Go Back   2018 2019 EduVark > >



  #1  
Old June 24th, 2014, 04:06 PM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default SAIL Management trainee technical for electrical branch question papers

Kindly provide me the SAIL Management trainee technical for electrical branch question papers………
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sail Management Trainee Computer Science Question Papers Pdf Unregistered General Discussion 1 March 22nd, 2017 11:50 AM
Sail Sample Papers for Management Trainee Technical Unregistered General Discussion 0 January 30th, 2016 12:48 PM
Previous year question papers of HAL management trainee technical electrical Unregistered General Discussion 0 September 3rd, 2015 03:02 PM
Previous Year Question Paper of Sail Management Trainee Technical Computer Science Unregistered General Discussion 0 June 16th, 2015 04:03 PM
SAIL Management Trainee (MT) Exam Old Question Papers Unregistered General Discussion 1 February 20th, 2015 11:18 AM
Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Electrical previous year question papers Unregistered General Discussion 1 July 18th, 2014 09:18 AM
SAIL Management Trainee Electrical Branch exam papers Unregistered General Discussion 1 July 15th, 2014 02:18 PM
Last year question papers of SAIL Management Trainee Exam for HR Unregistered General Discussion 1 July 14th, 2014 09:16 AM
Previous year question papers of SAIL Management Trainee Exam of Electrical Unregistered General Discussion 1 July 14th, 2014 09:09 AM
Management Trainee last year question papers of Electrical of Steel Authority of India Ltd – SAIL Unregistered General Discussion 1 July 8th, 2014 12:53 PM
Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Electrical past year question papers Unregistered General Discussion 1 July 3rd, 2014 02:12 PM
SAIL Management Trainee Technical Question Paper Pattern Unregistered General Discussion 1 June 28th, 2014 11:25 AM
SAIL Management Trainee Exam Question Papers Unregistered General Discussion 1 June 27th, 2014 09:23 AM
SAIL Management Trainee (MT) Exam Old Question Papers Unregistered General Discussion 3 June 25th, 2014 09:00 AM
SAIL HR Management Trainee Exam Last Year question Papers Unregistered General Discussion 1 June 24th, 2014 04:16 PM

  #2  
Old June 25th, 2014, 09:15 AM
Anuj Bhola
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 14,302
Default Re: SAIL Management trainee technical for electrical branch question papers

As per your request here I am sharing the SAIL Management trainee technical for electrical branch question paper:

1. Mho relay is usually employed for the protection of
a) Short lines only
b) Medium lines only
c) Long lines only
d) Any line
Ans: Long lines only

2. A modern power semiconductor device IGBT is combines the characteristics of
a) BJT and MOSFET
b) FCT and GTO
c) SCR and MOSFET
d) SCR and BJT
Ans: BJT and MOSFET

3. For a single-phase a.c. to d.c. controlled rectifier to operate in regenerative mode, which of the
following conditions should be satisfied?
a) Half –controlled bridge, a < 90°, source of e.m.f. in load b) Half-controlled bridge, a > 90°, source
of e.m.f. in load
c) Full-controlled bridge, a > 90°, source of e.m.f. in load
d) Full-controlled bridge, a < 90°, source of e.m.f. in load Ans: Full-controlled bridge, a > 90°, source
of e.m.f. in load

4. Which is the most suitable power device for high frequency ( more 100 kHz) switching application?
a) Power MOSFET
b) BJT
c) SCR
d) UJT
Ans: Power MOSFET

5. In a thyristor Latching current is ________ than Holding current
a) Equal
b) Less
c) Greater
d) None
Ans: Greater

6. The transfer function of a system is 10/(1+s) when operating as a unity feedback system, the steady
state error to a step input will be
a) 0
b) 1/11
c) 10
d) Infinity
Ans: 1/11

7. Which one of the following statements for a dc machine which is provided with inter pole winding
(IW) as well as compensating winding (CW) is correct
a) Both IW and CW are connected in series with Armature winding
b) Both IW and CW are connected in parallel with Armature winding
c) IW connected in series but CW is connected in parallel with Armature winding
d) CW connected in series but IW is connected in parallel with Armature winding
Ans: Both IW and CW are connected in series with Armature winding

8. A 0-10 mA PMMC ammeter reads 5mA in a circuit; its bottom control spring snaps out suddenly the
meter will now read.
a) 5mA
b) 10mA
c) 2.5mA
d) 0
Ans: 0

9. A dc cumulatively compounded motor delivers rated load torque at rated speed. If series field is short
circuited, then the armature current and speed will
a) Both increases
b) Both decreases
c) Increases and decreases
d) Decreases and increases
Ans: Both increases

10. Moving coil in dynamometer wattmeter connected
a) In series with fixed coil
b) Across supply
c) In series with load
d) Across load
Ans: Across supply

11. In an induction machine, if the air gap increased
a) Speed will be reduced
b) Efficiency will be improved
c) Power factor will be lowered
d) Breakdown torque will be reduced
Ans: Power factor will be lowered

12. A CRO screen has ten divisions on the horizontal scale. If a voltage signal 5 sin 314t+45 deg)is
examined with a line base settings of 5 msec/div, the number of cycles of signal displayed on the screen
will be
a) 0.5 cycles
b) 2.5 cycles
c) 5 cycles
d) 10 cycles
Ans: 2.5 cycles

13. A 3-phase 50HZ SCIM takes a power input of 30 KW at its full load speed of 1440 rpm. Total stator
losses are 1 KW. The slip and rotor ohmic losses at full load are
a) 0.02, 600 W
b) 0.04, 580 W
c) 0.04, 1160 W
d) 0.04, 1200 W
Ans: 0.04, 1160 W

14. Thermocouple is used to measure
a) AC
b) DC
c) Both
d) None
Ans: Both

15. The two watt meters measurement the ratio of two meter readings is –(1-sqrt3) 1+sqrt3) then the
power factor is
a) 1
b) 0.866
c) 0.707
d) 0
Ans: 0.707

16. Hays bridge is used to measure___________ and Schering bridge is used to measure____________
a) Inductance, Inductance
b) Inductance, Capacitance
c) Capacitance, Inductance
d) Resistance, Capacitance
Ans: Inductance, Capacitance

17. When sine wave is given as input to Schmitt trigger then its generates
a) Sine wave
b) Saw tooth wave
c) Triangle wave
d) Square wave
Ans: Square wave

18. In Gauss Seidel method the following factors are influenced for operation
a) Acceleration factor
b) Selection of slack buss
c) Both
d) None
Ans: Selection of slack buss*

19.
i. (X’+Y’) A. Low-pass filter function
ii. (X’Y’) B. Sum
iii. (XY) C. NAND
D. Carry
E.NOR
a) i-C, ii-E, iii-D
b) i-C, ii-E, iii-B
c) i-C, ii-B, iii-D
d) i-C, ii-E, iii-A
Ans: i-C, ii-E, iii-D

20. The phase lead compensation is used to
a) Increase rise time and decrease overshoot
b) Decrease both rise time and overshoot
c) Increase both rise time and overshoot
d) Decrease rise time and increase overshoot
Ans: Decrease rise time and increase overshoot

21. Voltage feed back amplifier is a
a) Shunt-Shunt
b) Shunt-Series
c) Series-Shunt
d) Series- Series
Ans: Shunt-Shunt

22. In microprocessor the next instruction to be executed is stored in
a) Program Counter
b) Stack Pointer
c) Memory Pointer
d) Accumulator
Ans: Program Counter

23. The following element retains it energy after source is disconnected
a) Resister
b) Inductor
c) Capacitor
d) Thermistor
Ans:

24. In series RLC circuit at resonant
a) Voltage is in phase with current
b) Current is maximum
c) Inductive reactance = Capacitive reactance
d) All of the above
Ans: All of the above
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 06:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.