Go Back   2018 2019 EduVark > >



  #1  
Old April 10th, 2015, 03:15 PM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default MP Police Sub Inspector Eligibility Required

I am ananya. Will you please tell me about the Required Eligibility for MP Police Sub Inspector?
Reply With Quote
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Required Qualification for Brake Inspector Unregistered General Discussion 1 January 28th, 2016 05:20 PM
VYAPAM Mp Police Sub Inspector Unregistered General Discussion 0 June 9th, 2015 03:45 PM
Eligibility criteria which will be required for Drug Inspector exam after M.Sc. in Pharmaceutical Chemistry Unregistered General Discussion 1 July 12th, 2014 09:59 AM
Eligibility criteria which will be required for the exam of Indian Police Service Unregistered General Discussion 1 July 3rd, 2014 05:55 PM
Drug Inspector Exam required qualification Unregistered General Discussion 1 July 2nd, 2014 12:04 PM
Required eligibility to become a Drug Inspector Unregistered General Discussion 1 June 30th, 2014 02:21 PM
Procedure to become Police Inspector Unregistered General Discussion 1 June 27th, 2014 10:59 AM
UP Police Sub Inspector Syllabus Unregistered General Discussion 1 June 26th, 2014 01:32 PM
Eligibility Required for Motor Vehicles Inspector Post Unregistered General Discussion 1 June 21st, 2014 02:49 PM
Procedure to become a Police Sub Inspector Unregistered General Discussion 1 June 20th, 2014 03:59 PM
Maharashtra's Police Sub Inspector Required Qualifications Unregistered General Discussion 1 June 19th, 2014 04:06 PM
Eligibility criteria to become Sub Inspector of Police Unregistered General Discussion 1 June 19th, 2014 03:35 PM
What qualification is Required to Become Food Inspector Unregistered General Discussion 1 June 16th, 2014 10:38 AM
Required qualification to become Sub Inspector Unregistered General Discussion 1 June 13th, 2014 01:49 PM
Delhi Police Inspector alpana singhaq General Discussion 1 February 12th, 2013 12:33 PM

  #2  
Old April 10th, 2015, 05:10 PM
Garima Chauhan
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 33,070
Default Re: MP Police Sub Inspector Eligibility Required

As per your request, I am giving you eligibility criteria for the MP Police Sub Inspector, have a look.

Education criteria:


Applicant need to hold the degree or diploma form recognized university.

Age:

Applicant age should be between 18 to 28 years

Selection criteria:
Written test
Interview

Application fee:

700 for general
350 for SC/ST/OBC

Pay Scale:9300- 34800

Here, I am giving you paper for the exam

1. Rana Kumbha constructed the 'Kirtistambha' at Chittor to commemorate his victory against–
(A) Ahmadshah of Gujarat (B) Mahmud Khilji of Malwa
(C) Khan of Nagpur (D) Rao Jodha of Marwar
Ans : (B)

2. The First War of Panipat was fought in A.D. 1526 between–
(A) Ibrahim Lodi and Rana sanga
(B) Mahmud Lodi and Babur
(C) Babur and Rana sanga
(D) Babur and Ibrahim Lodi
Ans : (D)

3. Which Moghul emperor first granted the English the licence to trade and to establish factories in India ?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) shahjahan (D) Aurangzeb
Ans : (B)

4. The 'swadeshi Movement' and 'Boycott of Foreign Things' were started by the Congress in 1905 to protest–
(A) Curtailment of the rights of representation granted under the Indian Councils Act, 1892
(B) Partition of Bengal
(C) Restrictions imposed on the entry of Indians into Canada
(D) Lord Curzon's efforts to establish control over the universities
Ans : (B)

5. The Lucknow Congress of 1916 was important, because at this session the party–
(A) Repudiated political militancy of the 'garam dal'
(B) Signed a pact with the Muslim League
(C) Opposed participation of India in the First World War
(D) Rejected separate electorates for Muslims and Dalits
Ans : (B)

6. In 1932, a compromise, known as the 'Poona Pact', was worked out on the question of separate electorates. Who were the two main leaders involved ?
(A) Gandhiji and Lord Irwin (B) Gandhiji and Dr. B. R. Ambedkar
(C) Gandhiji and Muhammad Ali Jinnah (D) Gandhiji and Aga Khan
Ans : (B)

7. What is the time taken by the Earth to complete one rotation on its imaginary axis ?
(A) 24 hr 37 min 23 sec (B) 24 hr
(C) 23 hr 56 min 4 sec (D) 23 hr 52 min
Ans : (C)

8. In which atmospheric layer is the ozone layer situated ?
(A) Troposphere (B) Stratosphere
(C) Mesosphere (D) Ionosphere
Ans : (C)

9. The Finance Commission makes its recommendations to–
(A) The Finance Minister (B) The Planning Commission
(C) The Parliament (D) The President
Ans : (D)

10. The Chief Minister of Maharashtra is–
(A) Ashok Chauhan (B) Sushil Kumar Shinde
(C) Sanjay Nirupam (D) Prithviraj Chauhan
Ans : (D)

11. The author of the book, Gulliver's Travels is–
(A) Jonathan Swift (B) Charles Dickens
(C) Charles Lamb (D) T. S. Eliot
Ans : (A)

12. Red soil is commonly found in the States of–
(A) Punjab and Rajasthan
(B) Himachal Pradesh and Haryana
(C) Rajasthan and Himachal Pradesh
(D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
Ans : (D)

13. When did the Reserve Bank of India become a State-owned institution ?
(A) 1956 (B) 1952
(C) 1950 (D) 1949
Ans : (D)

14. Who was the President of the Constituent Assembly which was constituted to frame the Constitution of India ?
(A) Pt. Jawaharlal Nehru (B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Dr. Rajendra Prasad (D) Dr. Bhimrao Ambedkar
Ans : (C)

15. Which part of our Constitution primarily reflects Mahatma Gandhi's principles ?
(A) The Preamble
(B) Part III-Fundamental Rights
(C) Part IV-Directive Principles of State Policy
(D) Part IV A-Fundamental Duties
Ans : (C)

16. Which of the following is a Fundamental Right as provided under Part III of the Constitution ?
(A) Promotion of educational and economic interests of the Scheduled Castes, Scheduled Tribes and other weaker sections
(B) Right to reside and settle in any part of India
(C) Right of workers to participate in the management of industries
(D) None of the above
Ans : (B)

17. 1n case of conflict between the Central and State law on a subject in the Concurrent List–
(A) The law which was passed first prevails
(B) The law of State prevails
(C) The law of Centre prevails
(D) Both laws stand nullified
Ans : (C)

18. Part IV A of the Constitution lays down the Fundamental Duties of the citizens. Which of the following is not a duty included among Fundamental Duties ?
(A) To profess and propagate one's own religion
(B) To develop the scientific temper, humanism and the spirit of enquiry and reform
(C) To safeguard public property and to abjure violence
(D) To value and preserve the rich heritage of our composite culture
Ans : (A)

19. Taxes on income, other than on agricultural income, are–
(A) Levied and collected by the Central Government and appropriated by it
(B) Levied and collected by the Central Government but assigned to States within which they are leviable
(C) Levied and collected by the Central Government but distributed between the States and the Centre
(D) Levied by the Central Government but collected and appropriated by the State
Governments
Ans : (C)

20. A, 5-point formula was proposed by India to define relations between sovereign States, which was known as 'Panchsheel' formula. India signed the first 'Panchsheel Agreement' in 1954. Which was the country with which this agreement was signed ?
(A) China (B) Pakistan
(C) Bhutan (D) Sri Lanka
Ans : (A)

21. Which one of the following Amendments has been described as Mini Constitution ?
(A) 42nd (B) 43rd
(C) 52nd (D) 59th
Ans : (A)

22. Which of the following organs of the United Nations Organization elects / elect judges of the International Court of Justice ?
(A) The Economic and Social Council
(B) The Security Council and the General Assembly
(C) The Trusteeship Council and the Economic and Social Council
(D) The Security Council
Ans : (B)

23. In blogging, the blogger, with the help of his computer and the Internet–
(A) Puts out his ideas, information, photos, etc., on the Internet, which can be accessed by any other person
(B) Visits the Web site of another person and makes changes in the information posted thereon
(C) Accesses another person's computer and steals secret information stored therein
(D) Accesses another computer and continuously exchanges information with it
Ans : (A)

24. Power from powerhouses is often transmitted as alternating current at 33000 volts or more. Why is power transmitted as such high voltage ?
(A) Transmission is faster at high voltages
(B) Transmission loss is lower at high voltages
(C) It is difficult to generate electricity at lower voltage
(D) None of the above
Ans : (B)

25. When a patient's blood pressure is taken, the pressure exerted by blood on the walls of the blood vessels is measured. At what stage is this pressure measured ?
(A) When the heart sends out oxygenated blood to the body parts
(B) When deoxygenated blood goes into the heart
(C) At both the stages
(D) At the in-between stage
Ans : (C)
Reply With Quote
Reply


Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 07:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.