2022 2023 EduVark > Education Discussion > General Discussion


  #1  
June 30th, 2014, 12:08 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Kendriya Vidyalaya Sangathan PGT Computer Science last year question papers

Will you please give me the Kendriya Vidyalaya Sangathan PGT Computer Science last year question papers as it is very urgent for me?

As you want to get the Kendriya Vidyalaya Sangathan PGT Computer Science last year question papers so here is the information of the same for you:

1. Emotional Adjustment of students is effective in-

(A) Personality formation
(B) Class-teaching
(C) Discipline
(D) All of the above

Answer.D

2. Black-board can be included in which group/category of teaching-aids ?

(A) Audio-aids
(B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids
(D) None of the above

Answer.B

3. Which of the following is related with teaching skill ?
(A) Black-board writing
(B) Solving questions
(C) Asking questions
(D) All the above

Answer.D

4. Students who ask questions in the class should be-

(A) Advised to meet the teacher after the class
(B) Encouraged to participate in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue asking questions
(D) Encouraged to search answers independently

Answer.C

5. At authoritarian level teaching 1S••••

(A) Teacher centered
(B) Child—centered
(C) Headmaster centered
(D) Experience based

Answer.A

6. Who developed the interaction analysis category system in education for increasing the
teacher effectiveness

(A) Flander
(B) Rayon
(C) Amidon and Simon
(D) Richard Over

Answer.A

7. One of the important theory of moral development has been proposed by——

(A) Laurence Kohlberg
(B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman
(D) Benjamin Bloom

Answer.A

8. Character is developed by-

(A) Will-power
(B) Conduct and behavior
(C) Morality
(D) All of the above

Answer.D

9. Which of the following is not a level of teaching learning ?

(A) Differentiation level
(B) Memory level
(C) Reflective level
(D) Understanding level

Answer.A

10. NUEPA is mainly concerned with-

(A) Educational Supervision
(B) Educational Unity
(C) Educational Planning
(D) Educational Evaluation

Answer.C

11. The name of Yashpal Committee Report (1993) is-

(A) l.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-
casting
(D) None of the above

Answer.B

12. The Father of Psychoanalysis is-

(A) Erik H. Erikson
(B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud

Answer.D

13. ln pedagogy computer is used-

(A) To motivate the learner
(B) To provide feedback
(C) To interact with the learner
(D) For all the above

Answer.D

14. Which of the following is die brain of the computer ?

(A) Prograrnme
(B) Central processing unit
(C) Memory
(D) Hard Disc

Answer.B

15. Spare the rod —- spoil the child. This assumption is related to that type of discipline which has been advocated-

(A) By naturalist philosophy
(B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era
(D) ln Democratic Era

Answer.C

16. The concept of school complex
was first executed in-

(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan

Answer.D

17. The proponent of the Cognitive Theory of teaching is-

(A) N. L. Gage
(B) Shiv Kumar Mitra
(C) B. F. Skiner
(D) McDonald

Answer.A

18, Instruction medium affects the absence and escape from class teaching-

(A) Agreed
(B) Indefinite
(C) Disagreed
(D) None of the above

Answer.A

19, The determinant of teaching skill training is-

(A) Components
(B) Pupil-teacher
(C) Supervisor
(D) Headmaster

Answer.A

20. For a good communication ..,…… is requried.

(A) Clarity of thought
(B) Dramatic Presentation
(C) Speaking in a mild tone
(D) Speaking without pause

Answer.D

21. Which of the following is an approach to educational planning ? .

(A) Man-power approach
(B) Social Demand approach
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

22. Institutional planning should be based on-

(A) Aim and needs
(B) Time—table
(C) Administration
(D) Need

Answer.A

23. Teacher behaviour ought to be-

(A) Administrative
(B) Instructive
(C) Idealistic
(D) Directive

Answer.C

24. Information highway or net is-

(A) Computer
(B) Intemet
(C) Intranet
(D) Key-board

Answer.B

25. INSAT—1(B) has been launched in-

(A) 30 April, 1983
(B) 30 August, 1983
(C) 30 December, 1983
(D) 30 January, 1984

Answer.B

26. The number of representatives of Central Government in UGC is-

(A) 09 (B) 02
(C) 06 (D) O3

Answer.B

27. Computer language is based on-—
(A) Number system
(B) Symbol system
(C) Series system
(D) None of the above

Answer.A

28. The main task of educational computer is-

(A) Scoring the answers
(B) Preserve the information
(C) Analysis of data
(D) All of the above

Answer.D

29. UNESCO satellite directed television program was used first

(A) 1926 (B) 1959
(C) 1961 (D) 1965

Answer.D

30. In which of the following instructional procedure is the main component ?

(A) Synectics teaching model
(B) Basic teaching model
(C) Inductive model
(D) Social-stimulation

Answer.B

Last edited by Neelurk; April 15th, 2020 at 11:53 AM.
Similar Threads
Thread
Last year question papers of Kendriya Vidyalaya Sangathan PGT Computer Science
Kendriya Vidyalaya Sangathan Trained Graduate Teacher Maths last year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan last year question papers of TGT of Aptitude
Kendriya Vidyalaya Sangathan last year question papers of TGT of Teaching Aptitude
Kendriya Vidyalaya Sangathan Lowe Division Clerk exam last year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan Primary Teacher last year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan PGT Computer Science last year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan Primary Teacher last year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan Primary Teacher past year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan PGT Computer Science last year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan Primary Teacher last year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan Primary Teacher past year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan Computer Science past year question papers
Kendriya Vidyalaya Sangathan PGT Computer Science question papers of previous years
Kendriya Vidyalaya Sangathan Post Graduate Teachers previous year question papers



Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 11:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8