2021 2022 EduVark > Education Discussion > Entrance Exams


  #2  
February 19th, 2015, 01:00 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2013
Re: IGNOU B.Ed Entrance Exam Previous year solved Question Paper

Hello friend as you want the Previous year solved Question Papers of IGNOU B.Ed Entrance Exam so here I am providing you the same..

Question 1. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
RETROGRADE
(1) progressing
(2) reclining
(3) evaluating
(4) directing
Answer: (1) progressing

Question 2. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
PROVIDENT
(1) unholy
(2) rash
(3) miserable
(4) disabled
Answer: (2) rash.

Question 3. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
EUPHONIOUS
(1) strident
(2) lethargic
(3) literary
(4) significant
Answer1) strident

Question 4. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
EXTRINSIC
(1) reputable
(2) inherent
(3) ambitious
(4) cursory
Answer2) inherent.

Question 5. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
ASSUAGE
(1) describe
(2) wince
(3) worsen
(4) introduce
Answer3) worsen

Question 6. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case..?
GAUCHE
(1) rigid
(2) swift
(3) awkward
(4) taciturn
Answer3) awkward

Question 9. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case..?
INIMICAL
(1) antagonistic
(2) anonymous
(3) accurate
(4) fanciful
Answer1) antagonistic

Question 10. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case...?
POLEMIC
(1) blackness
(2) controversy
(3) magnetism
(4) lighting
Answer: (2) controversy

Question 11. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case...?
PLAINTTVE
(1) mournful
(2) senseless
(3) rural
(4) evasive
Answer: (1) mournful

Question 12. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case...?
BALEFUL
(1) doubtful
(2) virtual
(3) deadly
(4) virtuous
Answer: (3) deadly

Question 13. Which of the following countries was the host of the 20th Winter Olympics in 2006 ?
(1) Italy
(2) Australia
(3) Spain
(4) Canada
Answer: (1) Italy

Question 14. "Beyond The Last Blue Mountain" is the biography of..?
(1) Sir Edmund Hillary
(2) Bachhendri Pal
(3) JRD Tata
(4) Dhirubhai Ambani
Answer: (3) JRD Tata

Question 15. To whom did Iltutmish dedicate the 'Qutab Minar'?
(1) Razia Sultan
(2) Qutbuddin Aibak
(3) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(4) Moinuddin Chisti
Answer: (3) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki

Question 16. Which of the following substances obtained by fractionation of human blood ?
(1) Antivenom Serum
(2) Gamma Globulin
(3) Polio Vaccine
(4) Diphtheria Antitoxin
Answer: (2) Gamma Globulin

Question 17. A body falling freely from a height towards the earth, moves with uniform..?
(1) Speed
(2) Velocity
(3) Acceleration
(4) Weight
Answer: (3) Acceleration

Question 18. The element of an electric stove is made up of what ?
(1) Copper
(2) Invar
(3) Magnalium
(4) Nichrome
Answer: (4) Nichrome

Question 19. Which of its states did the US purchase from Spain for 5 million dollars in L877 ?
(1) Arizona
(2) New Mexico
(3) Washington
(4) Florida
Answer: (4) Florida

Question 20. Who is the author of the book "Beyond Peace" ?
(1) Richard Nixon
(2) Mikhail Gorbachev
(3) Nelson Mandela
(4) George Bush
Answer1) Richard Nixon

Question 21. Which global communications giant was originally set up by Alexander Graham Bell as The Bell Telephone Company in 1877 ?
(1) Siemens
(2) Nokia
(3) A T & T
(4) Ericsson
Answer: (3) A T & T

Question 22. Which of the following poets coined the title 'Lady with a Lamp' for Florence Nightingale in his 1858 poem, 'Santa Filomena' ?
(1) T.S. Eliot
(2) Robert Frost
(3) William Wordsworth
(4) Henry Longfellow
Answer: (4) Henry Longfellow

Question 23. While considering the Gross National Product (GNP), which of the following is not required ?
(1) Governmental purchases of goods
(2) Per capita income of individuals
(3) Private investment
(4) Net Foreign Investment
Answer2) Per capita income of individuals

Question 24. A regressive tax will tend to redistribute income ?
(1) Equally
(2) Unequally
(3) Equitably
(4) Proportionately
Answer2) Unequally

Question 25. When did the World Trade Organization (WTO), which sets out rules for world trade, come into force ?
(1) 1948
(2) 1951
(3) 1954
(4) 1995
Answer4) 1995

Question 26. Elements of which one of the following pairs form ionic bonds between them when combined together ?
(1) Sodium and Chlorine
(2) Carbon and Hydrogen
(3) Chlorine and Chlorine
(4) Nitrogen and Hydrogen
Answer: (1) Sodium Chloride

Question 27. Which of the following authors was given the Booker Prize for the book "Half a Life"?
(1) Arundhati Roy
(2) Vikram Seth
(3) V.S. Naipaul
(4) Kiran Bedi
Answer: (3) V.S. Naipaul

Question 28. Which of the following is used as a food preservative ?
(1) Sodium Benzoate
(2) Sodium Thiosulphate
(3) Sodium Hydroxide
(4) Sodium Bicarbonate
Answer: (1) Sodium Benzoate


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5.5. The time now is 12:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8