Go Back   2020 2021 EduVark > Education Discussion > General Discussion



  #1  
Old June 25th, 2014, 09:54 AM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Default Oil and Natural Gas Corporation modal question papers of Chemistry for Graduate Trainee Exam

Will you please give me the Employees’ State Insurance Corporation UDC Clerk exam modal question papers?

As you want to get the Oil and Natural Gas Corporation modal question papers of Chemistry for Graduate Trainee Exam so here is the information of the same for you:

1.Tipaimukh dam is located in which state. Ans: Manipur
2.Untouchability movement in india is started by.
3.First Aerospace Special Economic Zone is established in. Ans: Hattargi (Karnataka)
4.Centre f or space station is located in.Ans:Bangalore
5.Bear lake is located in. Ans: Canada
6.Blood pressure is measured by. Ans: Sphygmomanometer
7.What do you call when the sun is nearest to the Earth. Ans: Perihelion
8.The lowest decadal population growth is recorded in which state. Ans: Nagaland
9.The Buddhist f irst council is held in. Ans: rajagraha/rajgir
10.The President of India submit his resignation to. Ans:Chief Justice of India
11.The chairman f or Scientif ic Advisory Council to Prime Minister is.Ans: C.N.R.Rao
12.The National Environmental Engineer Institution is located in. Ans:Nagpur.
13.In which assembly of Indian National Congress the topic of f undamental Rights raised. Ans:Karachi
session
14.The First private company to have CISF .Ans: Inf osys
15.Nar�.. book on Indigo Movement is written by.
16.Maphlol rebellion movement is raised in.Ans:Somkiat
17.The Grand Master Piramanji Negi won which of the f ollowing cup. Ans:Politiken Cup
18.Tadri Mega power project is going to start in which state. Ans:karnataka
19.Who was the president of Indian national congress when surat split b/n moderates and extremists in
1907.Ans: w.c.banergee.
20.Mansabdri system was started under the rule of which mughal emperor. Ans:akbar
21.The 17th Rajiv Gandhi National Sadbhavan award was awarded to. Ans:Gautam Bhai
22.The Solar Mission of india was to produce 2000MW power by the year. Ans:2022
23.2010 world cup f oot ball is held in. Ans:South Af rica.
24.The next COP 16 programme on environment is going to held in. Ans:Mexico
25.The political guru of Mahatma Gandhi. Ans:Gopal Krishna Gokhale
26.Arihant submarine nuclear plant is constructed to produce power of ____________ KW. Ans:80MW
27. KONKAN naval programme is between which two nations. Ans:INDIA AND ENGLAND
28.Pallegra disease is caused by def iciency of which vitamin. Ans:niacin,
29.The Child act of children under 14 should not work in f actories and hazardous conditions is written in
which article. Ans:article 24
30.The highest peak of Satpura range is.. Ansoopgarh.
31.The present chief of UN nuclear watchdog,IAEA. Ans:Yukiya amino.
32.In which state all the seats of legislative assembly won by single party.Ans:Sikkim
33.According t o constitution of India the min. age f or Chief Justice of India.Ans:No min. age required.
34.The source point of River Krishna is. Ans:western ghats near mahabaleshwar
35.The NH-15 connects which two cities. Ans:Kandla and pathankot
36.The Armed Force agency chief is.ANS: A.K.Mathur
37.According to latest consensus the f emale sex ratio is.Ans:933
38.The Red Blood Corpuscles are also called as.Ans:erythocytes
39.The naturally f ormed sweetest sugar is. Ans:sucrose
40.tropic of Capricorn cuts twice which of the f ollowing river.
Descriptive.
1.write impacts of globalization on rural economic growth.
2. Explain UNITY IN DIVERSITY in india.
3.Steam enters a nozzle at 656 kpa , 473K (H=3062 KJ/kg) at velocity of 10 kg/s and leaves the nozzle at
436 kpa. , 373K (H= 2092 KJ/kg) and heat losses to surroundings 100 kw. Find velocity of steam leaving
nozzle.
4. A sudden cold wave can reduce atmospheric temperature to -20 deg C .
a) If ground temperature is 5 deg C. at what distance a pipe in which water is f lowing has to be buried in
order to avoid f reezing.
b) Calculate minimum distance of penetration.
Thermal dif f usivity of soil is 0.011m2/s.
GENERAL AWARENESS AND CURRENT AFFAIRS
1. India has signed an agreement to procure Advanced Jet
Trainer (Hawk) f rom which of the f ollowing countries ?
(a) USA
(b) UK
(c) France
(d) Russia
Ans: ( b ) UK
2. The United States has granted the status of ?major
non-NATO ally? to which of the f ollowing countries recently ?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Af ghanistan
(d) Myanmar
Ans: ( a ) Pakistan
3. Who among the f ollowing persons bought the sword of Tipu
Sultan in London and brought it back to India ?
(a) Ratan Tata
(b) Mukesh Ambani
(c) Vijay Mallya
(d) Aditya Birla
Ans: ( c ) Vijay Mallya
4. Which of the f ollowing companies became India?s f irst
listed IT f irm to have crossed $1 billion turnover ?
(a) Satyam
(b) HCL
(c) Wipro
(d) Inf osys Technologies
Ans: ( d ) Inf osys Technologies
5. Who among the f ollowing women has become the highest
individual scorer in an innings in Tests ?
(a) Mithali Raj
(b) Kiran Baloch
(c) Diana Eduljee
(d) None of these
Ans: ( b ) Kiran Baloch
6. Who is the new Prime Minister of Sri Lanka ?
(a) Chandrika Kumaratunga
(b) Ranil Wickremesinghe
(c) Mahinda Rajapakse
(d) None of these
Ans: ( c ) Mahinda Rajapakse
7. Hamas is a militant organization f ighting against which
of the f ollowing countries ?
(a) Sudan
(b) Israel
(c) Brazil
(d) Syria
Ans: ( b ) Israel
8. Who among the f ollowing has become the f irst Indian to
score a triple century in Tests ?
(a) Rahul Dravid
(b) Sachin Tendulkar
(c) V.V.S. Laxman
(d) Virender Sehwag
Ans: ( d ) Virender Sehwag
9. Who among the f ollowing has won the Femina Miss India
Universe 2004 title ?
(a) Lakshmi Pandit
(b) Sayali Bhagat
(c) Tanushree Dutta
(d) Jyoti Brahmin
Ans: ( c ) Tanushree Dutta
10. The 9th South Asian Federation Games were held recently
in which of the f ollowing cities ?
(a) Islamabad
(b) Hyderabad
(c) Kathmandu
(d) Colombo
Ans: ( a ) Islamabad
11. Which of the f ollowing parts of the poppy plant is used
f or the extraction of opium ?
(a) Capsules
(b) Flowers
(c) Leaves
(d) Roots
Ans: ( b ) Flowers
12. Who is the Chairman of the Twelf th Finance Commission ?
(a) C. Rangarajan
(b) N. N. Vohra
(c) Bimal Jalan
(d) Vijay Kelkar
Ans: ( a ) C. Rangarajan
13. The f irst f eature f ilm (talkie) produced in India was
(a) Hatimtai
(b) Alamm Ara
(c) Pundalik
(d) Raja Harishchandra
Ans: ( b ) Alamm Ara
14. During the Indian f reedom struggle, ?The Deccan
Educational Society? was f ounded by
(a) B.G. Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) G.K. Gokhale
(d) M.G. Ranade
Ans: ( d ) M.G. Ranade
15. A ?black hole? is a body in space which does not allow
any radiation to come out. This property is due to its
(a) Very small size
(b) Very large size
(c) Very high density
(d) Very low density
Ans: ( c ) Very high density
16. The ?Chilka Lake region? lies in between the deltas of
(a) Ganga and Mahanadi
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Godavari
(d) Krishna and Kaveri
Ans: ( c ) Mahanadi and Godavari
17. The 44th Amendment of the Indian Constitution withdrew
the Fundamental Right
(a) To f reedom of religion
(b) To constitutional remedies
(c) To property
(d) Against exploitation
Ans: ( c ) To property
18. The Legislative Council of a State in India can be
abolished or created by
(a) The President of India in consultation with the Council
of Ministers of the State concerned
(b) The Legislative Assembly of the State concerned
(c) The Parliament at a joint sitting of both the Houses
(d) The Parliament, provided the State Legislative Assembly
passes a resolution to that ef f ect
Ans: ( d ) The Parliament, provided the State Legislative
Assembly passes a resolution to that ef f ect
19. At which stage in its lif e cycle does the silk work
yield the f ibre of commerce ?
(a) Egg
(b) Larva
(c) Pupa
(d) Imago
Ans: ( c ) Pupa
20. Persons below the poverty line in India are classif ied
as such based on whether
(a) They are entitled to a minimum prescribed f ood basket
(b) They get work f or a prescribed minimum number of days
in a year
(c) They belong to agricultural labourer household and the
scheduled caste /tribe social group
(d) Their daily wages f all below the prescribed minimum wages
Ans: ( a ) They are entitled to a minimum prescribed f ood
basket
21. As per 1991 Census, which one of the f ollowing groups of
Union Territories had the highest literacy rate ?
(a) Chandigarh and Dadra & Nagar Haveli
(b) Delhi and Andaman & Nicobar Islands
(c) Andaman & Nicobar Islands and Pondicherry
(d) Pondicherry and Delhi
Ans: ( b ) Delhi and Andaman & Nicobar Islands
22. In order to win the Grand Slam in Tennis, a player must
win which one of the f ollowing groups of tournaments ?
(a) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open
(b) Wimbledon, French Open, U.S. Open, Swedish Open
(c) Wimbledon, French Open, Paegas Czec Open, U.S. Open
(d) Davis Cup, Wimbledon, French Open, Australian Open
Ans: ( a ) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open
23. ?Abhinava Bharat?, a secret society of revolutionaries,
was organized by
(a) Khudiram Bose
(b) V.D. Savarkar
(c) Praf ulla Chaki
(d) Bhagat Singh
Ans: ( b ) V.D. Savarkar
24. Endoscopy, a technique used to explore the stomach or
other inner parts of the body, is based on the phenomenon of
(a) Total internal ref lection
(b) Interf erence
(c) Dif f raction
(d) Polarisation
Ans: ( a ) Total internal ref lection
25. Which one of the f ollowing lakes f orms and international
boundary between Tanzania and Uganda ?
(a) Chad
(b) Malawi
(c) Victoria
(d) Zambezi
Ans: ( c ) Victoria
26. Who among the f ollowing has been appointed the National
Security Adviser by the UPA Government ?
(a) Brajesh Mishra
(b) J. N. Daxit
(c) Soli J. Sorabjee
(d) T. K. A. Nair
Ans: ( b ) J. N. Daxit
27. Who among the f ollowing is the new Chief Minister of
Karnataka ?
(a) S. M. Krishna
(b) Uma Bharti
(c) Dharam Singh
(d) Y. S. Rajasekhara Reddy
Ans: ( c ) Dharam Singh
28. Who among the f ollowing has won the Miss Universe 2004
crown ?
(a) Jennif er Hawkins
(b) Shandi Finnessey
(c) Alba Reyes
(d) None of these
Ans: ( a ) Jennif er Hawkins
29. A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day
landings of the Allies troops during the Second World War,
was held in
(a) Pearl Harbour
(b) Normandy
(c) New York
(d) Lisbon
Ans: ( b ) Normandy
30. Which of the f ollowing cricketers holds the world record
of maximum number of sixes in Tests ?
(a) Chris Carins (New Zealand)
(b) Viv Richards (West Indies)
(c) Sachin Tendulkar (India)
(d) Wasim Akram (Pakistan)
Ans: ( a ) Chris Carins (New Zealand)
31. Who among the f ollowing has been appointed the new Chief
Justice of India ?
(a) Justice Rajendra Babu
(b) Justice V. N. Khare
(c) Justice R. C. Lahoti
(d) None of these
Ans: ( c ) Justice R. C. Lahoti
32. Who among the f ollowing sports persons got the honour of
lighting the Olympic f lame at the Major Dhyan Chand Stadium
in New Delhi recently ?
(a) Anjali Bhagwat
(b) Abhinav Bindra
(c) Viswanathan Anand
(d) K. M. Beenamol
Ans: ( a ) Anjali Bhagwat
33. Who among the f ollowing has been appointed new chairman
of the National Commission f or Farmers ?
(a) Ajit Singh
(b) K. C. Pant
(c) Dr. M. S. Swaminathan
(d) Sharad Pawar
Ans: ( c ) Dr. M. S. Swaminathan
34. Which of the f ollowing planets crossed the f ace of the
sun (in transit) af ter 122 years recently ?
(a) Mars
(b) Venus
(c) Jupiter
(d) Saturn
Ans: ( b ) Venus
35. Which of the f ollowing countries was readmitted to the
Commonwealth recently ?
(a) Nepal
(b) Myanmar
(c) Pakistan
(d) None of these
Ans: ( c ) Pakistan
36. The world governing body of which of the f ollowing
sports celebrated its 100 years in existence recently ?
(a) Football
(b) Hockey
(c) Badminton
(d) Cricket
Ans: ( a ) Football
37. Who among the f ollowing won the men?s singles title of
the French Open 2004 ?
(a) Guillermo Coria
(b) Roger Federer
(c) Andy Roddick
(d) Gaston Gaudio
Ans: ( d ) Gaston Gaudio
38. Who is India?s f irst Woman Grand Master in Chess ?
(a) Aarthie Ramaswamy
(b) Koneru Humpy
(c) S. Meenakshi
(d) S. Vijayalakshmi
Ans: ( b ) Koneru Humpy
39. The age of a tree can be determined by
(a) Measuring its height
(b) Measuring its diameter
(c) Analyzing its sap
(d) Counting the annual growth rings of its stem
Ans: ( d ) Counting the annual growth rings of its stem
40. Which one of the f ollowing pairs is not correctly matched ?
Mountains Continents
(a) The Rocky : North America
(b) The Andes : South America
(c) The Alps : Europe
(d) The Ural : Af rica
Ans: ( d ) The Ural : Af rica
41. Which of the f ollowing pairs is correctly matched ?
(a) ?Purna Swaraj? Resolution : 1929
(b) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931
(c) Formation of the Congress Socialist Party: 1939
(d) Simla Conf eence : 1940
Ans: ( b ) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931
42. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at
(a) Bhubaneswar
(b) Khajuraho
(c) Madurai
(d) Mount Abu
Ans: ( a ) Bhubaneswar
43. Which one of the f ollowing is essentially a solo dance ?
(a) Kuchipudi
(b) Kathak
(c) Manipuri
(d) Mohiniattam
Ans: ( d ) Mohiniattam
44. The deepest oceanic trench ?Mariana? is located in
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Pacif ic Ocean
(d) Indian Ocean
Ans: ( c ) Pacif ic Ocean
45. Although f og consists of f ine drops of water, we cannot
see clearly through it because
(a) The light rays undergo total internal ref lection in the
drops
(b) Fine drops of water in f og polarize the light
(c) The f ine drops are opaque to the light
(d) The drops scatter most of the light

Ans: ( d ) The drops scatter most of the light
46. During the Mughal period, which one of the f ollowing
were the f irst to come to India as traders ?
(a) Portuguese
(b) Dutch
(c) Danish
(d) English
Ans: ( a ) Portuguese
47. Who among the f ollowing Delhi Sultans is known f or
introducing market control mechanism ?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Firoze Tughlaq
Ans: ( c ) Alauddin Khalji
48. Which one of the f ollowing mountain peaks of the
Himalayas is NOT in India ?
(a) Annapurna
(b) Nanda Devi
(c) Mt. Kamet
(d) Kanchenjunga
Ans: ( a ) Annapurna
49. A rif t valley is f ormed mainly due to
(a) The f orces of tension in the earth?s crust
(b) The subsidence of the f loor of a river valley
(c) The valley f ormed af ter the f ormation of f old mountains
(d) The deepening of a valley by ice action
Ans: ( a ) The f orces of tension in the earth?s crust
50. Who is the author of the book, ?The Man Who Divided India? ?
(a) Arun Shourie
(b) Dominique Lapierre



Contact Details:
Oil And Natural Gas Corporation
4th Floor, 11 High,
Ongc Office Bandra Sion Link Road,
Sion (West),
Navi Mumbai,
Maharashtra 400017 ‎
022 2408 8000
India

Map Location:

Last edited by Neelurk; April 1st, 2020 at 12:16 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ONGC Graduate Trainee Exam in Finance Model Question Papers Unregistered Question Papers 2 October 18th, 2017 11:52 AM
ONGC Graduate Trainee Chemistry Question Papers Unregistered Question Papers 1 March 23rd, 2017 10:18 AM
Question Papers For ONGC Graduate Trainee Unregistered Question Papers 1 July 8th, 2016 06:45 PM
Oil and Natural Gas Corporation Chemistry previous year question papers Unregistered Question Papers 1 August 14th, 2014 08:53 AM
Transmission Corporation of Andhra Pradesh Limited Junior Accounts Officer modal question papers Unregistered Question Papers 1 July 20th, 2014 04:27 PM
Oil and Natural Gas Corporation Limited entrance exam previous year question papers Unregistered Entrance Exams 1 July 20th, 2014 09:35 AM
Oil and Natural Gas Corporation Limited Graduate Trainees entrance exam syllabus Unregistered Entrance Exams 1 July 5th, 2014 11:52 AM
Oil and Natural Gas Corporation Limited Mechanical Engineering past year question papers Unregistered Question Papers 1 July 5th, 2014 10:48 AM
Andhra Pradesh Civil Supplies Corporation past year or modal question papers Unregistered Question Papers 1 July 4th, 2014 10:41 AM
ONGC graduate trainee exam old Question papers Unregistered Question Papers 1 July 1st, 2014 05:19 PM
Modal question papers of post of Lab Assistant of Employee's State Insurance Corporation Unregistered Question Papers 1 July 1st, 2014 04:51 PM
Oil and Natural Gas Corporation Limited past year placement question papers Unregistered Question Papers 1 July 1st, 2014 04:04 PM
Syllabus of Oil and Natural Gas Corporation Chemistry for Graduate Trainee Exam Nitin Sharma General Discussion 0 June 25th, 2014 09:54 AM
Employees’ State Insurance Corporation UDC Clerk exam modal question papers free down Nitin Sharma General Discussion 0 June 17th, 2014 04:33 PM
Food Corporation of India modal question papers of Biology of previous years Rohit Barla General Discussion 0 June 16th, 2014 04:58 PM

  #2  
Old May 6th, 2020, 09:18 AM
Shaivy Jaiswal
Guest User
 
Default to complain about power cuts in new sama area

Respected representative of the VMC
I am Shaivy Jaiswal of grade 9 . A resident of New Sama area . on 5 may at night there were frequent power cuts from 11: 35 pm to 12:15 am because of this I got late for my online classes . not only this but even missed a class due to power cut .

There is a suggession that to reduse usage and to save power one can cut power during winters .

Thanks and Regards
Shaivy Jaiswal
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5.5. The time now is 09:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8