2022 2023 EduVark > Education Discussion > Question Papers


  #2  
February 20th, 2017, 01:02 PM
Unregistered
Guest User
 
Re: NDA Previous Year Question Papers

Hi buddy here I am looking for NDA exam Previous Year Question Papers , so would you plz tell me from where I can get it ??
  #3  
February 20th, 2017, 01:03 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Re: NDA Previous Year Question Papers

As you are asking for NDA exam Previous Year Question Papers , so on your demand I am providing same for you :

NDA Questions and Answers

Question 1: Which of the following was a revolutionary who later turned into a yogi and a philosopher?

Lala Lajpat Rai
Bal Gangadhar Tilak
Agarkara
Aurodindo Ghosh

Answer: 4


Question 2: Delhi became the capital of India in :

1916
1910
1913
1911

Answer: 4

Question 3: Swaraj as a national demand was first made by:

Bal Gangadhar Tilak
Dadabhai Naoraji
Jawaharlal Nehru
Chittaranjan Das

Answer: 2


Question 4: Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?

Lord Irwin
Lord Chelmsford
Lord Hardinge
Lord Curzon

Answer: 2

Question 5: Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third round Table Conference?

Josh Malihabadi
Muhammad Iqbal
Faiz Ahmad Faiz
Firaq Gorakhpuri

Answer: 2


Question 6: The first women’s university in India was founded by :

Dhondo Keshave Karve
Rani Ahilya Devi
C. Kumarappa
Gandhiji

Answer: 1

Question 7: Who among the following led vaikom Satyagraha in 1924 ?

Periyar E. V. Ramasamy
P. Kesava Menon
Kumaran Asan
Shri Narayana Guru

Answer: 1


Question 8: The equation of line which is parallel to the straight line 3x + 4y – 7 = 0 and passing through (1, 2) is:

3x + 4y = 11
3x+4y+11= 0
4x-3y+2=0
3x+4y+7=0

Answer: 3

Question 9: If f(y) = log y, then f(y) + f(1/y) is equal to :

2
0
–1
1

Answer: 2

Question 10: If x = t2 and y = 2t, then the normal at t = 1 is

x + y – 3 = 0
x + y – 1 = 0
x + y + 1 = 0
x + y + 3 = 0

Answer: 1


Question 11: To find out the numerical value of ∫2-2 (px2 + qx + s) dx, it is necessary to know the value / values of which of the following?

p only
p and s
q only
p, q and s

Answer: 2

Question 12: Rectifiers are used to convert

Direct current to Alternating current
Alternating current to Direct current
high voltage to low voltage
low voltage to high voltage

Answer: 2


Question 13: Pick out the scalar quantity

force
pressure
velocity
acceleration

Answer: 2

Question 14: Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water

will overflow
will not rise
depressed
change its meniscus

Answer: 2


Question 15: A cricketer’s average for 11 matches is 25 runs. In the next four matches he scored 72, 34, 51 and 62 runs. Find his new average for the 15 matches.

39
34
36
None

Answer: 4

Question 16: Men complete a work in 9 days .After they have worked for 6 days, 6 more men join them. How many days will they take to complete the remaining work?

2 days
3 days
4 days
5 days

Answer: 1


Question 17: Metals are good conductors of electricity because

they contain free electrons
the atoms are lightly packed
they have high melting point
All of the above

Answer: 1

Question 18: Pa (Pascal) is the unit for

thrust
pressure
frequency
conductivity

Answer: 2

Question 19: World AIDS Day':

April 17th
June 5th
December 1st
February 14th

Answer: 3


Question 20: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

7
10
12
13

Answer: 2

Question 21: The population of a town was 20,000 in 1944. It decreased by 10 percent during 1944 – 1954 but increased by 20 percent during 1954 –1964. What was the population like in 1964?

24, 600
22,000
20,800
21,600

Answer: 4

Question 22: The period of 2 sin x cos x is

4 pi 2
2 pi
4 pi
pi

Answer: 4


Question 23: Panchayathi Raj instructions came into effect with the amendment of the constitution

70th
73rd
76th
79th

Answer: 2

Question 24: Who was the first speaker of Lok Sabha?

Sivaraj Patel
Jagjeevan Ram
Lal Bahdur Shasthri
V Mavlankar

Answer: 4

Question 25: Meenamatha disease is related with

Cadmium
Mercury
Lead
Iron

Answer: 2


Question 26: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

120 metres
180 metres
324 metres
150 metres

Answer: 4

Question 27: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

200 m
225 m
245 m
250 m

Answer: 3

Question 28: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

120 m
240 m
300 m
None of these

Answer: 2


Question 29: The absorption of ink by blotting paper involves

viscosity of ink
capillary action phenomenon
diffusion of ink through the blotting
siphon action

Answer: 2

Question 30: Nuclear sizes are expressed in a unit named

Fermi
angstrom
newton
tesla

Answer: 1

Question 31: Sound travels with a different speed in media. In what order does the velocity of sound increase in these media?

Water, iron and air
Iron, air and water
Air, water and iron
Iron, water and air

Answer: 3


NDA exam Previous Year Question Papers
examrace.com/d/pdf/a1c585eb/NDA-NA-1-General-Ability-2016.pdf


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 12:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8