Go Back   2020 2021 EduVark > Education Discussion > Entrance Exams



  #1  
Old October 18th, 2017, 02:07 PM
Unregistered
Guest User
 
Default IARI Phd Entrance Exam Question Paper

HI I would like to have the information about Indian Agricultural Research Institute (IARI) as well as the Question Paper of IARI PhD Entrance Exam?
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
B Ed Entrance Exam Question Paper Unregistered Entrance Exams 1 June 8th, 2017 04:12 PM
BHU Entrance Exam Question Paper MCA Unregistered Entrance Exams 1 March 22nd, 2017 03:17 PM
IIT JEE Entrance Exam Question Paper Unregistered Entrance Exams 1 July 29th, 2016 01:44 PM
IAS Entrance Exam Question Paper Unregistered Entrance Exams 1 June 25th, 2016 09:59 AM
MBA Entrance Exam Question Paper Unregistered Entrance Exams 0 March 29th, 2016 10:01 AM
BHU B.Com Entrance Exam Question Paper Unregistered Entrance Exams 0 August 12th, 2015 02:42 PM
BHU Entrance Exam Question Paper For Bsc Unregistered Entrance Exams 1 May 22nd, 2015 11:01 AM
NDA Entrance Exam Question Paper Unregistered Entrance Exams 0 April 21st, 2015 08:58 AM
BHU MCA Entrance Exam Question Paper Unregistered Entrance Exams 1 April 11th, 2015 09:57 AM
ASO Entrance Exam Question Paper Unregistered Entrance Exams 1 April 9th, 2015 10:12 AM
NID Entrance Exam Question Paper Rohit Barla Entrance Exams 1 August 15th, 2014 03:53 AM
B.Com Entrance exam question paper Nitin Sharma Entrance Exams 0 August 14th, 2014 09:58 AM
KV PGT Entrance Exam Question paper Unregistered Entrance Exams 1 July 7th, 2014 09:54 AM
KV TGT Entrance Exam Question paper Unregistered Entrance Exams 1 July 7th, 2014 09:51 AM
JNU MCA Entrance Exam Question Paper Kesari Koli General Discussion 0 June 17th, 2014 12:06 PM

  #2  
Old October 18th, 2017, 03:04 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Default Re: IARI Phd Entrance Exam Question Paper

Indian Agricultural Research Institute (IARI) is the premium institute for study in agricultural education. IARI as it were offers PG (Master Degree) and Ph.D (Doctorate Degree Course). For PG course, understudies can take affirmation just by means of ICAR's JRF Exam and for admission to PhD Courses in 22 disciplines, there is separate exam directed by IARI as "IARI PhD Entrance Exam".

Exam Pattern:


Stage-A: One paper of two sections: Part I (General Agriculture) and Part II (Subject Paper)

Stage-B: Interview (With Wightage of MSc theory + and scholarly score upto matric (X standard) onwards)

Total No of Questions:

From Part I (General Agri)- 30 MCQs (with four decision)

From Part II (Subject paper)- 120 MCQs and CMQs + 5 Written Questions

Exam Scoring Scheme:

Composed placement test (70% weightage) + scholarly score (20% weightage) + meet (10% weightage).

Question Paper of IARI PhD Entrance Exam:

1. Study of fresh water is called

(A) Limnology (B) Sinecology

(C) Hydrology (D) Hydrometeorology

2. The GM crops has highest area in order of preference

(A) Insecticide then herbicide resistance (B) Herbicide then Insecticide resistance

(C) Insecticide then virus resistance (D) Herbicide then viroids resistance

3. “AADHAAR” indicates

(A) Unique Identification card (B) FCI buffer stock

(C) Maximum Support Price (D) Commission on Agriculture Cost and Price

4. Artificial bacteria culture is developed by

(A) Dr. Kraig Ventor (B) Dr. Beijirinkia

(C) Dr. Jenial James (D) Dr. Lewis Pasture

5. Blue tag in insecticide is for indication of

(A) High toxicity (B) Toxicity free

(C) Moderate toxicity (D) Slight toxicity

6. Which one is Indian origin fruit crop?

(A) Jackfruit (B) Ber

(C) Sapota (D) Mango

7. For virus free seed use

(A) Meristem tip (B) Root tip

(C) Leaf tip (D) Shoot tip

8. Legume crop is recommended NPK dose of

(A) 4:2:1 (B) 1:2:2

(C) 4:2:2 (D) 1:2:4

9. Which variety of rice is known for longest seed length?

(A) Pusa-1121 (B) Pusa-2212

(C) IR-36 (D) Jaya

10. Which one is neutral fertilizer?

(A) CAN (B) Urea

(C) DAP (D) SSP

11. Calculate the amount of urea for applying 50 kg N2

(A) 100 kg (B) 109 kg

(C) 50 kg (D) 119 kg

12. ELISA test is used to detecting

(A) Insect (B) Virus

(C) Nematodes (D) Fungi

13. Common bee species cultivated worldwide is

(A) Apis flora (B) Apis dorsata

(C) Apis cerana indica (D) Apis melifera

14. Murate of Potash is also known as

(A) HCl (B) NaCl

(C) KCL (D) NH4Cl

15. Which organelle is involved in root gravity pool?

(A) Amyloplast (B) Mitochondria

(C) Nucleus (D) Chloroplast

16. White bud of maize is due to

(A) Mn (B) Zn

(C) Cu (D) Mo

17. Mobility stage of seed is due to

(A) ABA (B) GA

(C) IAA (D) Ethylene

18. For which crop Genome is not sequenced

(A) Papaya (B) Mango

(C) Sapota (D) Rice

19. GDP of agriculture in 2008-09 at constant rate of 2004-05

(A) 17.1 % (B) 22%

(C) 10 % (D) 26%

20. Current rate of fertilizer consumption in India is

(A) 128 kg/ha (B) 148 kg/ha

(C) 138 kg/ha (D) 158 kg/ha

21. Area under transgenic crop in India, 2008-09

(A) 8.4 Mha (B) 4.4 Mha

(C) 2.4 Mha (D) 10.4 Mha

22. Which one is not measure of central tendency?

(A) Mean (B) Median

(C) Mode (D) Mean deviation

23. Which one is not measure of dispersion?

(A) Range (B) Standard deviation

(C) Mean (D) Coefficient of variance

24. Ear cockle disease is due to

(A) Heterodera avenae (B) Ditylenchus angustus

(C) Anguina tritici (D) Meloidogyne inocognita

25. Support price fixed on the recommendation of

(A) NAFED (B) CACP

(C) Ministry of Agriculture (D) CCI

26. The correlation coefficient will be negative when

(A) x increase and y decrease (B) x decrease and y increase

(C) x increase and y increase (D) x decrease and y decrease

27. Phalaris minor of what crop controlled by

(A) 2, 4-D (B) Metrabuzin

(C) Pendemethlin (D) Atrazine

28. Crops Grown on between two main crops is called

(A) Intercrops (B) Row crops

(C) Trap crops (D) Mixed crops

29. Which one is the source variety of resistant for stem borer, BLB and Blast of rice

(A) IR 22 (B) IR 36

(C) IR 24 (D) Pusa Basmati

30. Vitamin B1 is also known as

(A) Thiamin (B) Calciferol

(C) Retinol (D) Riboflavin

Answer Keys

1. A 2. B 3. A 4. A 5. C 6. A 7. A 8. B 9. A 10. A 11. B 12. D 13. D 14. C 15. A 16. A 17. A 18. A 19. A 20. A 21. A 22. D 23. C 24. C 25. B 26. A 27. A 28. A 29. B 30. A
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5.5. The time now is 08:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8