Go Back   2018 2019 EduVark > Education Discussion > General Discussion



  #1  
Old July 15th, 2014, 12:55 PM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default NTSE Last Year Question Paper

Will you please provide me the last year solved question paper of NTSE Chemistry Exam????
Reply With Quote Quick reply to this message
Have a Facebook Account? Ask your Question Here
  #2  
Old July 15th, 2014, 03:12 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 23,404
Default Re: NTSE Last Year Question Paper

As per your request here I am sharing the last year solved question paper of NTSE Chemistry Exam

Q1. If ethanol reacts with oxygen it produces
(a) Acetic Acid
(b) Hydrocloric Acid
(c) Sulphuric Acid
(d) Sulphur dioxide
Ans. (a)

Q2. Fill the question mark in following reaction
CH3COONa + NaOH/CaO Δ→ ? + Na2Co3
(a) 2 C2H6 (b) CH4
(c) C2H4 (d) None of these
Ans. When Sodium acetate react with sodalime, methane is produced

Q3. A burner consumes one gram of LPG in 11 sec. What is the power of consumption of burner in
KW if Cv of LPG is 55 kJ/g.
(a) 5 kW
(b) 10 kW
(c) 5.5 kW
(d) None of these
Ans. (a) Power = E / T = 55 / 11 = 5 kW, Time (T) = 1 sec.

Q4. The ideal gas equation is
(a) P1T1 / V1 = P2V2 / T2
(b) P1V1 / T1 = P2V2 / T2
(c) P1V1T1 = P2V2T2
(d) P1V1 / T2 = P2V2 / T1
Ans. (b)

Q5. Dalton’s Law of partial pressure is obeyed in which one of the following pair of gases
(a) Oxygen & Nitrogen
(b) Nitrogen & Hydrogen
(c) Hydrogen & Argon
(d) Hydrogen & oxygen
Ans. (c)

Q6. The molecular formula of a compound in (CO)x and its vapour density is 70. Then the possible
value of x is
(a) 2 (b) 10
(c) 5 (d) 9
Ans. (c)

Q7. Number of groups present in the long form of the periodic table are
(a) 16 (b) 8
(c) 2 (d) 18
Ans. (a)

Q8. Which of the following is a neutral oxide
(a) NO (b) NO2
(c) N2O5 (d) CO2
Ans. (a)

Q9. Molecular weight of a substance is equivalent to
(a) Sum of atomic wt. of each element present in the given substance
(b) Sum of At.wt of each element with their respective number present in each compound
(c) Sum of equivalent wt. of each element present in the given substance
(d) None of these
Ans. (b)

Q10. Covalent linkages is formed by
(a) Transfer of electrons
(b) Mutual sharing of electrons
(c) Transfer as well as mutual sharing of electrons
(d) None of these
Ans. (b)

Q11. If an acid having construction as 0.01 N is diluted to 1000 times then the PH of that acid is ?
(a) 5 (b) 2
(c) 3 (d) 10
Ans. (a)

Q12. Oxygen has two isotopes O16 & O18. If the percentage of O16 is 90 then the atomic weight of
oxygen will be
(a) 16 (b) 16.2
(c) 16.4 (d) None of these
Ans. (b)

Q13. Atom that can neither gain nor lose electrons is said to be
(a) an Inert
(b) Atomsperic
(c) Metalic
(d) Non – metalic
Ans. (a)

Q14. When a burning splinter is brought near the gas jar containing hydrogen gas a poping sound is
observed. It is due to
(a) exothermic
(b) endothermic
(c) exothermic & endothermic
(d) None of these
Ans. (a)

Q15. In which of the following preparation Hydrogen is not used?
(a) preparation of Ammonia (NH3)
(b) Hydrogenetion of oil
(c) Synthesis of water gas
(d) all of these
Ans. (d)

Q16. Deacon’s process is used for the manufacturing of
(a) Bleaching powder
(b) Sulphuric acid
(c) chlorine
(d) Hydrochloric acid (HCL)
Ans. (c)

Q17. Which one of the following method is considered to be a best method for the removal of
temporary hardness of water
(a) Caylon’s process
(b) Clark’s process
(c) Vesence process
(d) Permutti’s process
Ans. (b)

Q18. When chlorine gas is passed through NaoH, it forms
(a) Sodium chloride
(b) Sodium chlorate
(c) Sodium hypochlorite
(d) All of these
Ans. (d)

Q19. Skin becomes yellow in Conc. H2SO4 as
(a) HNO3 acts as an oxidizing agent
(b) HNO3 acts as a dehydrating agent
(c) Nitro – cellulose is formed
(d) The proteins are converted into xantho proteins
Ans. (d)

Q20. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor
(a) Water (b) Heavy water
(c) Active Hydrogen (d) Heavy Hydrogen
Ans. (b)

Q21. Which one of the following is known as “King of Chemicals”
(a) Hydrochloric acid
(b) Sulphuric acid
(c) Nitric acid
(d) Phosphoric acid
Ans. (b)

Q22. The common gas used in our refrigerator
(a) maresh gas (b) producer gas
(c) freon (d) water gas
Ans. (c)

Q23. Alum is added with muddy water to
(a) Kill bactaria
(b) Make filtration of milk
(c) Make the sedimsitation process quick
(d) None of these
Ans. (c)

Q24. Alloy is a homogenous mixture of
(a) two or more metals
(b) a metal & a non metal
(c) metals as well as non metals
(d) all of these
Ans. (c)

Q25. To protect the metal from corrosion it is some times coated with a thin layer of Al2O3
(Aluminium oxide) and the process is called
(a) Electroplating
(b) Electroforming
(c) Aluminizing
(d) None of these
Ans. (b)

Q26. The I.U.P.A.C. name of the compound CH2 CH2 CH (CH3)2 is
(a) N – Propene
(b) 3 methyl butane
(c) 2 methyl butene
(d) None of these
Ans. (c)

Q27. Fuel in Automobiles is a mixture of
(a) saturated hydrocarbons
(b) unsaturated hydrocarbons
(c) crude oil
(d) saturated & unsaturated hydrocarbons
Ans. (c)

Q28. In the soda fire extinguishes due to
(a) formation of CO2
(b) presence of sodium bicarbonate
(c) formation of water as a product
(d) None of these
Ans. (a)

Q29. The glasses which is used for making lenses and prisms for optical instrument
(a) Hard glass
(b) Pyrex glass
(c) Croked glass
(d) Tint glass
Ans. (c)

Q30. Which of the following is of a thermoplastic?
(a) Teflon
(b) Orlon
(c) Bakelite
(d) Polythene
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links




















Reply

Similar Threads
Thread
Past year question papers of Kuvempu University B.Sc 1st Year Chemistry Paper-I Exam
NTSE exam sample question paper
NTSE Exam Previous year paper
NTSE Last year paper
NTSE Exam model question paper
NTSE Exam Last year question paper
NIFT GAT Last Year Question paper
Previous Year NTSE Question Papers
NATA Last year Question Paper
NTSE Exam downloads previous year Question Papers
NTSE class 8th sample question papers
NIFT Last Year Question Paper
Last year TYB.Com Question paper
B.Sc Nursing 1st year previous year question paper Tamil Nadu Dr. MGR Medical Univers
SSC LDC Previous Year Question Paper


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 11:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3