Go Back   2017 2018 EduVark > Education Discussion > General Discussion

  #1  
Old July 8th, 2014, 03:58 PM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default RRB Technical signal-II previous question paper

Any buddy, please provide me the RRB Technical signal-II previous question paper…………..
Reply With Quote Quick reply to this message
Have a Facebook Account? Ask your Question Here
  #2  
Old July 9th, 2014, 10:30 AM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 20,910
Default Re: RRB Technical signal-II previous question paper

As per your request here I am sharing the RRB Technical signal-II previous question paper:

1. ?Abhinav Bharat? was organized by
(a) Bhai Parmanand
(b) Khudiram Bose
(c) Vir Savarkar
(d) None of these
Ans: ( c ) Vir Savarkar
2. On 22nd December, which of the following places has the largest day and shortest night ?
(a) Melbourne
(b) Moscow
(c) Madrid
(d) Chennai
Ans: ( a ) Melbourne
3. High pressure subtropical calm belts known as ?Horse Latitudes? lies between
(a) 00 and 150
(b) 200 and 250
(c) 300 and 350
(d) None of these
Ans: ( c ) 300 and 350
4. Zimbobwe was formerly known as
(a) Rhodesia
(b) Mali
(c) Namibia
(d) Zanzibar
Ans: ( a ) Rhodesia
5. Which of the following pairs is correct ?
(a) Bonn - Danube
(b) Baghdad - Tigris
(c) Rome - Seice
(d) Paris - Tiber
Ans: ( b ) Baghdad - Tigris
6. The canal joining Baltic Sea to North Sea is
(a) Kiel Canal
(b) Suez Canal
(c) Panama Canal
(d) None of these
Ans: ( a ) Kiel Canal
7. Which of the following rivers does not form any delta at its mouth ?
(a) Cauvery
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Tapti
Ans: ( d ) Tapti
8. Srinagar is situated on the bank of the river
(a) Ravi
(b) Sutlej
(c) Jhelum
(d) Chenab
Ans: ( c ) Jhelum
9. The Shompens are the tribal people of
(a) Andaman
(b) Nicobar
(c) Lakshadweep
(d) None of these
Ans: ( b ) Nicobar
10. Match the following
A. Manas I. Hangul
B. Dachigam II. Elephant
C. Mudumalai III. Tiger
D. Kaziranga IV. Rhinoceros
A B C D
(a) I II III IV
(b) III I II IV
(c) II IV III I
(d) I III IV II
Ans: ( b ) III I II IV
11. In India, Plan holiday was after
(a) China-India war of 1962
(b) Draught of 1966
(c) Pakistan war of 1971
(d) Pakistan war of 1965
Ans: ( b ) Draught of 1966
12. Which of the following is not a ?Free Trade Zone?
(a) Kandla
(b) Mumbai
(c) Visakhapatnam
(d) Trivandrum
Ans: ( d ) Trivandrum
13. The least perfect square number which is divisible by 3,
4, 5, 6 and 8 is
(a) 900
(b) 1600
(c) 2500
(d) 3600
Ans: ( d ) 3600
12. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee
notes. The number of notes are equal. What is the total number of notes ?
(a) 60
(b) 90
(c) 75
(d) 45
Ans: ( b ) 90
13. In an organization, 40% of the employees are matriculates, 50% of the remaining are
graduates and remaining 180 are post-graduates. How many employees are graduates ?
(a) 360
(b) 240
(c) 180
(d) 300
Ans: ( c ) 180
14. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorari
Ans: ( a ) Habeas Corpus
15. A common High Court for two or more States and/or Union Territories may be established by
the
(a) President
(b) Parliament by making law
(c) Governor of State
(d) Chief Justice of India
Ans: ( b ) Parliament by making law
16. Who among the following was the Constitutional adviser to the Constituent Assembly of India
?
(a) M. C. Setalvad
(b) K. M. Munshi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B. N. Rau
Ans: ( d ) B. N. Rau
17. During the period of Renaissance, the new style of architecture first developed in
(a) Italy
(b) France
(c) England
(d) Germany
Ans: ( a ) Italy
18. The Barrah dacoity was the first major venture of the revolutionary terrorists of the freedom
movement in
(a) The Madras Presidency
(b) Punjab
(c) Bombay-Karnataka
(d) East Bengal
Ans: ( d ) East Bengal
19. Who among the following were popularly known as Red Shirts ?
(a) Congress Socialists
(b) Members of Azad Hind Fauj
(c) Khudai Khidmatgars
(d) People led by Rani Gaidinliu
Ans: ( c ) Khudai Khidmatgars
20. The State in India having dry season for only 3 to 4 months every year is
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Himachal Pradesh
Ans: ( c ) Mizoram
21. Which of the following is correctly matched ?
(a) Gulbarga - Karnataka
(b) Midnapur - Gujarat
(c) Wardha - Madhya Pradesh
(d) Cochin - Tamil Nadu
Ans: ( a ) Gulbarga - Karnataka
22. U Thant Award is given for
(a) Contribution to east-west understanding
(b) Community leadership
(c) Social service
(d) Journalism
Ans: ( c ) Social service
23. Bishop Desmond Tutu is the native of
(a) South Africa
(b) Cuba
(c) Tanzania
(d) Zambia
Ans: ( a ) South Africa
24. The first electric railway was opened in
(a) 1853
(b) 1885
(c) 1905
(d) 1925
Ans: ( d ) 1925
25. Machael Ferreira is associated with which of the following games ?
(a) Chess
(b) Snooker
(c) Golf
(d) None of these
Ans: ( b ) Snooker
26. ?The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar award in how many categories ?
(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) 12
Ans: ( c ) 11
27. As per Census 2001, which of the following States has the lowest density of population ?
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Nagaland
(d) Mizoram
Ans: ( d ) Mizoram
28. Which of the following is the latest Tank ?
(a) Akash
(b) Prithvi
(c) Arjun
(d) Bhim
Ans: ( c ) Arjun
29. Which of the following pairs is incorrectly matched ?
(a) Encephalitis - Brain
(b) Colitis - Colon
(c) Hepatitis - Liver
(d) Jaundice - Throat
Ans: ( d ) Jaundice - Throat
30. Which of the following type of clothes is manufactured by using petroleum products ?
(a) Rayan Silk
(b) Terelyne
(c) Nylon
(d) Cotton
Ans: ( c ) Nylon
31. The function of haemoglobin in the body is
(a) Transport of oxygen
(b) Destruction of bacteria
(c) Prevention of anemia
(d) Utilization of iron
Ans: ( a ) Transport of oxygen
32. Which disease is more common among agricultural workers as compared to urban
population ?
(a) Lung?s disease
(b) Cirrhasis of liver
(c) Hookworm infection
(d) Cancer
Ans: ( c ) Hookworm infection
33. Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in which of the following crops ?
(a) Pulses
(b) Rice
(c) Wheat
(d) None of these
Ans: ( d ) None of these
34. Which one of the following grows under the tree ?
(a) Cabbage
(b) Bengal gram
(c) Peanuts
(d) Castor
Ans: ( c ) Peanuts
35. Which of the following is an example of a plant that bears seeds but not fruits ?
(a) Cotton Plant
(b) Peepal tree
(c) Eucalyptus tree
(d) Pine tree
Ans: ( c ) Eucalyptus tree
36. Radioactive element which has been found to have large reserves in India is
(a) Uranium
(b) Thorium
(c) Radium
(d) Plutonium
Ans: ( b ) Thorium
37. The image formed on the retina of a human eye is
(a) Real and upright
(b) Real and inverted
(c) Imaginary and upright
(d) Imaginary and inverted
Ans: ( b ) Real and inverted
38. In increasing sequence, the major elements present in the human body are
(a) Calcium, iron, sodium, phosphorus
(b) Calcium, phosphorus, potassium, sulphur
(c) Calcium, iron, sodium, sulphur
(d) Calcium, potassium, phosphorus, iron
Ans: ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus
39. A light sensitive compound used in photography is
(a) Silver chloride
(b) Silver sulphide
(c) Silver bromide
(d) Silver oxide
Ans: ( c ) Silver bromide
40. Protective foods in our diet are
(a) Fats and vitamins
(b) Carbohydrates and minerals
(c) Vitamins and minerals
(d) Proteins and carbohydrates
Ans: ( d ) Proteins and carbohydrates
41. The ancient name of Bengal was
(a) Kamrupa
(b) Vasta
(c) Gauda
(d) Vallabhi
Ans: ( c ) Gauda
42. Ahilyabai was the queen of
(a) Gwaliar
(b) Malwa
(c) Jaipur
(d) Bijapur
Ans: ( a ) Gwaliar
43. Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the time of
(a) Ala-ud-din Khalji
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Balban
(d) Muhammed-bin-Tughluq
Ans: ( d ) Muhammed-bin-Tughluq
44. The relics of Indus Valley Civilisation indicates that the main occupation of the people was
(a) Agriculture
(b) Cattle rearing
(c) Commerce
(d) Hunting
Ans: ( c ) Commerce
45. The Mahabalipuram temples were built by the king of ????????. Dynasty
(a) Gupta
(b) Chola
(c) Pallava
(d) Kushana
Ans: ( c ) Pallava
46. The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in
(a) 1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855
Ans: ( b ) 1853
47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called
(a) Mahabhiniskraman
(b) Mahaparinirvana
(c) Mahamastakabhisheka
(d) Dharmachakrapravartan
Ans: ( d ) Dharmachakrapravartan
48. The political and cultural center of the Pandyas was
(a) Vengi
(b) Madurai
(c) Kanchipuram
(d) Mahabalipuram
Ans: ( b ) Madurai
49. What is the correct chronological order of the dynasties in which they invaded India ?
1. Huns 2. Kushanas
3. Aryans 4. Greeks
(a) 4, 3, 2, 1
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 3, 4, 1, 2
Ans: ( b ) 3, 4, 2, 1
50. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
(a) Nayachandra
(b) Amoghvarsa
(c) Vijnaneswara
(d) Kumban
Ans: ( c ) Vijnaneswara
51. Gupta empire declined in the fifth century A.D. as a consequence of
(a) Chalukya raids
(b) Greek invasion
(c) Hun invasion
(d) Pallava raids
Ans: ( c ) Hun invasion
52. Who founded the Hindu Shahi dynasty of Punjab ?
(a) Vasumitra
(b) Kallar
(c) Jayapala
(d) Mahipala
Ans: ( c ) Jayapala
53. The main external threat to the Sultanate of Delhi was posed by the
(a) Mughals
(b) Afghans
(c) Iranians
(d) None of these
Ans: ( d ) None of these
54. Who among the following was a leading exponent of Gandhian thoughts ?
(a) J. L. Nehru
(b) M. N. Roy
(c) Vinoba Bhave
(d) Jayaprakash Narayan
Ans: ( c ) Vinoba Bhave
55. Who were the immediate successors of the Imperial Mauryas in Magadha ?
(a) Kushanas
(b) Pandyas
(c) Satvahanas
(d) Sungas
Ans: ( d ) Sungas
56. Both Mahavira and Buddha preached during the reign of
(a) Ajatashatru
(b) Bimbisara
(c) Nandivardhan
(d) Uday
Ans: ( b ) Bimbisara
57. Jahangiri Mahal is located in
(a) Delhi
(b) Fatehpur Sikri
(c) Agra Fort
(d) Sikandara
Ans: ( c ) Agra Fort
58. The percentage of glucose present in the normal urine is
(a) 0.1%
(b) 2%
(c) 9.5%
(d) 0%
Ans: ( a ) 0.1%
59. The magnetic effect of electric current was first observed by
(a) Henry
(b) Oersted
(c) Faraday
(d) Volta
Ans: ( b ) Oersted
60. Of the total water on the earth, fresh water reserves constitute approximately
(a) 4.5%
(b) 2.7%
(c) 1.2%
(d) 5.8%
Ans: ( b ) 2.7%
61. The black hole theory was discovered by
(a) S. Chandrasekhar
(b) Har Gobind Khorana
(c) C.V. Raman
(d) S. Ramanujan
Ans: ( a ) S. Chandrasekhar
62. The main contribution of the Chola dynasty in the field of administration lies in
(a) Systematic provincial administration
(b) A well planned revenue system
(c) A well organized central government
(d) An organized local self government
Ans: ( d ) An organized local self government
63. Who founded the philosophy of Pustimarga ?
(a) Chaitanya
(b) Nanak
(c) Surdas
(d) Ballabhacharya
Ans: ( d ) Ballabhacharya
64. Which of the following battles changed the destiny of a Mughal ruler of India ?
(a) Haldighati
(b) Panipat II
(c) Khanua
(d) Chausa
Ans: ( b ) Panipat II
65. ?The Vedas contain all the truth? was interpreted by
(a) Swami Vivekanand
(b) Swami Dayanand
(c) Swami Shraddhanand
(d) S. Radhakrishnan
Ans: ( b ) Swami Dayanand
66. Babur entered India for the first time from the west through
(a) Kashmir
(b) Sind
(c) Punjab
(d) Rajasthan
Ans: ( b ) Sind
67. Which was the first among the following ?
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Permanent Settlement
(d) Double Government
Ans: ( d ) Double Government
68. The name of Lord Cornwallis is associated with the
(a) Dual government
(b) Maratha wars
(c) System of subsidiary
(d) Permanent settlement
Ans: ( d ) Permanent settlement
69. Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
(a) Administrative reforms
(b) Social reforms
(c) Economic reforms
(d) Educational reforms
Ans: ( d ) Educational reforms
70. The sea route to India was discovered by the
(a) Dutch
(b) English
(c) Portuguese
(d) French
Ans: ( c ) Portuguese
71. Which of the following pairs is correct ?
(a) Ashvaghosa - Vikramaditya
(b) Banabhatta - Harshvardhan
(c) Harisena - Kanishka
(d) Kalidasa - Samudragupta
Ans: ( b ) Banabhatta - Harshvardhan
72. 4th July, 1776 is important in world history because
(a) Battle of Plassey started
(b) Sea route to India was discovered
(c) English King Charles II was executed
(d) American Congress adopted the Declaration of Independence
Ans: ( d ) American Congress adopted the Declaration of
Independence
73. Rowlatt Act was passed in the year
(a) 1917
(b) 1919
(c) 192
(d) 1923
Ans: ( b ) 1919
74. Communal electorate in India was introduced through which of the following acts ?
(a) 1909
(b) 1919
(c) 1935
(d) None of these
Ans: ( a ) 1909
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links




















Reply

Similar Threads
Thread
Previous TRB PGT Physics Question paper
RRB Technical Cadre Signal&Tele paper
GRE Previous year question paper
PGT Exam Previous year question paper
BDS I Year Previous years question Paper
FCI Assistant Grade 3 Technical Previous year solved Paper
SSLC Last years question paper of Junior Technical School (JTS)
SAIL Management Trainee Technical Question Paper Pattern
ISTQB-Advanced level Technical Test Analyst Question Paper
Previous SCRA Question Paper
FCI Exam Assistant grade III Technical Model Question Paper
Punjab Technical University BBA 2nd Sem-Macro Economics previous years question paper
Previous year question papers of Railway Recruitment Board Technical
SSC FCI Previous Solved Question Paper
SSC LDC Previous Year Question Paper


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 09:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3