2022 2023 EduVark > Education Discussion > Question Papers


  #1  
July 11th, 2014, 09:33 AM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012

Will you please share with me the last year question papers of Sub-Inspector of Schools in West Bengal through PSC as it is very urgent for me?

As you want to get the last year question papers of Sub-Inspector of Schools in West Bengal through PSC so here it is for you:

1. Rana Kumbha constructed the 'Kirtistambha' at Chittor to commemorate his victory against–
(A) Ahmadshah of Gujarat (B) Mahmud Khilji of Malwa
(C) Khan of Nagpur (D) Rao Jodha of Marwar
Ans : (B)

2. The First War of Panipat was fought in A.D. 1526 between–
(A) Ibrahim Lodi and Rana sanga
(B) Mahmud Lodi and Babur
(C) Babur and Rana sanga
(D) Babur and Ibrahim Lodi
Ans : (D)

3. Which Moghul emperor first granted the English the licence to trade and to establish factories in India ?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) shahjahan (D) Aurangzeb
Ans : (B)

4. The 'swadeshi Movement' and 'Boycott of Foreign Things' were started by the Congress in 1905 to protest–
(A) Curtailment of the rights of representation granted under the Indian Councils Act, 1892
(B) Partition of Bengal
(C) Restrictions imposed on the entry of Indians into Canada
(D) Lord Curzon's efforts to establish control over the universities
Ans : (B)

5. The Lucknow Congress of 1916 was important, because at this session the party–
(A) Repudiated political militancy of the 'garam dal'
(B) Signed a pact with the Muslim League
(C) Opposed participation of India in the First World War
(D) Rejected separate electorates for Muslims and Dalits
Ans : (B)

6. In 1932, a compromise, known as the 'Poona Pact', was worked out on the question of separate electorates. Who were the two main leaders involved ?
(A) Gandhiji and Lord Irwin (B) Gandhiji and Dr. B. R. Ambedkar
(C) Gandhiji and Muhammad Ali Jinnah (D) Gandhiji and Aga Khan
Ans : (B)

7. What is the time taken by the Earth to complete one rotation on its imaginary axis ?
(A) 24 hr 37 min 23 sec (B) 24 hr
(C) 23 hr 56 min 4 sec (D) 23 hr 52 min
Ans : (C)

8. In which atmospheric layer is the ozone layer situated ?
(A) Troposphere (B) Stratosphere
(C) Mesosphere (D) Ionosphere
Ans : (C)

9. The Finance Commission makes its recommendations to–
(A) The Finance Minister (B) The Planning Commission
(C) The Parliament (D) The President
Ans : (D)

10. The Chief Minister of Maharashtra is–
(A) Ashok Chauhan (B) Sushil Kumar Shinde
(C) Sanjay Nirupam (D) Prithviraj Chauhan
Ans : (D)

11. The author of the book, Gulliver's Travels is–
(A) Jonathan Swift (B) Charles Dickens
(C) Charles Lamb (D) T. S. Eliot
Ans : (A)

12. Red soil is commonly found in the States of–
(A) Punjab and Rajasthan
(B) Himachal Pradesh and Haryana
(C) Rajasthan and Himachal Pradesh
(D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
Ans : (D)

13. When did the Reserve Bank of India become a State-owned institution ?
(A) 1956 (B) 1952
(C) 1950 (D) 1949
Ans : (D)

14. Who was the President of the Constituent Assembly which was constituted to frame the Constitution of India ?
(A) Pt. Jawaharlal Nehru (B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Dr. Rajendra Prasad (D) Dr. Bhimrao Ambedkar
Ans : (C)

15. Which part of our Constitution primarily reflects Mahatma Gandhi's principles ?
(A) The Preamble
(B) Part III-Fundamental Rights
(C) Part IV-Directive Principles of State Policy
(D) Part IV A-Fundamental Duties
Ans : (C)

16. Which of the following is a Fundamental Right as provided under Part III of the Constitution ?
(A) Promotion of educational and economic interests of the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections
(B) Right to reside and settle in any part of India
(C) Right of workers to participate in the management of industries
(D) None of the above
Ans : (B)

17. 1n case of conflict between the Central and State law on a subject in the Concurrent List–
(A) The law which was passed first prevails
(B) The law of State prevails
(C) The law of Centre prevails
(D) Both laws stand nullified
Ans : (C)

18. Part IV A of the Constitution lays down the Fundamental Duties of the citizens. Which of the following is not a duty included among Fundamental Duties ?
(A) To profess and propagate one's own religion
(B) To develop the scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform
(C) To safeguard public property and to abjure violence
(D) To value and preserve the rich heritage of our composite culture
Ans : (A)

19. Taxes on income, other than on agricultural income, are–
(A) Levied and collected by the Central Government and appropriated by it
(B) Levied and collected by the Central Government but assigned to States within which they are leviable
(C) Levied and collected by the Central Government but distributed between the States and the Centre
(D) Levied by the Central Government but collected and appropriated by the State
Governments
Ans : (C)

20. A, 5-point formula was proposed by India to define relations between sovereign States, which was known as 'Panchsheel' formula. India signed the first 'Panchsheel Agreement' in 1954. Which was the country with which this agreement was signed ?
(A) China (B) Pakistan
(C) Bhutan (D) Sri Lanka
Ans : (A)

21. Which one of the following Amendments has been described as Mini Constitution ?
(A) 42nd (B) 43rd
(C) 52nd (D) 59th
Ans : (A)

22. Which of the following organs of the United Nations Organization elects / elect judges of the International Court of Justice ?
(A) The Economic and Social Council
(B) The Security Council and the General Assembly
(C) The Trusteeship Council and the Economic and Social Council
(D) The Security Council
Ans : (B)

23. In blogging, the blogger, with the help of his computer and the Internet–
(A) Puts out his ideas, information, photos, etc., on the Internet, which can be accessed by any other person
(B) Visits the Web site of another person and makes changes in the information posted thereon
(C) Accesses another person's computer and steals secret information stored therein
(D) Accesses another computer and continuously exchanges information with it
Ans : (A)

24. Power from powerhouses is often transmitted as alternating current at 33000 volts or more. Why is power transmitted as such high voltage ?
(A) Transmission is faster at high voltages
(B) Transmission loss is lower at high voltages
(C) It is difficult to generate electricity at lower voltage
(D) None of the above
Ans : (B)

25. When a patient's blood pressure is taken, the pressure exerted by blood on the walls of the blood vessels is measured. At what stage is this pressure measured ?
(A) When the heart sends out oxygenated blood to the body parts
(B) When deoxygenated blood goes into the heart
(C) At both the stages
(D) At the in-between stage
Ans : (C)

26. The winner of Indian Premier League, 2012 is–
(A) Chennai Super Kings
(B) Delhi Daredevils
(C) Kolkata Knight Riders
(D) Mumbai Indians
Ans : (C)

27. Which of the following is a tribal group of Africa ?
(A) Eskimos
(B) Ainu
(C) Fula
(D) None of these
Ans : (D)

28. The Chairman of the Madhya Pradesh Public Service Commission is–
(A) Prof. P. K. Dubey
(B) Prof. P. K. Joshi
(C) A. K. Pandey
(D) P. K. Pandey
Ans : (C)

29. The words 'satyameva Jayate' in the National Emblem are taken from–
(A) Mahabharata
(B) Mundaka Upanishad
(C) Kautilya's Arthashastra
(D) Samaveda
Ans : (B)

30. The Tropic of Cancer does not pass through–
(A) India (B) Egypt
(C) Mexico (D) Iran
Ans : (B)

31. Which country in Europe is called the 'Land of Midnight Sun' ?
(A) Norway (B) Finland
(C) Iceland (D) Sweden
Ans : (A)

32. Swami Vivekananda gained fame and recognition in the Western World after his address to the World Congress of Major Religions in 1893. In which city was this congress held ?
(A) London (B) Paris
(C) Berlin (D) Chicago
Ans : (D)

33. Where was Mother Teresa born ?
(A) India (B) Albania
(C) Hungary (D) Poland
Ans : (B)

34. Who was the first navigator to circumnavigate the Earth by the sea route ?
(A) Ferdinand Magellan
(B) Marco Polo
(C) Vasco da Gama
(D) Christopher Columbus
Ans : (A)

35. Which of the following countries was discovered by the famous Portuguese navigator Vasco da Gama?
(A) India
(B) China
(C) Australia
(D) New Zealand
Ans : (A)

36. What is an ecosystem ?
(A) The unit of man and all living beings which interact with each other
(B) The unit comprised of man, other living beings and the plant kingdom
(C) The unit comprised of all living beings and their environment
(D) That part of the Earth and the atmosphere where living beings are found
Ans : (B)

37. Malaria affects lakhs of Indians every year. Which part of the body is damaged by this disease ?
(A) Heart (B) Lungs
(C) Spleen (D) Liver
Ans : (C)

38. How does the Sun get its energy ?
(A) From gravitational pressure
(B) From nuclear fission
(C) From nuclear fusion
(D) None of the above
Ans : (C)

39. The Shahnama, written by Firdausi, tells the tale of kings of one country .Which is this country ?
(A) Egypt (B) India
(C) Turkey (D) Persia
Ans : (D)

40. Which of the following statements is correct ?
(A) The entropy of the world keeps on increasing
(B) The entropy of the world keeps on decreasing
(C) The entropy of the world is constant
(D) The entropy of the world increases and decreases in a cyclic manner
Ans : (A)

41. The frequency range of FM radio broadcast in India is–
(A) 102 MHz -132 MHz
(B) 80 MHz -102 MHz
(C) 88 MHz -108MHz
(D) 78 MHz -102 MHz
Ans : (C)

42. Who among the following has not been awarded the Nobel Prize for Literature ?
(A) Derek Walcott
(B) Dario Fo
(C) Toni Morrison
(D) Robert Richardson
Ans : (D)

43. Two large temple complexes have been found in Angkorwat, Cambodia. Which religion are they associated with?
(A) Hinduism
(B) Buddhism
(C) Shintoism
(D) None of these
Ans : (A)

44. Fidel Castro ousted a dictator from Cuba in 1959. Who was this dictator ?
(A) Duvalier
(B) Batista
(C) Pinochet
(D) None of these
Ans : (B)

45. Wheels of passenger vehicles are fitted with tyres and tubes which are filled with air. What is the main reason for not filling up the tubes with water ?
(A) Filling them with water will increase the weight
(B) If they are filled with water, the force of shocks on passengers, generated by uneven surface of the road, will increase very considerably
(C) Air is cheaper than water
(D) It would not be convenient to fill up the tubes with water
Ans : (B)

46. As mother is B's sister and C's daughter. B's daughter is P who is Q's sister. If C is not Q's grandmother, how is C related to Q?
(A) Father
(B) Mother
(C) Grandfather
(D) Aunt
Ans : (C)

47. Four boys are wearing clothes of different colours. Ravi is not wearing white and Ajay is not wearing blue. If Sohan is wearing red, what is the colour of Sachin's clothes ?
(A) Blue
(B) White
(C) Yellow
(D) Cannot be determined
Ans : (D)

48. A factory makes shoes of two types, A-type and B-type. Both require the same amount of leather which is available in such quantity that 80 pairs of shoes can be made per day. It takes twice as long to make A-type shoes as B-type. The capacity of the factory is such that if only B-type shoes were to be made, 100 pairs could be produced in one day. A-type shoes require some special material which is available in quantities sufficient for 40 pairs per day. The special material required for B-type shoes is available in quantities sufficient for 70 pairs per day. If the factory makes a profit of Rs. 200 per pair on A-type shoes and Rs. 150 per pair on 8-type shoes how many pairs of shoes of each type should it produce every day for maximum profit ?
(A) A-type 40 and B-type 20
(B) A-type 10 and B-type 70
(C) A-type 20 and B-type 60
(D) None of the above
Ans : (D)

49. A leap year is chosen at random. What is the probability that this year would have 53 Mondays ?
(A) 1/7
(B) 2/7
(C) 3/7
(D) None of these
Ans : (B)

50. Three horses, A, B and C, are participating in a race. If the probability of A winning the race is twice the probability of B winning it and the probability of B winning the race is twice the probability of C winning it, what is the probability that either B or C will win the race ?
(A) 1/7
(B) 2/7
(C) 3/7
(D) None of these
Ans : (C)

51. Some men are travelling with their horses. At one point of time, half the men are riding their horses while the rest are walking along leading their horses. If the number of legs on the ground at that time is 40, what is the number of horses in the party ?
(A) 8 (B) 10
(C) 12 (D) None of these
Ans : (A)

52. A family is comprised of father, mother, son and daughter. The father's age is 3 times the age of the daughter. The son is half as old as his mother and is 7 years older than his sister. If the father is 9 years older than his wife, what is the mother's age ?
(A) 45 years (B) 50 years
(C) 60 years (D) None of these
Ans : (C)

53. Six friends went for a vacation and stayed in a resort where nine cottages in a row were available for them. They all stayed in separate cottages. Mohan, Rani and Chitra did not stay in the cottages at the two ends. Nobody stayed next to Mohan and Salman. There was only one empty cottage between Mohan and Chitra. Jayant's cottage was adjacent to both Chitra and Anil. Rani stayed next to the cottage at the beginning. Which cottages remain empty after they are accommodated ?
(A) Nos. 1, 6, 8 (B) Nos. 4, 6, 8
(C) Nos. 3, 5, 9 (D) Nos. 2, 5, 7
Ans : (A)

54. A plane mirror is kept in front of a clock. If the actual time is 3 : 25, what time would the reflection show (if we notice only the positions of the two hands of the clock and do not pay attention to the numerals on the dial) ?
(A) 9 : 55 (B) 8 : 35
(C) 3 : 25 (D) None of these
Ans : (B)

55. A person has five coins. If he knows for certain that–
1. Coin no.1 is genuine;
2. One of the remaining four coins is counterfeit and its weight is different from the others.
then what is the minimum number of weighings which will enable him to find out which coin is counterfeit and whether it is heavier or lighter than the others ?
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4
Ans : (B)

56. Six students are taking coffee in the coffeehouse. A and Bare from Delhi while the others C, D, P and Q are from Bhopal. D and Q are tall while the others are short. A, C and D are girls while the others are boys. Who is the tall girl from Bhopal ?
(A) C (B) D
(C) P (D) Q
Ans : (C)

57. What is the missing number ?
0 1 2 3
1 3 4 16
2 5 6 ?
(A) 22 (B) 106
(C) 39 (D) None of these
Ans : (C)

58. The remnants of one of the most ancient civilizations of the world, 'Indus Valley Civilization', were first discovered in Harappa. Where is this Harappa situated ?
(A) Sind, Pakistan
(B) Punjab, India
(C) Punjab, Pakistan
(D) Haryana, India
Ans : (A)

59. In 1950s, the Archaeological Survey of India found several sites in one part of India which yielded evidence that the Mohenjodaro-Harappa Civilization was centred, not in Indus Valley, but in this part of India. In which present State are these sites situated ?
(A) Maharashtra (B) Gujarat
(C) Rajasthan (D) Punjab
Ans : (B)

60. River Narmada flows down from Amarkantak Hills to the sea. What is the name of the area where it meets the sea ?
(A) Gulf of Kutch (B) Gulf of Khambat
(C) Gulf of Mannar (D) Bay of Bengal
Ans : (B)

61. Commonwealth Games, 2010 were held at–
(A) Colombo (B) London
(C) NewDelhi (D) Seoul
Ans : (C)

62. Karera Sanctuary is situated at–
(A) shivpuri (B) Mandsaur
(C) Damoh (D) Tikamgarh
Ans : (A)

63. Barman Fair is held at–
(A) Sodalpur (B) Porsa
(C) Pipaliya Khurd (D) Gadarwara
Ans : (D)

64. Who is the 'Man of the Tournament' of World Cup Cricket, 2011 ?
(A) Yuvraj Singh (B) Kumar Sangakara
(C) Ricky Ponting (D) Jacques Kallis
Ans : (A)

65. Which of the following National Highways does not pass through Madhya Pradesh ?
(A) NH27 (B) NH28
(C) NH 78 (D) NH 79
Ans : (B)

66. How many tiers of administration are there in Panchayati Raj in Madhya Pradesh ?
(A) A single tier-at village level
(B) Two tiers-at village and district levels
(C) Three tiers-at village, block and district levels
(D) Four tiers-at village, block district and State levels
Ans : (C)

67. In the Bhopal Gas Tragedy of 1984, which was the gas that had leaked out ?
(A) Carbon monoxide (B) Hydrogen sulphide
(C) Ethyl cyanide (D) Methyl isocyanate
Ans : (D)

68. Who founded the Ramakrishna Mission ?
(A) Ramakrishna Paramhans
(B) Swami Dayananda Saraswati
(C) Swami Vivekananda
(D) Shankaracharya
Ans : (C)

69. Which architect has prepared the plan for Chandigarh city ?
(A) Edwin Lutyens (B) Le Corbusier
(C) Charles Correa (D) None of these
Ans : (B)

70. Who got the Khajuraho temples constructed ?
(A) Chhatrasal (B) Kings of Parmar dynasty
(C) Kings of Chandel dynasty (D) King Bhoja
Ans : (C)

71. Who was the founder of the Chola dynasty in South India ?
(A) Karikala (B) Parantaka
(C) Rajaraja (D) None of these
Ans : (D)

72. Which was the most famous festival of the Vijayanagar empire ?
(A) Ramnavami (B) Brahmotsava
(C) Mahanavami (D) Vasantotsava
Ans : (C)

73. The famous caves at Ajanta-Ellora contain statues and murals associated with–
(A) Hinduism (B) Buddhism
(C) Jainism (D) All of these
Ans : (D)

74. Which 'pir' lies in the famous 'mazar' at Ajmer ?
(A) Muin-ud-din Chishti (B) Nizam-ud-din Auliya
(C) Baba Farid (D) Sheikh salim Chishti
Ans : (A)

75. Where was the Jain Seer Lord Mahavira born ?
(A) Lumbini (Nepal) (B) Kunda (Bihar)
(C) Shravanbelgola (Karnataka) (D) None of these
Ans : (B)

Contact Details:
Public Services Commission West Bengal
127, Shyama Prasad Mukherjee Rd,
Tollygunge,
Kalighat,
Kolkata,
West Bengal 700026 ‎
033 2466 5662 ‎
India

Map Location:

Last edited by Anuj Bhola; October 25th, 2019 at 01:02 PM.
Similar Threads
Thread
West Bengal State University Last Year Question Paper
Past year question papers of PSC, of West Bengal, The west Bengal Audit and Accounts Service- Principles of civil Accounts, Audit and Finance (Paper-I
West Bengal Joint Entrance Examinations Medical previous year question papers
West Bengal Police Constable Written Exam previous year question papers
Syllabus of Sub-Inspector of Schools in West Bengal through PSC
West Bengal Joint Entrance Examination Mathematics last year question papers
West Bengal Joint Entrance Examination Chemistry last year question papers
West Bengal Joint Entrance Examination Physics last year question papers
West Bengal Joint Entrance Examination last year question papers
West Bengal Teacher Eligibility Test Child Development and Pedagogy past year question papers
West Bengal Teacher Eligibility Test English past year question papers
West Bengal Teacher Eligibility Test Bengali past year question papers
West Bengal Sub Inspector Recruitment Exam Question Paper
Past year question papers of West Bengal School Service Commission in PDF format
Past year question papers of West Bengal University of Technology ECE 4th Semester An



Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 06:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8