2023 2024 EduVark > Education Discussion > General Discussion


  #1  
June 19th, 2014, 05:28 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2013
IGNOU M.ED Entrance Exam Model Papers

Give me question paper for M.ED entrance examination of Indira Gandhi National Open University (IGNOU) in PDF file format ?

Here I am giving you question paper for M.ED entrance examination of Indira Gandhi National Open University (IGNOU) in PDF file attached with it ..

1. Emotional Adjustment of students is effective in-
(A) Personality formation
(B) Class-teaching
(C) Discipline
(D) All of the above
Answer.D

2. Black-board can be included in which group/category of teaching-aids ?
(A) Audio-aids
(B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids
(D) None of the above
Answer.B

3. Which of the following is related with teaching skill ?
(A) Black-board writing
(B) Solving questions
(C) Asking questions
(D) All the above
Answer.D

4. Students who ask questions in the class should be-
(A) Advised to meet the teacher after the class
(B) Encouraged to participate in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue asking questions
(D) Encouraged to search answers independently
Answer.C

5. At authoritarian level teaching 1S••••
(A) Teacher centered
(B) Child—centered
(C) Headmaster centered
(D) Experience based
Answer.A

6. Who developed the interaction analysis category system in education for increasing the teacher effectiveness
(A) Flander
(B) Rayon
(C) Amidon and Simon
(D) Richard Over
Answer.A

7. One of the important theory of moral development has been proposed by——
(A) Laurence Kohlberg
(B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman
(D) Benjamin Bloom

Answer.A

8. Character is developed by-
(A) Will-power
(B) Conduct and behavior
(C) Morality
(D) All of the above

Answer.D

9. Which of the following is not a level of teaching learning ?
(A) Differentiation level
(B) Memory level
(C) Reflective level
(D) Understanding level

Answer.A

10. NUEPA is mainly concerned with-

(A) Educational Supervision
(B) Educational Unity
(C) Educational Planning
(D) Educational Evaluation

Answer.C

11. The name of Yashpal Committee Report (1993) is-
(A) l.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-
casting
(D) None of the above

Answer.B

12. The Father of Psychoanalysis is-
(A) Erik H. Erikson
(B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud
Answer.D

13. ln pedagogy computer is used-

(A) To motivate the learner
(B) To provide feedback
(C) To interact with the learner
(D) For all the above

Answer.D

14. Which of the following is die brain of the computer ?
(A) Prograrnme
(B) Central processing unit
(C) Memory
(D) Hard Disc

Answer.B





Attached Files
File Type: pdf IGNOU-MED-Entrance-Exam-Papers.pdf (640.6 KB, 117 views)

Last edited by Neelurk; March 9th, 2020 at 09:07 AM.
Similar Threads
Thread
IGNOU B.Ed Entrance Exam Model Question Papers with Answers
JSS University Entrance Exam Model Papers
CMC Vellore Entrance Exam Model Papers
SRM Engineering Entrance Exam Model Papers
IGNOU M Ed Entrance Exam Model Question Paper
Model papers for NIFT entrance exam
Entrance Exam Model Papers For IIM Indore
LDC Entrance Exam Model Question Papers
MA English entrance exam model papers
B.Ed entrance exam model question papers
Model papers of PGT entrance exam
AIIMS Entrance Exam Model Question Papers
DRDO Entrance Exam Model Question Papers
IGNOU B.ED Entrance Exam Solved Papers
NDA Entrance Exam Model Papers



Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 05:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8