Go Back   2018 2019 EduVark > Education Discussion > General Discussion



  #1  
Old June 21st, 2014, 11:43 AM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default Indira Gandhi National Open University OPENMAT quantitative aptitude solved question

Can you please give me the Indira Gandhi National Open University OPENMAT quantitative aptitude solved question papers of past years?
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Indira Gandhi National Open University B Ed Admit Card Niraj General Discussion 2 February 16th, 2017 08:38 AM
Indira Gandhi National Open University Entrance Results sonia General Discussion 2 February 11th, 2017 03:34 PM
Past year question papers of Indira Gandhi National Open University Post Graduate Dip Unregistered General Discussion 1 June 21st, 2014 04:34 PM
Past year question papers of Indira Gandhi National Open University Masters in Touris Unregistered General Discussion 1 June 21st, 2014 02:33 PM
Indira Gandhi National Open University B.Ed admissions Unregistered General Discussion 1 June 19th, 2014 07:10 PM
Courses which are offered in Indira Gandhi National Open University Unregistered General Discussion 1 June 19th, 2014 04:39 PM
Indira Gandhi National Open University BCA 1st semester papers Unregistered General Discussion 1 June 13th, 2014 02:28 PM
Indira Gandhi National Open University MA Public Administration Sulltana General Discussion 1 April 3rd, 2013 09:37 AM
Indira Gandhi National Open University BED Hall Ticket pratyusha zooma General Discussion 1 March 14th, 2013 01:37 PM
Indira Gandhi National Open University admission kantaas General Discussion 0 February 11th, 2013 04:14 PM
Indira Gandhi National Open University Admission MCA mohita General Discussion 1 February 6th, 2013 04:59 PM
Indira Gandhi National Open University B Ed Entrance results Unregistered General Discussion 2 January 29th, 2013 09:05 PM
Indira Gandhi National Open University B Ed Results Unregistered General Discussion 1 December 13th, 2012 04:52 PM
Indira Gandhi National Open University Bangalore India fjkgkg General Discussion 1 December 13th, 2012 10:51 AM
Indira Gandhi National Open University Admission MCA Unregistered General Discussion 1 December 12th, 2012 04:19 PM

  #2  
Old June 21st, 2014, 04:01 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 152,258
Default Re: Indira Gandhi National Open University OPENMAT quantitative aptitude solved question

As you want to get the Indira Gandhi National Open University OPENMAT quantitative aptitude solved question papers of past years so here is the information of the same for you:

Question 1. A manufacturer undertakes to supply 2000 pieces of a particular component at rs 25 pr piece.According to his estimates ,even if 5% fail to pass the quality tests he wil make a profit of 25%.However as it turned out,50% of the components were rejected.What is the loss to the manufacturer?
Answer: coming soon.

Question 2. Prashanth borrowed Rs.15000 from Anil at 8%p.a. simple interest for 4 years. He then kept some money from the borrowed sum with himself and lent the remaining amount to Shafi for the same period at 15%p.a.rate of interest.If Prashanth gains Rs.150 in the whole transaction, how much money did he keep with himself?
Answer: Rs.6750

Question 3.
Answer: 10-5=5 as we are having one bag. 5-1=4
you will just put 5 but its wrng 4 is the correct answer

Question 4. There are 30 socks in a drawer. 60% of the socks are red and the rest are blue. What is the minimum number of socks that must be
taken from the drawer without looking in order to be certain that at least two blue socks have been chosen?
(1) 2
(2) 3
(3) 14
(4) 20
Answer: (4) 20 as 60% of 30= 18 red socks
Therefore, remaining blue socks = 12 So the minimum no. of socks that must be taken from the drawer without looking in order to be certain that at least two blue socks have been chosen is 18 red socks + 2 blue socks.

Question 5. A screwdriver and a hammer currently have the same price. If the price of a screwdriver rises by 5% and the price of a hammer goes
up by 3%, how much more will it cost to buy 3 screwdrivers and 3 hammers?
(1) 3%
(2) 4%
(3) 5%
(4) 8%
Answer: (2) 4%

Question 6. If the sum of the positive integers is less than 75, what is the greatest possible value of the smallest one.
1)23
2)24
3)25
4)26
Answer: (1) let the number s be n,n+1,n+2.
then,
n+(n+1)+(n+2)=3n+3
3n+3<75
3n<72
n<24
so n can be 23

Question 7. if the ratio of work done by (x-1) men in (x+1)days to the work done by (x+2)men in (x-1)days is 9:10, then x is equal to
a)5
b)6
c)7
d)8
Answer: (d)8

Question 8. At Narmada Sarovar Bachao demonstration, supporters of Ms Patkar outnumbered the police by 9 : 1. The police arrested 135 NSB supporters averaging 5 for every 3 policemen. How many supporters of NSB were there in the demonstration?
(1) 1215
(2) 665
(3) 405
(4) None of the above
Answer: (4) None of the above

Question 9. The average age of 8 persons in a committee is increased by 2 years when two men aged 35
years and 45 years are substituted by two women. The average age of these two women is:
(1) 52 years
(2) 56 years
(3) 48 years
(4) 44 years
Answer: (3) 48 years

Question 10. The average age of an adult class is 40 years. 12 new students with an average age of 32 years join the class, thereby decreasing the average by 4 years. The original strength of the class was:
(1) 12
(2) 11
(3) 10
(4) 15
Answer: (1) 12

Question 11. Angad was conducting an experiment in which the average of 11 observations came to be 90, while the average of first five observations was 87, and that of the last five was 84. What is the measure of the 6th observation?
(1) 145
(2) 150
(3) 165
(4) 135
Answer: (4) 135

Question 12. The average of marks obtained by 120 candidates was 35. If the average of the passed candidates was 39 and that of the failed candidates was 15, then the number of those candidates, who passed the examination, was:
(1) 120
(2) 110
(3) 100
(4) 150
Answer: (3) 100

Question 13. The amount of water (in ml) that should be added to reduce 9 ml lotion, containing 50% alcohol, to a lotion containing 30% alcohol, is: (1) 5 ml
(2) 4 ml
(3) 3 ml
(4) 6 ml
Answer: (4) 6 ml

Question 14. A mixture of 40 liters of milk and water contains 10% water. How much water should be cadded to this so that water may be 20% in the new mixture?
(1) 6.5 liters
(2) 5 liters
(3) 4 liters
(4) 7.5 liters
Answer: (2)

Question 15. A papaya tree was planted 2 years ago. It increases at the rate of 20% every year. If at present, the height of the tree is 540 cm, what was it when the tree was planted?
(1) 400 cm
(2) 375 cm
(3) 324 cm
(4) 432 cm
Answer: (2) ) 375 cm

Question 16. A monthly return railway ticket costs 25 per cent more than a single ticket. A week’s extension can be had for the former by paying 5 per cent of the monthly ticket’s cost. If the money paid for the monthly ticket (with extension) is Rs 84, the price of the single ticket is:
(1) Rs 64
(2) Rs 80
(3) Rs 48
(4) Rs 72
Answer: (1) Rs 64

Question 17. If the price of gold increases by 30%, find by how much the quantity of ornaments must be reduced so that the expenditure may remain the same as before?
1) 30%
2) 23 1/3 %
3) 20%
4) 19%
Answer: 2) 23 1/3 %

Question 18. From the salary of an officer, 10% is deducted as house rent, 15% of the rest he spends on children’s education and 10% of the balance, he spends on clothes. After this expenditure he is left with Rs 1377. His salary is:
(1) Rs 2100
(2) Rs 2040
(3) Rs 2000
(4) Rs 2200
Answer: (3) Rs 2000


Question 19. In an examination, there were 2000 candidates, out of which 900 candidates were boys and
rest were girls. If 32% of the boys and 38% of the girls passed, then the total percentage of failed candidates is:
(1) 68.5%
(2) 64.7%
(3) 35.3%
(4) 70%
Answer: (2) 64.7%

Question 20. At the college entrance examination each candidate is admitted or rejected according to
whether he has passed or failed the tests. Of the candidates who are really capable, 80% pass the tests and of the incapable, 25% pass the test. Given that 40% of the candidates are really capable, then the proportion of capable college students is about:
(1) 73%
(2) 70%
(3) 68%
(4) 75%
Answer: (3) 68%

Question 21. Out of 13 applications for a job, there are 5 women and 8 men. It is desired to select 2 persons for the job. The probability that at least one of the selected persons will be a woman is
1) 5/13
2) 14/39
3) 25/39
4) 10/13
Answer: 2) 14/39

Question 22. India plays two matches each with West Indies and Australia. In any match the probabilities of India getting points 0, 1, 2 are 0.45, 0.05 and 0.50 respectively. Assuming that outcomes are independent, the probability of India getting at least 7 points is:
(1) 0.0624
(2) 0.06875
(3) 0.8750
(4) 0.0250
Answer: (2) 0.06875

Question 23. A box contains 5 brown and 4 white socks. A man takes out two socks. The probability that they are of the same color is:
1) 5/18
2) 1/6
3) 5/108
4) 4/9
Answer: 4) 4/9

Question 24. A class consists of 100 students, 25 of them are girls and 75 boys; 20 of them are rich and remaining poor; 40 of them are fair complexioned. The probability of selecting a fair complexioned rich girl is:
(1) 0.05
(2) 0.04
(3) 0.02
(4) 0.08
Answer: (3) 0.02

Question 25. A person standing on the bank of a river observes that the angle of elevation of the top of a tree on the opposite bank of the river is 60° and then he retires 40 metres away from the tree the angle of elevation becomes 30°. The breadth of the river is:

(1) 20 m
(2) 30 m
(3) 40 m
(4) 60 m
Answer: (4) ) 60 m

Question 26. A person standing on the bank of a river finds that the angle of elevation of the top of a tower on the opposite bank is 45°. Then which of the following statements is correct?
(1) Breadth of the river is half of the height of the tower.
(2) Breadth of the river and the height of the tower are the same.
(3) Breadth of the river is twice the height of the tower.
(4) None of these
Answer: (2) ) Breadth of the river and the height of the tower are the same

Question 27. The angles of elevation of the top of a tower, from the top and the foot of a pole of height 10 m are 30° and 60° respectively. The height of the tower is:
(1) 20 m
(2) 15 m
(3) 10 m
(4) None of these
Answer: (2) ) 15 m


Question 28. Which of the following will come in place of the Question Mark (?) in the following sequence? 6C7, 5F10, 11J14, 15O19, ?
(1) 25U20
(2) 20U25
(3) 20U24
(4) 19U25
Answer: (2) ) 20U25


Question 29. Ram walks 10M South from his house, turns left and walks 23M. Again turns left and walks 40M, then turns right and walks 5M to reach his school. In which direction is the school from his house?
(1) East
(2) North-East
(3) South-West
(4) North
Answer: (2)

Question 30. If Table is called Chair, Chair is called Cot, Cot is called Pot and Pot is called Filter, where does a person sit.
(1) Pot
(2) Cot
(3) Chair
(4) Filter
Answer: (2)Cot

Question 31. Offhand is related to PERMEDITATION in the same way as Aboveboard is related to:
(1) Guide
(2) Honesty
(3) Integrity
(4) Competition
Answer: (2) Honesty

Question 32. In a class of 35 students, Kiran is placed 7th from the bottom whereas Mohan is placed 9th from the top. Sohan is placed exactly in between the two. What is Kiran’s position from Sohan?
(1) 13th
(2) 11th
(3) 10th
(4) 9th
Answer: (2) 11th

Question 33. If the second, third, fifth, eighth and ninth letter of the word CONTEMPLATION are combined to form a meaningful word, what will be the middle letter of the word? If more than one such word can be formed, your answer is x and if no such words can be formed your answer is y.
(1) A
(2) O
(3) x
(4) y
Answer: (2) O

Question 34. Pointing to a photograph Arun said, ‘she is the mother of my brother’s son’s wife’s daughter.’ How is Arun related to the lady?
(1) Uncle
(2) Daughter-in-law
(3) Cousin
(4) None of these
Answer: (2) ) Daughter-in-law

Question 35. Which one is different from the rest three?
(1) GIJK
(2) DFGH
(3) CEFG
(4) ABCD
Answer: (4)

Question 36. ABCD is related to OPQR in the same way as WXYZ is related to:
(1) EFGH
(2) STUV
(3) KLMN
(4) QRST
Answer: (3) KLMN

Question 37. The letters skipped between adjacent letters is in the order of 1, 2, 3, 4 ...Which alternative follows this rule?
(1) DEIMR
(2) DFINR
(3) DFIMR
(4) DFIMS
Answer: (3) DFIMR

Question 38. A boy goes to see a film and finds a man who is his relative. The man is the husband of the sister of his mother. How is the man related to the boy?
(1) Brother
(2) Nephew
(3) Uncle
(4) None of these
Answer: (3) Uncle

Question 39. I am facing west. I turn 45° in the clockwise direction and then 180° in same direction and then 270° anticlockwise. Which direction am I facing now?
(1) South-west
(2) South
(3) West
(4) North-West
Answer: (1) South-west

Question 40. In a month of 31 days, the third Wednesday falls on the 15th. What will be the last day of that month?
(1) Fifth Thursday
(2) Fifth Wednesday
(3) Fourth Sunday
(4) Fifth Friday
Answer: (4) ) Fifth Friday

Question 41. When Rajeev was born his father was 32 years older than his brother and his mother was 25
years older than his sister. If Rajeev’s brother is 6 years older than Rajeev and his mother is 3 years younger than his father, how old was Rajeev’s sister when he was born?
(1) 15 years
(2) 14 years
(3) 7 years
(4) 19 years

Answer: (4) 19 years

Question 42. In a party everyone gave a gift to everyone else. Three persons had brought five gifts each that were alike, besides other gifts. If the total number of gifts exchanged in the party was 15 more than 185, how many persons were there in the party?
(1) 20
(2) 15
(3) 10
(4) 25
Answer: (1) 20

Question 43. After a get-together every person present shakes the hand of every other person. If there were 105 hands-shakes in all, how many persons were present in the party?
(1) 15
(2) 14
(3) 13
(4) 16
Answer: (1) 15

Question 44. Four friends were playing a game of cards sitting in a circle. Shankar was right to Ram and Gopal was left to Arvind. Which one of the following pairs were partners?
(1) Ram and Shankar
(2) Gopal and Shankar
(3) Ram and Arvind
(4) Gopal and Ram
Answer: (4) Gopal and Ram

Question 45. Four girls (G1, G2, G3, G4) and three boys (B1, B2 B3) are to sit for a dinner such that no two boys should sit together nor two girls. If they are successively sitting, what is the position of B2 and G3?
(1) 5th and 6th
(2) 4th and 5th
(3) 3rd and 4th
(4) 2nd and 3rd
Answer: (2) ) 4th and 5th

Question 46. There are 30 plants of Chiku, Guava, Sitafal and Mango in a row. There is one pair of Mango plants after Chiku and Guava and Mango plants are followed by one Chiku and one Sitafal plant and so on. If the row begins with a plant of Chiku, then which of the following will be the last in the row?
(1) Guava
(2) Mango
(3) Chiku
(4) Sitafal
Answer: (1) Guava

Question 47. In a certain code Road is written as URDG. How is Swan written in that code?
(1) UXDQ
(2) VZDQ
(3) VXDQ
(4) VZCQ
Answer: (2) VZDQ
R + 3 = U
O + 3 = R
A + 3 = D D + 3 = G
SWAN ----> VZDQ

Question 1. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
RETROGRADE
(1) progressing
(2) reclining
(3) evaluating
(4) directing
Answer: (1) progressing

Question 2. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
PROVIDENT
(1) unholy
(2) rash
(3) miserable
(4) disabled
Answer: (2) rash.

Question 3. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
EUPHONIOUS
(1) strident
(2) lethargic
(3) literary
(4) significant
Answer1) strident

Question 4. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
EXTRINSIC
(1) reputable
(2) inherent
(3) ambitious
(4) cursory
Answer2) inherent.

Question 5. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case..?
ASSUAGE
(1) describe
(2) wince
(3) worsen
(4) introduce
Answer3) worsen

Question 6. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case..?
GAUCHE
(1) rigid
(2) swift
(3) awkward
(4) taciturn
Answer3) awkward

Question 9. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case..?
INIMICAL
(1) antagonistic
(2) anonymous
(3) accurate
(4) fanciful
Answer1) antagonistic

Question 10. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case...?
POLEMIC
(1) blackness
(2) controversy
(3) magnetism
(4) lighting
Answer: (2) controversy

Question 11. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case...?
PLAINTTVE
(1) mournful
(2) senseless
(3) rural
(4) evasive
Answer: (1) mournful

Question 12. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case...?
BALEFUL
(1) doubtful
(2) virtual
(3) deadly
(4) virtuous
Answer: (3) deadly

Question 13. Which of the following countries was the host of the 20th Winter Olympics in 2006 ?
(1) Italy
(2) Australia
(3) Spain
(4) Canada
Answer: (1) Italy

Question 14. "Beyond The Last Blue Mountain" is the biography of..?
(1) Sir Edmund Hillary
(2) Bachhendri Pal
(3) JRD Tata
(4) Dhirubhai Ambani
Answer: (3) JRD Tata

Question 15. To whom did Iltutmish dedicate the 'Qutab Minar'?
(1) Razia Sultan
(2) Qutbuddin Aibak
(3) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(4) Moinuddin Chisti
Answer: (3) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki

Question 16. Which of the following substances obtained by fractionation of human blood ?
(1) Antivenom Serum
(2) Gamma Globulin
(3) Polio Vaccine
(4) Diphtheria Antitoxin
Answer: (2) Gamma Globulin

Question 17. A body falling freely from a height towards the earth, moves with uniform..?
(1) Speed
(2) Velocity
(3) Acceleration
(4) Weight
Answer: (3) Acceleration

Question 18. The element of an electric stove is made up of what ?
(1) Copper
(2) Invar
(3) Magnalium
(4) Nichrome
Answer: (4) Nichrome

Question 19. Which of its states did the US purchase from Spain for 5 million dollars in L877 ?
(1) Arizona
(2) New Mexico
(3) Washington
(4) Florida
Answer: (4) Florida

Question 20. Who is the author of the book "Beyond Peace" ?
(1) Richard Nixon
(2) Mikhail Gorbachev
(3) Nelson Mandela
(4) George Bush
Answer1) Richard Nixon

Question 21. Which global communications giant was originally set up by Alexander Graham Bell as The Bell Telephone Company in 1877 ?
(1) Siemens
(2) Nokia
(3) A T & T
(4) Ericsson
Answer: (3) A T & T

Question 22. Which of the following poets coined the title 'Lady with a Lamp' for Florence Nightingale in his 1858 poem, 'Santa Filomena' ?
(1) T.S. Eliot
(2) Robert Frost
(3) William Wordsworth
(4) Henry Longfellow
Answer: (4) Henry Longfellow

Question 23. While considering the Gross National Product (GNP), which of the following is not required ?
(1) Governmental purchases of goods
(2) Per capita income of individuals
(3) Private investment
(4) Net Foreign Investment
Answer2) Per capita income of individuals

Question 24. A regressive tax will tend to redistribute income ?
(1) Equally
(2) Unequally
(3) Equitably
(4) Proportionately
Answer2) Unequally

Question 25. When did the World Trade Organization (WTO), which sets out rules for world trade, come into force ?
(1) 1948
(2) 1951
(3) 1954
(4) 1995
Answer4) 1995

Question 26. Elements of which one of the following pairs form ionic bonds between them when combined together ?
(1) Sodium and Chlorine
(2) Carbon and Hydrogen
(3) Chlorine and Chlorine
(4) Nitrogen and Hydrogen
Answer: (1) Sodium Chloride

Question 27. Which of the following authors was given the Booker Prize for the book "Half a Life"?
(1) Arundhati Roy
(2) Vikram Seth
(3) V.S. Naipaul
(4) Kiran Bedi
Answer: (3) V.S. Naipaul

Question 28. Which of the following is used as a food preservative ?
(1) Sodium Benzoate
(2) Sodium Thiosulphate
(3) Sodium Hydroxide
(4) Sodium Bicarbonate
Answer: (1) Sodium Benzoate

Contact Details:
Indira Gandhi National Open University
Maidan Garhi,
IGNOU Rd,
New Delhi,
Delhi 110068 ‎
011 2957 1000 ‎
India

Map Location:
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 03:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3