2022 2023 EduVark > Education Discussion > Question Papers


  #1  
July 18th, 2014, 04:07 PM
Unregistered
Guest User
 
Railway Recruitment Board Senior Section Engineer Electrical previous year question papers

Will you please share with me the Railway Recruitment Board Senior Section Engineer Electrical previous year question papers?
Similar Threads
Thread
Railway Recruitment Board Section Engineer (Mechanical) last year papers
Railway Recruitment Board Kolkata Junior Engineer (Electrical) previous years question papers
Railway Recruitment Board Ranchi Junior Engineer (Electrical) previous years question papers
Railway Recruitment Board Junior Engineer previous year question papers
Railway Recruitment Board Section Engineer last year question papers
Last year question papers of Railway Recruitment Board Section Engineer Telecom exam
Railway Recruitment Board Section Engineer exam past year question papers
Railway Recruitment Board Section Engineer (Electrical Engineering) past year question papers
Railway Recruitment Board Secunderabad last year question papers of Section Engineer
Railway Recruitment Board Section Engineer last year question papers
Railway Recruitment Board Section Engineer last year question papers
Railway Recruitment Board Senior Section Engineer Exam last year question papers
Railway Recruitment Board Ranchi Junior Engineer (Electrical) p0ast year question papers
Railway Recruitment Board Kolkata Junior Engineer (Electrical) p0ast year question papers
Railway Recruitment Board past year question papers of Section Engineer

  #2  
July 20th, 2014, 01:37 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Re: Railway Recruitment Board Senior Section Engineer Electrical previous year question papers

As you want to get the Railway Recruitment Board Senior Section Engineer Electrical previous year question papers so here it is for you:

Some content of the file has been given here:

Railway Recruitment Board Senior Section Engineer Electrical previous year question papers

RRB Junior Engineer (Electrical) Model Question Papers
1. A resistance of 10 ohm is connected across a supply of 200V. If resistance R is now connected in parallel with a 10
ohm resistance, the current drawn from the supply gets doubled. The value of unknown resistance R is
(a) 5 ohm
(b) 20 ohm
(c) 10 ohm
(d) 15 ohm
Ans : c
2. Kirchhoff’s first law is also called as
(a) voltage law
(b) Current law
(c) Mesh Current law
(d) All the above
Ans : b
3. Find the total resistance when four 3 Ohm resistance are connected in series
(a) 3 ohm
(b) 12 ohm
(c) 14 ohm
(d) 8 ohm
Ans : b
4. The practical unit of power is
(a) Joule
(b) Ampere
(c) Watt
(d) Weber

Ans : c
5. Form factor of a sine wave is
(a) 1.414
(b) 1
(c) 0
(d) 1.11
Ans : d
6. The unit of resistance is
(a) Mho
(b) ohm-m
(c) Ohms
(d) Amps
Ans :c
7. Unit of impedance is
(a) Ampere
(b) Volt
(c) Ohm
(d) mho
Ans : c
8. The close path of the flux around any current carrying circuit is referred as
Circuit.
(a) Magnetic
(b) Electric
(c) Electromagnetic

(d) None of these
Ans : a
9. The current flowing in an electrical circuit is due to the existence of
(a) mmf
(b) emf
(c) Resistance
(d) Reluctance
Ans : b
10. The magnetic flux flow through a magnetic circuit is due to
(a) mmf
(b) emf
(c) Resistance
(d) Reluctance
Ans : a
11. The on-line UPS is also called as
a. Stand-by UPS
b. Line Interactive UPS
c. Off line UPS
d. Current line UPS
Ans. b
12. ________ is used to convert alternating current to direct current.
a. Transformer
b. Diode
c. Resistor
d. Transistor

Ans. b
13. The supply voltage varies sinusoid ally and has a frequency __________ Hz.
a. 60
b. 50
c. 20
d. 10
Ans. b
14. Expression for magneto-motive force is
(a) N/I
(b) 1/NI
(c) I/N
(d) IN
Ans : d
15. Unit of mmf is
(a) Ampere /Volt
(b) Ampere- turns
(c) Volt
(d) Volt/Ampere
Ans : b
16. Magnetic field strength is equal to
(a) mmf. L
(b) L/ mmf
(c) mmf/ L
(d) 1/mmf.L

Ans : c
17. Peak inverse voltage of bridge rectifier is as that of centre-tap circuit.
a. Same
b. Twice
c. Half
d. Four times
Ans. c
18. Peak Resistance of the diode is increased when
a. Forward biased
b. Reverse biased
c. Both forward and reverse biased
d. Either a or b
Ans. b
19. The number of lines of force passing through the secondary coil S when unit current changes in the primary coil P
are called
(a) Self inductance
(b) Mutual inductance
(c) Self induction
(d) Mutual induction
Ans : c
20. Unit of flux
(a) Amp- turns
(b) Weber
(c) Volts
(d) Amps
Ans : b


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 06:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8