Go Back   2017 2018 EduVark > Education Discussion > General Discussion

  #1  
Old June 16th, 2016, 04:43 PM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default CRPF Head Constable Ministerial Question Paper In Hindi

Hi buddy here I am looking for CRPF Head Constable Ministerial Question Paper, if you have it in Hindi language then plz provide me ?
Reply With Quote Quick reply to this message
Have a Facebook Account? Ask your Question Here
  #2  
Old June 16th, 2016, 06:15 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 63,269
Default Re: CRPF Head Constable Ministerial Question Paper In Hindi

I have CRPF Head Constable Ministerial Question Paper but not in hindi language , its in English and sharing with you same:



Directions (Qs. 1 to 8) : In these questions, select the related letters/ words/ numbers/figures from the

given alternatives.

1. Taste : Tongue : : Walk : ?

(a) Pavement

(b) Crutch

(c) Legs

(d) Walking stick

Ans: ( c ) Legs



2. CHIMNEY : SMOKE : : ______ : ______

(a) Gun : Bullet

(b) House : Roof

(c) Clay : Ceramic

(d) Tea : Kettle

Ans: ( a ) Gun : Bullet



3. DCHG : LIKQP : : FEJI : ?

(a) MLSR

(b) NMRQ

(c) ONTS

(d) QPUT

Ans: ( None )



4. CAD : FDG : : XZW : ?

(a) IQJ

(b) CAD

(c) ZBY

(d) UWT

Ans: ( d ) UWT



5. 5 : 124 : : 7 : ?

(a) 342

(b) 343

(c) 248

(d) 125

Ans: ( a ) 342



6. 3265 : 4376 : : 4673 : ?

(a) 2154

(b) 5487

(c) 3562

(d) 5784

Ans: ( d ) 5784



Directions (Qs. 7 to 12) : In these questions, select the response which is different from the other three

responses.



7. (a) Telephone

(b) Tape-Recorder

(c) Transistor

(d) Telescope

Ans: ( d ) Telescope



8. (a) Glue

(b) Oil

(c) Paste

(d) Cement

Ans: ( b ) Oil



9. (a) XZUS

(b) OQLJ

(c) HJFE

(d) FHCA

Ans: ( c ) HJFE



10. (a) KNPS

(b) RUWZ

(c) MPRU

(d) PRSU

Ans: ( d ) PRSU



11. (a) 26 ? 62

(b) 36 ? 63

(c) 46 ? 64

(d) 56 ? 18

Ans: ( d ) 56 ? 18



12. (a) 6958

(b) 7948

(c) 6895

(d) 9783

Ans: ( d ) 9783



Directions (Qs. 13) : In this question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in

the given letter series shall complete it ?

13. m__nm__n__an__a__ma__

(a) amammn

(b) aammnn

(c) ammanm

(d) aamnan

Ans: ( b ) aammnn



Directions (Qs. 14 to 17) : In these questions, a series is given with one term missing. Choose the

correct alternative from the given ones that will complete the series.

14. A, c, f, j, ?, ?

(a) ou

(b) mo

(c) lp

(d) rv

Ans: ( a ) ou



15. QYK, ?, ISG, EPE

(a) NWJ

(b) MVI

(c) NVI

(d) MVJ

Ans: ( b ) MVI



16. 10, 22, 46, 94 ?

(a) 180

(b) 184

(c) 190

(d) 140

Ans: ( c ) 190



17. 110, 132, 156, ?, 210

(a) 162

(b) 172

(c) 182

(d) 192

Ans: ( c ) 182



Directions (Qs. 18 to 22) : In these questions, which one of the given responses would be a meaningful

order of the following words?

18. (1) Book (2) Words

(3) Letters (4) Sentences

(5) Chapters (6) Pages

(a) 3 2 6 5 4 1

(b) 3 2 5 4 6 1

(c) 3 2 4 5 6 1

(d) 3 2 4 6 5 1

Ans: ( d ) 3 2 4 6 5 1




Attached Files
File Type: pdf CRPF Head Constable Ministerial Question Paper.pdf (80.5 KB, 24 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links




















Reply

Similar Threads
Thread
CRPF Head Constable Ministerial Written Exam Syllabus
CRPF Syllabus Head Constable Ministerial
CRPF Head Constable Ministerial Recruitment Form Download
ITBP Head Constable Ministerial Syllabus
ITBP Head Constable Ministerial Recruitment Admit Card
ITBP Head Constable Ministerial Answer Key
CISF Head Constable Ministerial Recruitment Application Form
CRPF head constable ministerial book
ITBP Head Constable Ministerial Recruitment-16
Head Constable Ministerial In ITBP
ITBP Head Constable Ministerial Answer Sheet
ITBP head constable ministerial questions papers
Previous year question papers of Delhi Police Head Constable Ministerial
Last year question papers of Delhi Police Head Constable Ministerial Exam
Cisf Head Constable Ministerial Exam Result


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 01:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3