2023 2024 EduVark > Education Discussion > General Discussion


  #1  
July 5th, 2014, 01:06 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Assistant Loco Pilot (ALP) Old Question Paper

Can any one here please provide me the last year question paper of RRB - Assistant Loco Pilot (ALP) Exam???

Here I am providing you the last year question paper of RRB - Assistant Loco Pilot (ALP) Exam



1. (A) so (B) total (C) very (D) extreme (E) full
Ans : (C)

2. (A) move (B) goes (C) visit (D) transferred (E) toured
Ans : (A)

3. (A) jump (B) fell (C) look (D) dives (E) slip
Ans : (B)

4. (A) long (B) sooner (C) nicely (D) easily (E) lazily
Ans : (D)

5. (A) in (B) beside (C) out (D) below (E) away
Ans : (C)

6. (A) stopped (B) started (C) felt (D) thought (E) heard
Ans : (B)

7. (A) forgetting (B) discuss (C) ignoring (D) thinking (E) gazing
Ans : (D)

8. (A) slept (B) woke (C) talked (D) irritate (E) splash
Ans : (C)

9. (A) live (B) stand (C) sit (D) light (E) put
Ans : (A)

10. (A) better (B) worse (C) sad (D) easy (E) happy
Ans : (A)

Directions—(Q. 11 to 15) Each sentence below has a blank, each blank indicating that something has been omitted. Choose the word that best fits the meaning of the sentence as a whole.

11. Meeta ……… many gifts on her birthday.
(A) get (B) pick (C) received (D) seen (E) have
Ans : (C)

12. Please ……… the website for all the updates.
(A) browsed (B) check (C) surfing (D) think (E) hacked
Ans : (B)

13. The garden was …… of flowers of different kinds.
(A) full (B) grow (C) crowd (D) held (E) smell
Ans : (A)

14. They have ………… us to find another alternative.
(A) tell (B) spoken (C) ask (D) advised (E) help
Ans : (D)

15. Pratik was …… for a bus.
(A) thinking (B) waiting (C) telling (D) reaching (E) jumping
Ans : (B)

Directions—(Q. 16 to 25) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is No Error the answer is ‘E’. (Ignore errors of punctuation if any).

16. Meghalaya is (A) / also one of (B) / the north-eastern states (C) / of our country. (D) No error (E)
Ans : (E)

17. Santosh has volunteered (A) / to help in organising (B) / the Republic Day function (C) / about his locality. (D) No error (E)
Ans : (D)

18. The actor’s friends (A) / and family had (B) / decided to throw a (C) / surprise party for him. (D) No error (E)
Ans : (E)

19. Health experts since all (A) / over the country were (B) / invited to attend the (C) / conference in the city. (D) No error (E)
Ans : (A)

20. They had (A) / to mortgage their (B) / house in order to (C) / bear these expenses. (D) No error (E)
Ans : (E)

21. They had informed (A) / us that their (B) / Chennai trip was (C) / cancel due to the strike. (D) No error (E)
Ans : (D)

22. All the students (A) / had to attend for the (B) / industrial visit as (C) / it was compulsory. (D) No error (E)
Ans : (B)

23. The king was (A) / amused by the (B) / jester’s response (C) / to his question. (D) No error (E)
Ans : (D)

24. The boy was (A) / accused of stealing (B) / money as well goods (C) / from the shop. (D) No error (E)
Ans : (C)

25. She was be asked to (A) / write a report about (B) / the meeting that (C) / she attended yesterday. (D) No error (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 26 to 30) In each question below, four words printed in bold type are given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these words printed in bold may either be wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word that is inappropriate or wrongly spelt, if any. The number of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and appropriate in the context of the sentence then mark (E) i.e., ‘All correct as your answer.’

26. She has presented (A) her views (B) in a very unique (C) fashion. (D) All correct (E)
Ans : (E)

27. She misplaced (A) the book before (B) she could (C) reed (D) it. All correct (E)
Ans : (D)

28. There were more (A) than five thousend (B) people (C) in the auditorium. (D) All correct (E)
Ans : (B)

29. He has won many awards (A) for his research (B) in the field (C) of ecnomics. (D) All correct (E)
Ans : (D)

30. Dadar is none (A) of the most (B) populated areas (C) in Mumbai city. (D) All correct (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 31 to 35) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in proper sequence to form a meaningful paragraph then answer the questions given below them.
(1) “Why waste time sharpening your weapons when there’s no danger in sight ?” said the fox, “You’re being foolish”.
(2) A wild boar was sharpening his tusks against a tree.
(3) “My tusks are my weapons,” said the boar, “I am sharpening them so that I can defend myself from any danger.”
(4) Frightened by the boar’s sharpened tusks, he turned towards the fox instead and preyed on him.
(5) A fox passing by, asked him what he was doing.
(6) Just then a tiger appeared on the scene.

31. Which of the following should be the first sentence in the rearrangement ?
(A) 6 (B) 1 (C) 3 (D) 4 (E) 2
Ans : (E)

32. Which of the following should be the second sentence in the rearrangement ?
(A) 5 (B) 2 (C) 6 (D) 4 (E) 1
Ans : (A)

33. Which of the following should be the fourth sentence in the rearrangement ?
(A) 6 (B) 5 (C) 2 (D) 3 (E) 1
Ans : (E)

34. Which of the following should be the fifth sentence in the rearrangement ?
(A) 3 (B) 6 (C) 4 (D) 1 (E) 5
Ans : (B)

35. Which of the following should be the last (sixth) sentence in the rearrangement ?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 1 (E) 6
Ans : (C)

Directions—(Q. 36 to 50) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words / phrases have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

A man called Ramaya lived in a small village. Despite being a nice man, he did not have any friends. It was well known in the town that anyone unfortunate enough to look at him first thing in the morning would not be able to have food that day. That was why no one in the town liked encountering Ramaya in the morning, if they could help it. As soon as the king heard this rumour he decided to try it out himself.

He summoned Ramaya to the palace and ordered him to sleep in a room adjacent to his bedchamber. Ramaya had no choice but to follow the king’s order. He feared that the rumour would come true. The next
morning, the first thing the king did after waking up, was to take a look at Ramaya. When the king reached the breakfast table, he saw that the royal chef had forgotten to prepare his favourite dish. This angered him and he refused to have breakfast. After finishing a few important duties in the court, the king went to the dining hall for lunch. The food arrived piping hot. The king had hardly picked up the first morsel when he caught sight of a fly in the food. He left the table in disgust and when the food was prepared again for him, he found that he had lost his appetite. At the dinner table, an ignorant minister started eating before the king had started. This offended the king. He stormed out of the dining hall and refused to come back. As a result, the king could not eat anything at all that day. The enraged king was now convinced that Ramaya was really jinxed. He ordered that Ramaya be hanged. In those days the king’s word was the law. The soldiers had no option but to take Ramaya to the gallows. While on their way to the gallows, they met the court jester. He heard the story from Ramaya. The jester felt that it was an unfair decision and that none of this was Ramaya’s fault. He came up with a plan to save Ramaya from being hanged. He whispered something in Ramaya’s ears. Ramaya nodded before being whisked away.

It was mandatory to grant one last wish to the person who was being hanged. When the soldiers asked Ramaya about his last wish, he asked them to convey a message to the king. He also requested that he be hanged only after hearing the king’s response. “Tell the king that while it may be true that anyone who sees my face first thing in the morning does not get anything to eat that day, it’s also true that if anyone sees the king’s face first thing in the morning, as I did, he has to lose his life. So who’s the greater jinx - the king or I ?” said Ramaya.

On hearing the message, the king was stunned. He realised his foolishness and ordered his soldiers to stop the execution. He summoned Ramaya and offered him gifts. He also requested Ramaya not to say anything about the incident to the public. He was sure that the people of the village wouldn’t take well to the idea of having a jinxed person for a ruler. Ramaya agreed. When the villagers saw Ramaya returning with the gifts, they assumed that the rumour was false and that the king had given the gifts to Ramaya as compensation. They were ashamed of their behaviour and swore that they would never ignore Ramaya.

36. Why had the king summoned Ramaya ?
(A) He wanted to have Ramaya executed
(B) He wanted all the villagers to realize their mistake and be friends with Ramaya
(C) He wanted to test the court jester’s intelligence
(D) He wanted to see Ramaya’s face, the first thing every morning
(E) He wanted to verify whether the rumour about Ramaya was true or false
Ans : (E)

37. According to the rumour, what would happen if someone saw Ramaya’s face, first thing in the morning ?
(A) That person would not get a chance to eat, the whole day
(B) That person would be executed by the king
(C) That person would eat the whole day
(D) That person would receive gifts from the king
(E) That person would become an outcast in the village
Ans : (A)

38. Why did the king refuse to eat breakfast ?
(A) The king had seen Ramaya’s face, first thing in the morning
(B) The royal chef had forgotten to cook the king’s favourite dish
(C) The royal chef had forgotten to prepare Ramaya’s favourite dish
(D) One of the ministers had insulted the king at the breakfast table
(E) The king was on a diet
Ans : (D)

39. What did the king do when he caught sight of a fly in the food during lunch ?
(A) He ignored it and finished the lunch
(B) He fired the chef and asked him to throw the food
(C) He simply left the dining hall in disgust
(D) He ordered his soldiers to kill Ramaya
(E) He asked his ministers to cook another meal
Ans : (C)

40. When was the king convinced that Ramaya was jinxed ?
(A) When he realised that he had not eaten the whole day after he had seen Ramaya’s face the first thing in the morning
(B) When he realised that each time he saw Ramaya, he fell sick
(C) When he heard the rumour that anyone who saw Ramaya’s face first thing in the morning would not get a chance to eat the whole day
(D) When he saw that the chef had not prepared his favourite dish on the day he had seen Ramaya’s face the first thing in the morning
(E) When the soldiers went to him with Ramaya’s final wish
Ans : (A)

41. Which of the following is true according to the given passage ?
(A) Ramaya had many friends in the village
(B) The king had dinner on the day he saw Ramaya’s face first thing in the morning
(C) Ramaya told the villagers that the king was jinxed
(D) One of the ministers had started eating before the king during dinner
(E) None is true
Ans : (D)

42. Arrange the following incidents in a chronological order as they occurred in the passage.
(1) The court jester met Ramaya
(2) Ramaya received gifts from the king
(3) Ramaya slept at the palace
(4) The villagers realised their mistake
(A) 1324 (B) 3214 (C) 3241 (D) 3142 (E) 3124
Ans : (E)

43. What was Ramaya’s last wish ?
(A) He wanted to have a meal with the king
(B) He wanted to talk to the court jester
(C) He wanted to pass on a message to the king
(D) He wanted to speak to a minister
(E) Not mentioned in the passage
Ans : (C)

44. What was the king’s request to Ramaya ?
(A) That Ramaya must accept that he is unlucky
(B) That Ramaya must tell the villagers that the king is very kind
(C) That Ramaya must not tell the villagers that a minister had insulted the king
(D) That Ramaya must not tell the villagers about the incident
(E) That Ramaya must not tell anyone about the gifts he had received
Ans : (D)

45. Who helped save Ramaya from being hanged ?
(A) The court jester
(B) The king
(C) The soldiers
(D) The villagers
(E) The chef
Ans : (A)

Directions—(Q. 46 to 48) Choose the word/group of words which is most similar in the meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

46. Adjacent to
(A) Far away (B) Beside (C) Opposite to (D) Same as (E) Below
Ans : (B)

47. Caught sight of
(A) Searched for (B) Forgot about (C) Suddenly noticed (D) Held (E) Nabbed
Ans : (C)

48. Unfair
(A) Dark (B) Unhappy (C) Unaware (D) Unreasonable (E) Rational
Ans : (D)

Directions—(Q. 49 and 50) Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

49. Refused
(A) Unused (B) Remembered (C) Agreed (D) Invited (E) Declined
Ans : (B)

50. Ordered
(A) Requested (B) Unplanned (C) Punished (D) Silenced (E) Explained
Ans : (A)

Last edited by Neelurk; May 1st, 2020 at 08:49 AM.
Similar Threads
Thread
Assistant loco pilot RRB Chandigarh
RRB Asst. Loco Pilot Exam Question Paper
RRB Assistant Loco Pilot Exam Question Paper
RRB Assistant Loco Pilot exam papers
Railway Recruitment Board Chandigarh Assistant Loco Pilot last year question papers
RRB Loco Pilot Exam Question paper
Last year question papers of Railway Recruitment Board Assistant Loco Pilot
Syllabus of exam of Assistant Loco Pilot
Assistant Loco Pilot syllabus
Railway Recruitment Board Assistant Loco Pilot last year question papers
Assistant Loco Pilot Exam Model Question Papers
Assistant Loco Pilot Exam Previous year Question Papers
RRB Kolkata Loco Pilot Assistant
RRB Assistant Loco Pilot Recruitment
RRB Allahabad Assistant Loco Pilot



Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 06:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8