Go Back   2018 2019 EduVark > Education Discussion > General Discussion

Old July 9th, 2014, 02:29 PM
Guest User
Posts: n/a
Default Quantitative Aptitude solved Questions

I am searching here solved question paper for IBPS PO Quantitative Aptitude examination ??
Reply With Quote Quick reply to this message
Have a Facebook Account? Ask your Question Here
Old July 10th, 2014, 09:02 AM
Super Moderator
Join Date: Mar 2012
Posts: 23,404
Default Re: Quantitative Aptitude solved Questions

Here I am giving you solved question paper for IBPS PO Quantitative Aptitude examination in a file attached with it so you can get it easily.

1. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg.
with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many
kgs. of brand A are needed to make 40kgs. of the mixture?
Ans. Brand A needed is 24kgs.

2. A wizard named Nepo says I am only three times my sons age. My
father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are
a mere 1240 years old. How old is Nepo?
Ans. 360 years old.

3. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The
other one also shouts that he too had two behind him. How many are they?
Ans. Three.

4. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the
previous day. How many bananas did he eat on the first day?
Ans. Eight.

5. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to
boil four eggs?
Ans. Five minutes.

6. Three containers A, B and C have volumes a, b, and c respectively; and
container A is full of water while the other two are empty. If from
container A water is poured into container B which becomes 1/3 full, and
into container C which becomes 1/2 full, how much water is left in
container A?
7. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC
= 20. What is the length of AE?
Ans. AE = 10.
8. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B
respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm,
and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the
chord BC?
Ans. BC = 4 cm.
9 Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find
the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ans. 64/2210.
10. A number of cats got together and decided to kill between them 999919
mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice
than there were cats. How many cats do you think there were ?
Ans. 991.
11. If Log2 x 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x
Ans. x = e2 or e3.

12. The square of a two digit number is divided by half the number. After
36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of
the resulting number are the same as those in the original number, but
they are in reverse order. The tens place of the original number is
equal to twice the difference between its digits. What is the number?
Ans. 46

13.Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be
total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?
Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1
twenty-five paise coins.
14.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft.
and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the
Ans.18 hours.
15. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Ans. 9

16. The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 64
minutes of correct time. How much a day does the clock gain or lose?
Ans. 32 8/11 minutes.

17. Solve for x and y: 1/x 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.
Ans. x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2.

18. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was
Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption
so as to keep the expenditure fixed?
Ans. 20 %.

19. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.
Ans. 10.

20. Can you find out what day of the week was January 12, 1979?
Ans. Friday.

21. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a
rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives
and it was found that now the provisions will last 8 days less, when
given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?
Ans. 1700 men.

22. From 5 different green balls, four different blue balls and three
different red balls, how many combinations of balls can be chosen taking
at least one green and one blue ball?
Ans. 3720.

23. Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in
20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A,
B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the
tank be filled?
Ans. 167 minutes.

24. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is
his usual time?
Ans. 3 hours 20 minutes.
25. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He
found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach
the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18
seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the
top step begins to descend to the time he steps off the last step at
the bottom, find out the height of the stair way in steps?
Ans.46 steps.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links


Similar Threads
EIL Management Trainee Quantitative Aptitude Question Papers
Question Papers Bank of Baroda PO Quantitative Aptitude
Question paper for Bank Exam Quantitative Aptitude exam
Question Papers Bank of Baroda PO Quantitative Aptitude
Question paper for Bank Exam Quantitative Aptitude exam
SBI Clerks General Quantitative Aptitude Exam questions
TCS Aptitude Placement Questions
CTS Aptitude Questions list
How to Solve Quantitative Aptitude Section
Books on Quantitative Aptitude for Bank Exam
Indira Gandhi National Open University OPENMAT quantitative aptitude solved question
R.S Agarwals Quantitative Aptitude book
Syllabus in Quantitative Aptitude for Wipro campus placement drive
General Aptitude Questions for GATE
Aptitude Questions for Gate Exam

Quick Reply
Your Username: Click here to log in


Forum Jump

All times are GMT +5.5. The time now is 05:45 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3