. Her reaction to his proposal was ………. She rejected it ……….
(A) inevitable–vehemently
(B) subtle–violently
(C) clever–abruptly
(D) sympathetic–angrily
Ans : (A)

4. His ……… directions misled us we did not know which of the two roads to take.
(A) complicated
(B) ambiguous
(C) narrow
(D) fantastic
Ans : (B)

5. It would be difficult for one so ……… to believe that all men are equal irrespective of caste, race and religion.
(A) emotional
(B) democratic
(C) intolerant
(D) liberal
Ans : (C)

Directions—(Q. 6–10) In each of the following sentences four words or phrases have been bold. Only one bold part in each sentence is not accepted in standard English. Identify that part and mark its letter (A), (B), (C) or (D) in your as answer.

6. Gaze for a thing (A) that are not (B) available easily (C) in the country is a universal phenomenon. (D)
Ans : (B)

7. It is foolish to be expecting (A) one person to be like another (B) person, for (C) each individual is born (D) with his characteristics traits.
Ans : (A)

8. The tendency to believe (A) that (B) man is inherently dishonest is something (C) that will be decried. (D)
Ans : (D)

9. I have not come across very (A) few (B) people who (C) think of thing beyond (D) their daily work.
Ans : (B)

10. He managed to board (A) the running train (B) but all his luggages (C) was (D) left on the station.
Ans : (C)

Directions—(Q. 11–15) Select the pair of words which are related in the same way as the capitalised words are related to each other.

11. SCALES : JUSTICE : :
(A) Weights : Measures
(B) Laws : Courts
(C) Torch : Liberty
(D) Launch : Peace
Ans : (C)

12. HOBBLE : WALK : :
(A) Gallop : Run
(B) Stammer : Speak
(C) Stumble : Fall
(D) Sniff : Smell
Ans : (B)

13. FRAYED : FABRIC : :
(A) Watered : Lawn
(B) Renovated : Building
(C) Thawed : Ice
(D) Worn : Nerves
Ans : (D)

14. YOLK : EGG : :
(A) Rind : Melon
(B) Nucleus : Cell
(C) Stalk : Corn
(D) Web : Spider
Ans : (B)

15. BAMBOO : SHOOT : :
(A) Bean : Sprout
(B) Pepper : Corn
(C) Oak : Tree
(D) Holly : Sprig
Ans : (A)

Directions—(Q. 16–20) For each of the following capitalized words, four words or phrases are given of which only one is synonymous with the given word. Select the synonym.

16. DEFER
(A) Respect
(B) Dislike
(C) Postpone
(D) Disrespect
Ans : (C)

17. DUBIOUS
(A) Clear
(B) Undoubtedly
(C) Hesitant
(D) Doubtful
Ans : (D)

18. COARSE
(A) Impolite
(B) Rough
(C) Polished
(D) Improper
Ans : (B)

19. PROXIMITY
(A) Nearness
(B) Aloofness
(C) Completely
(D) Nearly
Ans : (A)

20. ABSTAIN
(A) Stay
(B) Tempt
(C) Refrain
(D) Pardon
Ans : (C)

Directions—(Q. 21–25) Fill in blanks by selecting appropriate alternative.

21. I met him only a week ……….
(A) back
(B) past
(C) ago
(D) previous
Ans : (C)

22. Lovey asked me ……….
(A) why are you angry ?
(B) why I am angry ?
(C) why I was angry ?
(D) why was I angry ?
Ans : (C)

23. Even after repeated warnings, he ……… to office on time.
(A) never come
(B) never comes
(C) is never coming
(D) have never come
Ans : (B)

24. He told his wife that ……… from Germany.
(A) he will like to visit France
(B) he was liking to visit France
(C) he would like to visit France
(D) he is liking to visit France
Ans : (C)

25. Some people can ……… even with murder.
(A) get on
(B) get out
(C) get off
(D) get away
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) Choose the correct antonym from the choises for each of the following capitalised words—

26. INDIFFERENT
(A) Curious
(B) Varied
(C) Alike
(D) Uniform
Ans : (A)

27. DISCREET
(A) Wise
(B) Diplomatic
(C) Prudent
(D) Careless
Ans : (D)

28. OBSOLETE
(A) Free
(B) Ancient
(C) Current
(D) Cultured
Ans : (C)

29. RATIONAL
(A) Sound
(B) Insane
(C) Judicious
(D) Sensible
Ans : (B)

30. SCEPTICAL
(A) Doubtful
(B) Convinced
(C) Questioning
(D) Cinic
Ans : (B)
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links




















Reply

Similar Threads
Thread
Bureau of Indian Standards (BIS) Exam Date
Telecom Technical Assistant last year question papers of Bharat Sanchar Nigam Limited
Intelligence Bureau (India) Security Assistant Exam past year question papers
Past year question papers of Intelligence Bureau (India) ACIO exam
Past year question papers of Intelligence Bureau Exam grade III
Intelligence Bureau grade II past year question papers in PDF format
Indian Space Research Organisation Assistant Post past year question papers
Bharath Sanchar Nigam Limited Telecom Technical Assistant last year question papers
Intelligence Bureau Assistant Central Intelligence Officer past year question papers
Intelligence Bureau (India) Security Assistant past year question papers
Indian Space Research Organisation Assistant exam past year question papers
Past year question papers of DRDO CEPTAM of Senior Technical Assistant B
Food Corporation of India Assistant Technical post question papers of past years
Technical Assistant Grade I Previous Year Papers
Previous year solved question papers of Assistant Intelligence Bureau Officer


Bookmarks

Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 01:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3