Go Back   2020 2021 EduVark > Education Discussion > General Discussion





  #1  
Old June 22nd, 2014, 02:04 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Default Sample Question Papers of STA-B Physics and Maths

Give me sample question paper for post of STA-B examination organized by Defence Research & Development Organization ?

Here I am giving you sample question paper for post of STA-B examination organized by Defence Research & Development Organization

DRDO STA-B examination paper

1. How many carbon atoms are there in one molecule of methane (chemical formula CH4?)
a. 1
b. 4
c. 5
d. The number cannot be determined from the formula.

2. Which form of matter has a definite volume, but no definite shape?
a. Solid
b. Liquid
c. Gas
d. Plasma

3. Processes of changing a liquid to a gas is called
a. Melting
b. Boiling
c. Vaporization
d. Sublimation

4. An element is determined by the number of

a. Atoms
b. Electrons
c. Neutrons
d. Protons

5. Fluorine F is a
a. Metal
b. Non metal
c. Compound
d. Element

6. State of uranium (U) at 0? c and 1 atm of pressure is
a. Gas
b. Liquid
c. Solid
d. Vapour

7. CaSo4 is named as
a. Calcium carbonate
b. Calcium hydroxide
c. Calcium oxide
d. Calcium sulphate

8. Cobalt is a
a. Halogen
b. Transition metal
c. Alkaline earth metal
d. None of these

9. What term describes the concentration of a solution in moles per litter?
a. Molarity
b. Osmosis
c. Molality
d. Diffusion

10. The Ideal gas law is a combination of Boyle’s law, Charle’s law and Avogadro’s law .What is the Ideal gas law?

a. PV=NRT
b. PE=mgh
c. F=ma
d. V=IR

11. Which of these values signifies the greatest temperature?

a. 1 degree Kelvin
b. 1 degree Rankin
c. 1 degree Fahrenheit
d. 1 degree Celsius

12. What is the abbreviation THEL stands for

a. Tactical high energy laser
b. Titanium harmonic emergent laser
c. Thermabaric harmonic emergent light
d. Thermo baric high energy light

13. Why are recoilless guns recoilless?

a. Their barrels are open at both ends.
b. They are loaded with missiles not cannon balls
c. They are not placed an wheels
d. They are made up of very heavy metal

14. Which statement is true about airplanes?
a. To dive, ailerons are down
b. To dive, elevators are down
c. To dive, elevators are up
d. To dive, ailerons are up

15. Taxonomy of vertebrate divides fishes in to which two basic groups?
a. Jawed and jawless
b. Gilled and non-gilled
c. Mammalian and non-mammalian
d. Nematodes and non-nematodes

16. What makes almost 99% of the visible Universe?

a. Quasars
b. Nitrogen
c. Plasma
d. Solids

17. What do we call cells with a nucleus?

a. Prokaryotic
b. Eukaryotic
c. Mitochondrial
d. Golgi

18. What does the prefix’ achy-‘’ means?

a. Too fast
b. Too slow
c. Too loud
d. Too soft

19. A doctor says you need a CBC.What is he talking about?

a. An enema
b. A vacation
c. A medication
d. A blood test

20. In preparation for a blood test, the lab slip says you have to be NPO for 8 hours prior to test, what do you have to do?

a. Sleep for 8 hours
b. Exercise for 8 hours
c. Lie flat in bed for 8 hours
d. Do not take anything by mouth

21. What is the exact value of the `Pi’?

a. 3
b. 22/7
c. Impossible to calculate
d. 3.14

22. What is the smallest prime number?

a. 2
b. 144
c. 1
d. 3

23. What is the only number with no reciprocal?
a. Pi
b. 0
c. 1
d. -1

24. How fast is a mile a minute?
a. Speed of the fastest human runner
b. 60 yards an hour
c. 60 kilometre an hour
d. 60 miles an hour

25. Yhrium
a. xe
b. Y
c. V
d. W

Answers

1. a 2. b 3. c 4. d 5. b 6. c 7. d 8. b 9. a 10. a 11. d 12. a 13. a 14. b 15. a 16. c 17. b 18. a 19. d 20. d 21. c 22. a 23. b 24. d 25. b

Last edited by Neelurk; February 22nd, 2020 at 04:13 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DU MSc Physics entrance exam sample question papers Anuj Bhola Entrance Exams 1 December 30th, 2018 05:38 AM
Physics NTSE Sample Papers Unregistered Question Papers 1 December 14th, 2017 12:12 PM
PTU Maths 2 Question Papers Unregistered Question Papers 1 March 18th, 2017 10:06 AM
Madras university Bsc Maths Question Papers Priyanka Goyal Question Papers 1 November 10th, 2016 09:29 PM
KEAM Maths Solved Question Papers Unregistered Question Papers 1 August 9th, 2016 03:15 PM
CBSE Proficiency Test Sample Papers Maths Unregistered Question Papers 0 April 27th, 2015 01:30 PM
PTU Maths 2 Question Papers Unregistered Question Papers 0 April 23rd, 2015 05:30 PM
Previous year question papers of B.Sc Maths A.mohana Question Papers 1 February 20th, 2015 09:48 AM
ICSE Maths Question Papers Rohit Barla Question Papers 0 July 19th, 2014 08:33 AM
BHU, Allahabad MSc Maths Entrance Exam Sample papers Unregistered Entrance Exams 1 July 18th, 2014 11:13 AM
Question Papers for Karnataka SSLC Maths Unregistered Question Papers 1 July 13th, 2014 10:56 AM
Previous Question Papers for UGC NET Maths Rohit Barla General Discussion 0 June 20th, 2014 05:20 PM
Class VI Maths Olympiad Exam Sample Question Papers Kesari Koli General Discussion 0 June 19th, 2014 05:56 PM
JEST physics exam Sample question papers Nitin Sharma General Discussion 0 June 14th, 2014 03:18 PM
National Level science talent search examination sample question paper of maths Rohit Barla General Discussion 0 June 13th, 2014 03:52 PM

Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5.5. The time now is 10:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8