Go Back   2018 2019 EduVark > Education Discussion > General Discussion



  #1  
Old January 13th, 2016, 03:12 PM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default Bank of Baroda PO - Bank Awareness Exam Syllabus

hii sir, will you please provide me the Syllabus of the Banking Awareness of the bank Po Examination of bank of baroda ?
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bank of Baroda PO syllabus Pdf Unregistered General Discussion 0 August 25th, 2015 09:04 AM
Banking Awareness for Bank of Baroda Exam Unregistered General Discussion 0 August 14th, 2015 02:30 PM
Bank exam Banking Awareness Model Question paper Unregistered General Discussion 1 August 14th, 2014 02:53 PM
Bank exam General Awareness Model Question paper Unregistered General Discussion 1 August 14th, 2014 02:26 PM
Bank of Baroda Clerk Computer Awareness Exam Paper Unregistered General Discussion 1 July 13th, 2014 12:51 PM
Bank of Baroda PO General Socio-Economic & Banking Awareness Paper Unregistered General Discussion 1 July 8th, 2014 09:36 AM
Bank Exam General Awareness paper Unregistered General Discussion 1 July 7th, 2014 06:20 PM
Bank of Baroda PO General Socio-Economic & Banking Awareness Paper Unregistered General Discussion 1 July 4th, 2014 04:45 PM
Bank Exam General Awareness paper Unregistered General Discussion 1 July 4th, 2014 03:14 PM
Bank of Baroda Probationary Officers exam syllabus Unregistered General Discussion 1 July 2nd, 2014 10:26 AM
Past year question papers of Bank PO exam for the subject of Socio Banking Awareness Unregistered General Discussion 1 July 1st, 2014 03:55 PM
Previous year question papers of Bank of Baroda of Socio-Economic Banking Awareness subject Unregistered General Discussion 1 July 1st, 2014 03:12 PM
Bank of Baroda Probationary Officers exam syllabus Unregistered General Discussion 1 June 25th, 2014 02:17 PM
Previous year question papers of Socio Economics and Bank Awareness for PO exam of Ba Unregistered General Discussion 1 June 19th, 2014 11:09 AM
Prepare for Bank PO exam General Awareness Unregistered General Discussion 1 June 13th, 2014 11:41 AM

  #2  
Old January 13th, 2016, 04:34 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 33,070
Default Re: Bank of Baroda PO - Bank Awareness Exam Syllabus

As you asking for the syllabus of the banking awareness and socio economics of the bank of baroda the syllabus is as follow:


(A) Finance and Management:

(i) Finance

(a) Financial System

Regulators of Banks and Financial Institutions
Reserve Bank of India- functions and conduct of monetary policy, Banking System in India, Financial Institutions – SIDBI, EXIM, NABARD, NHB, etc.

(b) Financial Markets

Primary and Secondary Markets (Forex, Money, Bond, Equity,etc.), functions, instruments, recent developments.

(c) General Topics

Risk Management in Banking Sector
Basics of Derivatives: Forward, Futures and Swap
Changing Landscape of Banking sector
Recent Developments in the Financial Sector, Portfolio Investment, Public Sector Reforms, Disinvestments
Financial Inclusion- use of technology
Alternate source of finance, private and social cost-benefit, Public-Private Partnership
Corporate Governance in Banking Sector, role of e-governance in addressing the issues of corruption and inefficiency in the government sector.
The Union Budget – Direct and Indirect taxes; Non-tax sources of Revenue, GST, Thirteenth Finance Commission and GST, Finance Commission, Fiscal Policy, Fiscal Responsibility and Budget Management Act (FRBM),
Inflation: Definition, trends, estimates, consequences, and remedies (control): WPI, CPI - components and trends.

(II) Management:

Management: its nature and scope; The Management Processes; Planning, Organisation, Staffing, Directing and controlling; The Role of a Manager in an Organisation. Leadership: The Tasks of a Leader; Leadership Styles; Leadership Theories; A successful Leader versus an effective Leader. Human Resource Development: Concept of HRD; Goals of HRD; Performance Appraisal – Potential appraisal and development – Feedback and Performance Counselling – Career Planning – Training and Development – Rewards – Employee Welfare. Motivation, Morale and Incentives: Theories of Motivation; How Managers Motivate; Concept of Morale; Factors determining morale; Role of Incentives in Building up Morale. Communication: Steps in the Communication Process; Communication Channels; Oral versus Written Communication; Verbal versus non-verbal Communication; upward, downward and lateral communication; Barriers to Communication, Role of Information Technology. Corporate Governance: Factors affecting Corporate Governance; Mechanisms of Corporate Governance.

The questions on this section will be basic in nature.

(B) Economics

(a) Microeconomics

Consumers behaviour and firms; value of resources like land, labour and capital
Markets-monopoly, perfect and imperfect competition
General Equilibrium of price and activity, economic welfare and case for regulatory / policy interventions

(b) Macroeconomics

Measuring national income and its components; basic macro identities and idea of macro-balance; Goods and Financial Market Equilibrium (IS-LM Framework)
Major macro-economic school of thoughts; Classical, Keynesian and Monetarist
Consumption and Investment demand; demand management policies and their effectiveness
Money demand and supply; monetary and fiscal policies

(c) International Economics

Benefit of International trade; comparative and absolute advantage; effect of International trade on resources allocation and factor price equalisation; non-conventional trade barriers, optimum currency areas and effect of customs union
International finance and exchange rates issues in an open economy, benefits and costs of an inter-connected financial markets; evolution of international financial architecture

(d) Public Economics

Public Goods, instruments of financing, government tax and non-tax revenue
Direct and Indirect taxes, efficiency costs of commodity taxes, income taxation, labour supply and savings, corporate taxation and corporate behaviour
Government expenditure policy-various components, deficit financing and its impact on the economy, government debt and crowding out of private capital

(e) India’s Economy and Development Issues

India’s experimentations with planned development models and the outcomes, structural issues-savings and investment, demography, urbanization, productivity, etc., issues with poverty, inequality and employment
Agriculture- policy and developments, manufacturing competitiveness; what is holding India back, role of public sector enterprises in the key economic sectors, India’s resilient service sector; trade, tourism, communication, ITES, etc.
Financial sector regulation and reforms-banking, insurance and capital market, fiscal policy and the changing priorities of government, emergence of monetary policy and its new role

(C) Statistics:

(1) Probability: Random variables, Theorems of probability, Conditional probability, Independent events, Bayes' theorem and its application, expectation, moments, distribution functions, Binomial, Poisson, Geometric, Exponential, Negative binomial, Hyper geometric, Cauchy, Laplace, Logistic, Pareto, Log-normal, Beta and Gamma distributions, Weibull, Uniform, Bivariate normal distribution and truncated distributions, Markov’s inequality, Chebyshev’s inequality, Cauchy-Schwarz inequality, Laws of large numbers, Central limit theorems and applications.

(2) Statistical Methods: Population and sample, Measures of central tendencies Parameter and Statistic, Correlation and Regression, intra-class correlation, multiple and partial correlations, Spearman's coefficient of rank correlation, Z, chi-square, t and F statistics and their properties and applications, Large sample distributions, Variance stabilizing transformations, sin inverse, square root, logarithmic and z transformation.

(3) Linear Models: General Linear models, BLUE, method of least squares, Gauss-Markoff theorem, estimation of error variance, Simple and Multiple linear regression models, Important assumptions and treatments in case of assumption’s violation, Regression diagnostics, Analysis of variance in one, two and three-way classifications, Analysis of Covariance in one and two-way classifications.

(4) Statistical Inference: Properties of estimators, MVUE, Rao-Blackwell and Lehmann-Scheffe theorems, Cramer-Rao inequality, methods of estimation, properties of maximum likelihood and other estimators, confidence intervals. Simple and composite hypotheses, Type I and Type II errors, size and power of a test, Most Powerful and Uniformly Most Powerful tests, Neyman-Pearson lemma, Likelihood Ratio test and its properties and applications. SPRT, OC and ASN functions, Tests of goodness of fit. Parametric vs. Non-parametric Test, Frequently-used non-parametric inferential statistical methods.

(5) Multivariate Analysis: Bivariate and Multivariate normal distribution, marginal and conditional distribution, Estimation of mean vector and covariance matrix, Asymptotic properties of estimators, Sampling distribution of and S, Mahalanobis D2 and Hotelling's T2 and its applications.

(6) Optimisation Techniques and Statistical Quality Control: Linear Programming, Transportation Problem, Assignment Problem, Basics of Simulation, Quality control, Process Control and Product Control, control charts, Acceptance Sampling plan, single and double sampling plans (ASN, OC, ATI, LTPD, AOQL).

(7) Sample Surveys and Design of Experiments: Simple and Stratified random sampling, ratio and regression methods of estimation, Double sampling, Systematic, Cluster, two stage and PPS sampling. Sampling and Non-sampling errors. Principles of Design of Experiments, Completely Randomized Design, Randomized Block Design, Latin Square Design, missing plot technique, 22 and 23 factorial designs, Split-Plot Design and Balanced Incomplete Block Design, Fractional factorial experiments

(8) Applied Economic Statistics: Time Series vs. cross sectional data, Multiplicative and additive models, Auto-correlation, Partial autocorrelation, Smoothing techniques, Seasonal and cyclical adjustment. Price and Quantity Index numbers, Types of index numbers and their properties. Chain and Fixed base index numbers, Cost of Living Index numbers, Wholesale Price Index, Consumer Price Index, Index of Industrial Production, Gini’s coefficient, Lorenz curves, Application of Pareto and Lognormal as income distributions.

(9) Vital Statistics: Sources of vital statistics compilation, Errors in census and registration data, Measurement of population, rate and ratio of vital events, Stationary and Stable population, Life Tables, Measures of Fertility, Mortality and Reproduction, Crude rates of natural growth, Pearl’s Vital Index.

for your convince here I am also providing you the previous year question paper for your better preparation

question paper of the banking awareness and socio Economics of the bank of baroda PO post

1.RBI’s open market operation
transactions are carried out with
a view to regulate—(A) Liquidity
in the economy
(B) Prices of essential
commodities
(C) Inflation
(D) Borrowing power of the banks
(E) All the above
2. When more than one banks
are allowing credit facilities to
one party in coordinationwith
each other under a formal
arrangement, the arrangement is
generally known as—
(A) Participation
(B) Consortium
(C) Syndication
(D) Multiple banking
(E) None of these
3. Open market operations, one
of the measures taken by RBI in
order to control creditexpansion
in the economy means —
(A) Sale or purchase of Govt.
securities
(B) Issuance of different types of
bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct
finance to borrowers
(E) None of these
4. The bank rate means—(A)
Rate of interest charged by
commercial banks from borrowers
(B) Rate of interest at which
commercial banks discounted bills
of their borrowers
(C) Rate of interest allowed by
commercial banks on their deposits
(D) Rate at which RBI purchases
or rediscounts bills of exchange of
commercial banks
(E) None of these
5. What is an Indian Depository
Receipt ?(A) A deposit account
with a Public Sector Bank
(B) A depository account with any
of Depositories in India
(C) An instrument in the form of
depository receipt created by an
Indian depository against
underlying equity shares of the
issuing company
(D) An instrument in the form of
deposit receipt issued by Indian
depositories
(E) None of these
6. An instrument that derives its
value from a specified
underlying (currency, gold,
stocks etc.) is known as—(A)
Derivative
(B) Securitisation Receipts
(C) Hedge Fund
(D) Factoring
(E) Venture Capital Funding
7. Fiscal deficit is—(A) total
income less Govt. borrowing
(B) total payments less total
receipts
(C) total payments less capital
receipts
(D) total expenditure less total
receipts excluding borrowing
(E) None of these
8. In the Capital Market, the
term arbitrage is used with
reference to—(A) purchase of
securities to cover the sale
(B) sale of securities to reduce the
loss on purchase
(C) simultaneous purchase and sale
of securities to make profits from
price
(D) variation in different markets
(E) Any of the above
9. Reverse repo means—(A)
Injecting liquidity by the Central
Bank of a country through
purchase of Govt. securities
(B) Absorption of liquidity from
the market by sale of Govt.
securities
(C) Balancing liquidity with a
view to enhancing economic
growth rate
(D) Improving the position of
availability of the securities in the
market
(E) Any of the above
10. The stance of RBI monetary
policy is—(A) inflation control
with adequate liquidity for growth
(B) improving credit quality of the
Banks
(C) strengthening credit delivery
mechanism
(D) supporting investment demand
in the economy
(E) Any of the above
11. Currency Swap is an
instrument to manage—(A)
Currency risk
(B) interest rate risk
(C) currency and interest rate risk
(D) cash flows in different
currencies
(E) All of the above
12. ‘Sub-prime’ refers to—(A)
lending done by banks at rates
below PLR
(B) funds raised by the banks at
sub-Libor rates
(C) Group of banks which are not
rated as prime banks as per
Banker’s Almanac
(D) lending done by financing
institutions including banks to
customers not meeting with
normally required credit appraisal
Examrace: Number 1 Competitive and Scholistic Exam Preparation Resource Website- Papers, Study Material, Postal Courses, Online Tests, Solved Questions, Video Lectures and More- Examrace
standards
(E) All of the above
13. Euro Bond is an
instrument—(A) issued in the
European market
(B) issued in Euro Currency
(C) issued in a country other than
the country of the currency of the
Bond
(D) All of the above
(E) None of these
14. Money Laundering normally
involves—(A) placement of funds
(B) layering of funds
(C) integration of funds
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)
15. The IMF and the World
Bank were conceived as
institutions to—(A) strengthen
international economic cooperation
and to help create a more
stable and prosperous global
economy
(B) IMF promotes international
monetary cooperation
(C) The World Bank promotes
long term economic development
and poverty reduction
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)
16. Capital Market Regulator
is—(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI
17. In the term BRIC, R stands
for—(A) Romania
(B) Rajithan
(C) Russia
(D) Regulation
(E) None of these
18. FDI refers to—(A) Fixed
Deposit Interest
(B) Fixed Deposit Investment
(C) Foreign Direct Investment
(D) Future Derivative Investment
(E) None of these
19. What is Call Money ?(A)
Money borrowed or lent for a day
or over night
(B) Money borrowed for more
than one day but upto 3 days
(C) Money borrowed for more
than one day but upto 7 days
(D) Money borrowed for more
than one day but upto 14 days
(E) None of these
20. Which is the first Indian
company to be listed in
NASDAQ ?(A) Reliance
(B) TCS
(C) HCL
(D) Infosys
(E) None of these
21. Which of the following is the
Regulator of the credit rating
agencies in India ?(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI
(E) None of these
22. Who is Brand Endorsing
Personality of Bank of Baroda
?(A) Juhi Chawla
(B) Kiran Bedi
(C) Amitabh Bachchan
(D) Kapil Dev
(E) None of these
23. The branding line of Bank of
Baroda is—(A) International
Bank of India
(B) India’s International Bank
(C) India’s Multinational Bank
(D) World’s local Bank
(E) None of these
24. The logo of Bank of Baroda
is known as—(A) Sun of Bank of
Baroda
(B) Baroda Sun
(C) Bank of Baroda’s Rays
(D) Sunlight of Bank of Baroda
(E) None of these
25. Which of the following
statements(s) is/are True about
the exports of China which is a
close competitor of India ?(i)
China’s economic success is
basically on the fact that it exports
cheaper goods to rich
nations like the USA, etc.
(ii) In the year 2007 China’s
exports became almost 40% of its
GDP.
(iii) When compared to India
China’s share in the World Exports
is more than 30%
whereas India’s share is mere 6%
of the global exports.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
26. One of the major challenges
banking industry is facing these
days is money laundering.
Which of the following
acts/norms are launched by the
banks to prevent money
laundering in general ?(A) Know
Your Customer Norms
(B) Banking Regulation Act
(C) Negotiable Instrument Act
(D) Narcotics and Psychotropic
Substance Act
(E) None of these
27. Lot of Banks in India these
days are offering M-Banking
Facility to their customers. What
is the full form of ‘M’ in ‘MBanking’
?(A) Money
(B) Marginal
(C) Message
(D) Mutual Fund
(E) Mobile Phone
Examrace: Number 1 Competitive and Scholistic Exam Preparation Resource Website- Papers, Study Material, Postal Courses, Online Tests, Solved Questions, Video Lectures and More- Examrace
28. Which of the following is/are
true about the ‘Sub-Prime
Crisis’ ? (The term was very
much in news recently.)
(i) It is a mortgage crisis referring
to credit default by the borrowers.
(ii) Sub-Prime borrowers were
those borrowers who were rated
low and were high risk
borrowers.
(iii) This crisis originated because
of negligence in credit rating of the
borrowers.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
29. Which of the following is not
the part of the structure of the
Financial System in India ?
(A) Industrial Finance
(B) Agricultural Finance
(C) Government Finance
(D) Development Finance
(E) Personal Finance
30. Which of the following is not
the part of the scheduled
banking structure in India ?(A)
Money Lenders
(B) Public Sector Banks
(C) Private Sector Banks
(D) Regional Rural Banks
(E) State Co-operative Banks
31. As we all know Govt. of India
collects tax revenue on various
activities in the country. Which
of the following is a part of the
tax revenue of the Govt. ?
(i) Tax on Income
(ii) Tax on Expenditure
(iii) Tax on Property or Capital
Asset
(iv) Tax on Goods and Services
(A) Both (i) and (iii) only
(B) Both (ii) and (iv) only
(C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) Only (ii), (iii) and (iv)
(E) None of these
32. We very frequently read
about Special Economic Zones
(SEZs) in newspapers. These
SEZs were established with
which of the following objectives
?
(i) To attract foreign investment
directly.
(ii) To protect domestic market
from direct competition from
multinationals.
(iii) To provide more capital to
agricultural and allied activities.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
33. Which of the following
groups of countries has almost
50% share in global emission of
carbon every year ?
(A) US, China, India, South Africa
(B) India, China, Russia, Britain
(C) South Africa, Nepal, Myanmar
(D) US, Russia, China & India
(E) None of these
34. Which of the following
correctly describes the concept
of ‘Nuclear Bank’ floated by
International Atomic Energy
Agency ?
(i) It is a nuclear fuel bank to be
shared by all the nations jointly.
(ii) It is a facility to help nations in
enrichment of uranium.
(iii) It is an agency which will
keep a close vigil on the nuclear
programme of all the
nations.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (iii) only
(D) Only (iii)
(E) Both (i) and (ii) only
35. Many times we read about
Future Trading in newspapers.
What is ‘Future Trading’ ?
(i) It is nothing but a trade between
any two stock exchanges wherein
it is decided to
purchase the stocks of each other
on a fixed price throughout the
year.
(ii) It is an agreement between two
parties to buy or sell an underlying
asset in the future
at a predetermined price.
(iii) It is an agreement between
stock exchanges that they will not
trade the stocks of each
other under any circumstances in
future or for a given period of
time.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
36. Inflation in India is measured
on which of the following
indexes/indicators ?(A) Cost of
Living Index (COLI)
(B) Consumer Price Index (CPI)
(C) Gross Domestic Product
(D) Wholesale Price Index (WPI)
(E) None of these
37. As per the reports published
in the newspapers a section of
society staged a demonstration at
the venue of the G-8 Summit
recently. What was/were the
issues towards which these
demonstrators were trying to
draw the attention of G-8 leaders
?(i) Food shortage which has taken
50 million people in its grip.
(ii) Inflation which has gone up
substantially across the Globe.
Examrace: Number 1 Competitive and Scholistic Exam Preparation Resource Website- Papers, Study Material, Postal Courses, Online Tests, Solved Questions, Video Lectures and More- Examrace
(iii) USA’s consistent presence in
Iraq.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) Both (i) and (ii) only
(E) None of these
38. Hillary Clinton formally
suspended her campaign to
ensure election of who amongst
the following for the next
President of USA ?
(A) George Bush
(B) Barack Obama
(C) John McCain
(D) Bill Clinton
(E) None of these
39. Hugo Chavez whose name
was recently in news is the—(A)
President of Congo
(B) Prime Minister of Uganda
(C) President of Venezuela
(D) Prime Minister of Brazil
(E) None of these
40. The Govt. of India has raised
the amount of the Loan Waiver
to the farmers by 20%. Now the
amount is nearly—(A) Rs. 60,000
crore
(B) Rs. 65,000 crore
(C) Rs. 72,000 crore
(D) Rs. 76,000 crore
(E) Rs. 80,000 crore
41. Delimitation Commission has
made a recommendation that
next Census should be
Panchayat-wise. When is the
next Census due ?
(A) 2010
(B) 2011
(C) 2012
(D) 2013
(E) 2015
42. The World Health
Organisation has urged that
advertisements of which of the
following should be banned to
protect youth from bad effects of
the same ?
(A) Tobacco
(B) Alcoholic drinks
(C) Junk Food
(D) Soft drinks with chemical
preservatives
(E) None of these
43. Which of the following
countries has allocated a huge
amount of US $ 10 billion to
provide relief to its earthquake
victims ?(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) South Africa
(E) None of these
44. India and Nepal have many
agreements on sharing of the
water of various rivers. Which of
the following rivers is not
covered under these agreements
?
(A) Kosi
(B) Gandak
(C) Ganga
(D) Mahakali
(E) All these rivers are covered
45. Which of the following names
is not closely associated with
space programme of India or
any other country ?
(A) CARTOSAT
(B) NLS – 5
(C) RUBIN – 8
(D) GSLV
(E) SCOPE
46. Vijay Hazare Trophy is
associated with the game of—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Football
(E) Golf
47. Which of the following was
the theme of the Olympic Torch
?(A) Journey of Harmony
(B) Green World Clean World
(C) Journey of Peace
(D) Journey for Hunger-free World
(E) None of these
48. Which of the following
schemes is not a social
development Scheme ?(A) Indira
Awas Yojana
(B) Mid Day Meal
(C) Bharat Nirman Yojana
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
(E) All are social schemes
49. Which of the following is not
a member of the ASEAN ?(A)
Malaysia
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Britain
(E) Singapore
50. Which of the following
Awards are given for excellence
in the field of Sports ?
(C) Arjun Award

Answers :

1. (E) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (A) 10. (E) 11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (D) 15. (D) 16.(E) 17. (C) 18. (C) 19. (A) 20. (D) 21. (D) 22. (E) 23. (B) 24. (B) 25. (C) 26. (E) 27. (E) 28. (D) 29. (E) 30. (A)31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (B) 36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (C) 40. (A) 41. (B) 42. (A) 43. (C) 44. (C) 45. (E) 46.(B) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (C
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 01:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3