2021 2022 EduVark > Education Discussion > General Discussion


  #1  
June 18th, 2016, 04:06 PM
Unregistered
Guest User
 
RPMT Question Paper 2012

Sir I am preparing for the RPMT exam so can you please provide me the question paper for the Biology so I can prepare well for the exams
Similar Threads
Thread
RPMT previous year question paper
RPMT Model Test Paper
Paper of RPMT
RPMT 5 year question paper
RPMT Question Paper With Solutions
RPMT Last Year Paper
Model Paper of RPMT
RPMT Question Paper With Answers
Download RPMT Paper
RPMT Question Paper pdf
RPMT Last Year Paper in Hindi
RPMT Model Paper in Hindi
RPMT Paper Pattern
Paper Pattern Of RPMT
Practice Paper for RPMT

  #2  
June 18th, 2016, 04:08 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Re: RPMT Question Paper 2012

Hey below I am giving you the RPMT Biology paper so you can have a look

RPMT Question Paper Biology paper

1. Glucose and amino acids are reabsorbed in the
A. proximal tubule B. distal tubule C. collecting duct D. loop of Henle
[Ans. (A)]

2. The amount of CSF in the cranial cavity
A. 500 ml B. 140 ml C. 1 litre D. 1.5 ml
[Ans. (B)]

3. Which one is imino acid?
A. Pepsin B. Proline C. Cysteine D. Renin
[Ans. (B)]

4. The main difference between Gram positive and Gram negative bacteria is
A. Cell membrane B. Cell Wall C. Ribosome D. Mitochondria[
Ans. (B)]

5. ACTH is secreted from
A. Adrenal cortex B. Pituitary C. Adrenal Medulla D. Thyroid
[Ans. (B)]


6. Which of the following is the correct pathway for propagation of cardiac impulse ?
A. SA node  AV node  Bundle of His  Purkinje fibers
B. AV node  Bundle of His  SA node  Purkinje fibers
C. SA node  Purkinje fibers  AV node  Bundle of His
D. Purkinje fibers  AV node  SA node  Bundle of His
[Ans. (A)]

7. Inner surface of the bronchi, bronchioles and fallopian tubes are line by
A. cubical epithelium B. columnar epithelium C. squamous epithelium D. ciliated epithelium
[Ans. (D)]

8. Electric potential of the brain is recorded by
A. CT Scan B. Sphygmomanometer C. ECG D. EEG
[Ans. (D)]

9. Which of the following is related to humoral immunity ?
A. T-lymphocyte B. B-lymphocyte C. I-lymphocyte D. P-lymphocyte
[Ans. (B)]

10. Fertilization occur in
A. Uterus B. Ureter C. Vagina D. Fallopian tube
[Ans. (D)]
11. The Gastrin is secreted from
A. Intestine B. Stomach C. Pancreas D. Rectum
[Ans. (B)]
12. The cause of cretinism is
A. Hypothyroidism B. Hypoparathyroidism C. Hyperthyroidism D. Hyperparathyroidism
[Ans. (A)]
13. Which of the following is a minerelocorticoid ?
A. Testosterone B. Progesterone C. Adrenalin D. Aldosterone
[Ans. (D)]
14. The part of the brain where the centre for hunge and thirst is located is
A. Cerebrum B. Hypothalamus C. Cerebellum D. Medulla Oblongata
[Ans. (B)]
15. The reflex arc, which is made of two neurons is known as
A. Monosynsptic reflex arc B. Disynaptic reflex arc
C. Polysynaptic reflex arc D. Asynaptic reflex arc
[Ans. (A)]
16. The lactase hydrolyzes lactose into
A. Glucose B. Glucose and galactose C. Fructose D. Glucose and fructose
[Ans. (B)]
17. In 24 hours, total glomerular filtrate formed in human kidney is
A. 1.7 litres B. 7 litres C. 17 litres D. 170 litres
[Ans. (D)]
18. When the oxygen supply to the tissue is inadequate, the condition is
A. Dyspnea B. Hypoxia C. Asphyxia D. Apnea
[Ans. (B)]
19. Which one of the following is not a second messenger in hormone action ?
A. Calcium B. Sodium C. cAMP D. cGMP
[Ans. (B)]
20. The name of the pace maker of the heart is
A. Lymph node B. S.A. node
C. Juxtaglumerular apparatus D. Semilunar valve
[Ans. (B)]
21. What is a genophore ?
A. DNA in prokaryotes B. DNA and RNA in prokaryotes
C. DNA and protein in prokaryotes D. RNA in prokaryotes
[Ans. (A)]
22. Example of a typical homopolysaccharide is
A. Ligin B. Suberin C. Inulin D. Starch
[Ans. (D)]
23. Who wrote the famous book "Origin of Species"?
A. Larmarck B. Darwin C. De Vries D. Mendel
[Ans. (B)]
24. Polyploid derived from two different species is called
A. Autopolyploid B. Triploid C. Allopolyploid D. Monoploid
[Ans. (C)]
25. Electrons used in Electron Microscope are of the wavelength
A. 0.05 Å B. 0.15 Å C. 0.25 Å D. 0.30 Å
[Ans. (A)]
26. Biolistic technique is used in
A. Tissue culture process B. Gene transfer process
C. Hybridization process D. Germplasm conservation process
[Ans. (B)]
27. Example of water soluble plant pigment is
A. Chlorophyll-a B. Chlorophyll-b C. Anthocyanin D. Xanthophyll
[Ans. (C)]
28. Structure element of Chromatin is
A. Histone B. Acid protein and DNA C. Nuclear matrix D. Nucleosomes
[Ans. (D)]
29. Inulin is a polymer of
A. Glucose B. Galactose C. Fructose D. Arabinose
[Ans. (C)]
30. Mannitol is
A. Amino acid B. Amino alcohol C. Sugar alcohol D. Sugar acid
[Ans. (C)]
31. A flower which can be divided into two equal halves by only one plane is
A. Zygomorphic B. Actinomorphic C. Regular D. Perfect
[Ans. (A)]
32. Pieces of plant tissue used in tissue culture is called
A. Explant B. Somaclone C. Inoculant D. Clone
[Ans. (A)]
33. VAM is
A. Symbiotic bacteria B. Saprophytic bacteria C. Saprophytic fungi D. Symbiotic fungi
[Ans. (D)]
34. Ovule integument gets transformed into
A. seed B. fruit wall C. seed coat D. cotyledons
[Ans. (C)]
35. Acid rain is caused by
A. NO2 B. SO2 C. SO3 D. CO2
[Ans. (B)]
36. Which one of the following bacterium is used for production of transgenic plants ?
A. Escherichia coli B. Bacillus thuringiensis
C. Staphylococcus aureus D. Agrobacterium tumefaciens
[Ans. (D)]
37. A plant cell becomes turgid due to
A. Plasmolysis B. Exosmosis C. Endosmosis D. Electrolysis
[Ans. (C)]
38. Restriction enzymes are used to cut
A. Single stranded RNA B. Double stranded DNA
C. Single stranded DNA D. Double stranded RNA
[Ans. (B)]
39. Spindle fibre is made up of
A. humulin B. intermediate filament C. flagellin D. tubulin
[Ans. (D)]
40. Edible part of Mushroom is
A. Basidiocarp B. Primary mycelium C. Fungal hyphae D. Basidiospores
[Ans. (A)]
41. Calcium level decreases in the blood due to hyposecretion of
A. Parathyroid hormone B. Calcitonin C. Thyroxine D. Adrenaline
[Ans. (A)]
42. Kupffer's cells are
A. Phagocytic B. Mast cells
C. Hormone secreting D. Digestive juice secreting
[Ans. (A)]
43. Which centre is stimulated during increase in body temperature ?
A. Anterior hypothalamus B. Posterior hypothalamus
C. Limbic system D. Red nucleus
[Ans. (A) Heat loss centre i.e. Anterior hypothalamus]
44. Name the following having oxygen storing capacity
A. Myoglobin B. Actin C. Myosin D. Fibrin
[Ans. (A)]
45. Longest phase of meiosis
A. Prophase I B. Prophase II C. Anaphase I D. Metaphase II
[Ans. (A)]
46. Tetany is caused by
A. Hyperparathyroidism B. Hypoparathyroidism C. Hyperthyroidism D. Hypothyroidism
[Ans. (B)]
47. Which of the following is a gastro intestine hormone ?
A. Prolactin B. Enterokinase C. GH D. FSH
[Ans. (B)]
48. Name the hormone that has no role in menstruation.
A. LH B. FSH C. GH D. TSH
[Ans. (D)]
49. Which of the following substances can cure Parkinson's disease ?
A. GABA B. Acetylcholine C. Dopamine D. Glutamic acid
[Ans. (C)]
50. Movement of tongue muscle is controlled by
A. facial nerve B. trigeminal nerve C. hypoglossal nerve D. vagus nerve
[Ans. (C)]

more RPMT Question Paper Biology paper detail attached a pdf file;
Attached Files
File Type: pdf RPMT Question Paper Biology paper.pdf (216.5 KB, 26 views)


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5.5. The time now is 12:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8