2023 2024 EduVark > Education Discussion > General Discussion


  #1  
April 8th, 2015, 08:20 AM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
SET Exam Paper I Solved paper

Can you provide me the AP Telangana SET (State Eligibility Test) Exam previous year question paper as I will be giving the exam this year?

Below I am providing you some questions of from question paper of AP Telangana SET (State Eligibility Test):
SET Exam Paper I Solved paper
1. Teaching is best described as a
(A) Occupation
(B) Vocation
(C) Profession
(D) Career
Answer: (C)

2. The chief objective of teaching is
(A) Transmission of existing knowledge
(B) Stimulate curiosity of students to discover knowledge
(C) Help children to do well in examinations
(D) To facilitate research
Answer: (B)

3. A “Good” learner is one who
(A) Listens attentively to teachers
(B) Has a questioning frame of mind
(C) Spends considerable time in library
(D) Prepares well for examination
Answer: (B)

4. Identify any three factors which contribute to effective teaching
(i) Art of communication
(ii) Subject mastery
(iii) Smart and handsome looks
(iv) Rapport with students
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (i), (iii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: (C)

5. Programmed instruction is based on the principles of learning which is known as
(A) Software learning
(B) Motivation
(C) Reinforcement
(D) Systematic programming
Answer: (C)

6. Sentence completion tests are objective type of tests which measure
(A) Recognition ability
(B) Sentence knowledge
(C) Association skill
(D) Recall ability
Answer: (D)

7. Three of the following four attributes characterise research. Identify the one which is not an attribute of research
(A) Research is purposive
(B) Findings of research can be generalised for all contexts
(C) Research is logical and objective
(D) Research is based on accurate data
Answer: (B)

8. Match the following:
List I List II
(a) Experimental (p) Continuity of Method observations over time
(b) Descriptive (q) Internal Method criticism of data
(c) Historical (r) Stratified Method sample
(d) Longitudinal (s) Equivalence of Method groups
(A) (aq), (br), (cs) and (dp)
(B) (br), (cq), (dp) and (as)
(C) (cp), (dq), (as) and (br)
(D) (dq), (cp), (bs) and (ar)
Answer: (B)

9. Reorganise the following in an appropriate sequence
(i) Analysis and interpretation of data
(ii) Preparation of Research Report
(iii) Identification and selection of a problem
(iv) Formulation of a research design
(v) Collection of data
(A) (iii), (iv), (i), (ii) and (v)
(B) (iii), (iv), (i), (v) and (ii)
(C) (iii), (v), (iv), (i) and (ii)
(D) (iii), (iv), (v), (i) and (ii)
Answer: (D)

10. One of the following behaviour does not confirm to research ethics. Identify the behaviour
(A) Copying passages from a book along with acknowledgement
(B) Arriving at a generalisation which the researcher feels as truth even though data do not support it
(C) Formulating hypothesis which is not confirmed by review of literature
(D) Using statistical techniques in qualitative research
Answer: (B)

11. One of the following forums will be directly relevant for administrative actions
(A) Seminar
(B) Conference
(C) Workshop
(D) Symposium
Answer: (C)

12. Quality of a good thesis is judged by three of the following four qualities
(i) Coherence across objectives and findings
(ii) Consistency between data, analysis and interpretation
(iii) A comprehensive review of literature
(iv) Number of references cited in the thesis
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (i), (ii) and (iv)
(C) (ii), (iii) and (iv)
(D) (i), (iii) and (iv)
Answer: (A)

Read the following passage and answer question numbers from 13 to 18:
Often, as I (Nehru) wandered from meeting to meeting, I spoke to my audience of this India of ours, of Hindustan and of Bharata, the old Sanskrit name derived from the mythical founder of the race.
Sometimes as I reached a gathering, a great roar of welcome would greet me: Bharat Mata Ki Jai – ‘Victory to Mother India’. I would ask them unexpectedly what they meant by that cry, who was this Bharat Mata, Mother India, whose victory they wanted? My question would amuse them and surprise them, and then, not knowing exactly what to answer they would look at each other and at me. I persisted in my questioning. At last a vigorous Jat, wedded to the soil from immemorial generations, would say that it was the dharti, the good earth of India, that they meant. What earth? Their particular village patch, or all the patches in the district or province, or in the whole of India? And so question and answer went on, till they would ask me impatiently to tell them all about it. I would endeavour to do so and explain that India was all this that they had thought, but it was much more. The mountains and the rivers of India, and the forests and the broad fields, which gave us food, were all dear to us, but what counted ultimately were the people of India, people like them and me, who were spread out all over this vast land. Bharat Mata, Mother India, was essentially these millions of people, and victory to her meant victory to these people. You are parts of this Bharat Mata, I told them, you are in a manner yourselves, Bharath Mata and as this idea slowly soaked into their brains, their eyes would light up as if they had made a great discovery.

13. How did people greet Nehru when he went to address them? They greeted him with
(A) Bharat Mata Ki Jai
(B) Victory to Mother India
(C) Jai Bharat Mata Ki
(D) Victory to Bharat Mata
Answer: (A)

14. Who was the person that gave the reply:
Bharat Mata means “Dharti”?
(A) everybody
(B) a Jat
(C) a stranger
(D) Nehru himself
Answer: (B)

15. When the villagers were questioned on their concept of ‘Dharti’, one of the following answers was not included
(A) Village patch
(B) All patches of the district
(C) Mother Earth
(D) Whole of India
Answer: (C)

16. Which part of Dharti gives us food?
(A) Mountains
(B) Rivers
(C) Forests
(D) Broad fields
Answer: (D)

17. Victory to ‘Bharat Mata’ means, victory to
(A) People of the village
(B) All the people of India
(C) Millions of people
(D) Freedom fighters of India
Answer: (B)

18. What was the great discovery made by the villagers?
(A) We are all Bharat Mata
(B) Mother Earth is Bharat Mata
(C) Mountains, rivers, forests and fields are Bharat Mata
(D) The good earth of India is Bharat Mata
Answer: (A)

19. Effective classroom communication of a teacher depends upon three of the following four qualities. They are
(i) Content mastery
(ii) Clarity in language teaching
(iii) Consistency in presentation
(iv) Completing portions in time
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (i), (ii) and (iv)
(C) (ii), (iii) and (iv)
(D) (iii), (iv) and (i)
Answer: (A)

20. Three of the following four attributes of a teacher will become barriers in effective communication. Identify them
(i) Pronunciation of the teacher
(ii) Caste status of a teacher
(iii) Facial expressions of the teacher
(iv) Choice of words
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (i), (ii) and (iv)
Answer: (C)

21. Match the following behaviours of teachers with their communication-type
Behaviours Type
(a) Teacher asks a (p) Symbolic question
(b) Teacher writes a (q) Digital diagram on the black board
(c) Teacher shows a (r) Written CD to children
(d) Teacher beckons (s) Oral a student to draw a graph on the black board
(A) (aq), (br), (cs) and (dp)
(B) (ar), (bs), (cp) and (dq)
(C) (as), (br), (cq) and (dp)
(D) (ap), (bq), (cr) and (ds)
Answer: (C)

22. The technique adopted to find out the level of acceptability of an individual by members of a group is
(A) Personality testing
(B) Projective techniques
(C) Psychometry
(D) Sociometry
Answer: (D)

23. Some of the following constraints are faced by first generation learners in college and university. Identify them.
(i) Sub-optimal command over English Language
(ii) Divergences in pronunciation of words
(iii) Not being pro-active in conversations
(iv) Not having proper height and weight
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (iv), (i) and (ii)
Answer: (A)

24. Who among the following distinguished scholars is considered as the father of communication science?
(A) B. F. Skinner
(B) Jerome Bruner
(C) Wilbur Schramm
(D) Kurt Lewin
Answer: (C)

25. In a certain code CLOCK is KCOLC. How is STEPS written in the same code ?
(A) SPEST
(B) SPSET
(C) SPETS
(D) SEPTS
Answer: (C)

26. In the sequence of numbers
5, 8, 13, X, 34, 55, 89, .... the value of X is
(A) 20
(B) 21
(C) 23
(D) 29
Answer: (B)

27. The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship, make the right choice for the second set BF : GK : : LP : ?
(A) JK
(B) QU
(C) VW
(D) RQ
Answer: (B)

28. Select the pair of words which is different from the others
(A) Hard and soft
(B) Hot and cold
(C) Come and arrive
(D) Right and wrong
Answer: (C)

29. In an examination 25% of the candidates failed in Mathematics and 12% in English. If 10% of the candidates failed in both the subjects and 292 passed in both the subjects, the total number of candidates appeared in the examination was
(A) 300
(B) 400
(C) 460
(D) 500
Answer: (Wrong question)

30. If 5472 = 9, 6342 = 6 and 7584 = 6, what is 9236?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer: (A)

31. Five persons P, Q, R, S and T were travelling in a car. There were two ladies in the group. Of the three who knew car driving, one was a lady. There was one couple, of which only the wife could drive the car. P is brother of S. Q, wife of S, drove at the beginning. T drove at the end. Who was the other lady in the group?
(A) T
(B) S
(C) R
(D) Data inadequate
Answer: (C)

32. All the students are boys. All boys are dancers. Which of the following inferences definitely follows from the above two statements?
(A) All dancers are boys
(B) All boys are students
(C) All dancers are students
(D) All students are dancers
Answer: (D)

33. If a rectangle were called a circle, a circle a point, a point a triangle and a triangle a square, the shape of a wheel is
(A) Rectangle
(B) Circle
(C) Point
(D) Triangle
Answer: (C)

34. Manisha is eleventh from either end of a row of girls. How many girls are there in that row?
(A) 19
(B) 20
(C) 21
(D) 22
Answer: (C)

35. A student who completes any graduate studies course shall develop three of the following four essential attributes. They are
(i) A questioning frame of mind
(ii) Skills of survey techniques
(iii) Good communication skills
(iv) Sensitivity to social problems
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (i), (iv) and (ii)
Answer: (C)

36. There are 600 students in a college. 325 are boys and 275 are girls, each represented by a big circle, out of which 50 boys and 40 girls are from rural areas, represented by a small circle. Which of the following diagram best represents the distribution in the college?


Answer: (D)
Or
For visually handicapped candidates:
36. Data in tables of a research report show that 20 out of 60 students in the first year of B.A. class of a college are girls. On a particular day of visit it is observed that 12 students are absent of whom 08 are girls. Attendance behaviour is poorer among girls than others. This observation is a case of
(A) Deductive logic
(B) Transductive logic
(C) Inductive logic
(D) Inferential logic
Answer: (D)

37. Which of the following sources of data can be classified as a primary source of data ?
(A) Data available in UGC reports
(B) Data collected by interviews of UGC experts
(C) Data available from socio-cultural tables of census of India, 2011
(D) Data on Educated unemployment available in Directorate of Employment and Training
Answer: (B)

38. External and internal criticism of data is a standard measure engaged for validation of data in
(A) Historical Research
(B) Philosophical Research
(C) Descriptive Research
(D) Experimental Research
Answer: (A)

39. Identify the parameter which does not measure central tendency among the following parameters
(A) Statistical mean
(B) Arithmetic mean
(C) Mode
(D) Average deviation
Answer: (D)

40. Which of the following is not a measure of dispersion?
(A) Quartile Deviation
(B) Standard Deviation
(C) Kurtosis
(D) Chi-square
Answer: (D)

41. The Universe for a research study comprises of 60000 students from rural and urban colleges, boys and girls, students of various social groups. Identify the best method of sampling.
(A) Purposive sampling
(B) Stratified sampling
(C) Quota sampling
(D) Stratified random sampling
Answer: (D)

42. Identify the verbal test from the given standard tests used in educational research
(A) Make a Picture Story Test (MAPS)
(B) Koh’s Block Design Test
(C) Attitude scale
(D) Raven’s Progressive Matrices
Answer: (C)

43. Match the following activities:
List-I List-II
(a) Print media (p) Kuchipudi Dance
(b) Electronic (q) Telugu media News Paper
(c) Folk media (r) Tele conferencing by IGNOU
(d) Mass media (s) Street plays
(A) (aq) (br) (cs) (dp)
(B) (ar) (bp) (cq) (ds)
(C) (aq) (br) (dp) (cs)
(D) (aq) (br) (cp) (ds)
Answer: (A)

44. 2 GB RAM, 3MB RAM, are common terms used while checking on the efficiency of a computer. RAM means
(A) Read All Materials
(B) Random Access Materials
(C) Random Access Memory
(D) Reliable Access Memory
Answer: (C)

45. You need to send an executive summary of 12 pages of a report of 120 pages on ICT in college education to 20 experts in the field by E-Mail. Identify the appropriate sequence from the following steps
(i) E-Mail Id
(ii) Attachment
(iii) Send
(iv) Compose
(A) (i), (ii), (iii) and (iv)
(B) (iv) , (i), (ii) and (iii)
(C) (iii), (iv), (i) and (ii)
(D) (iv), (ii), (i) and (iii)
Answer: (B)

46. Information Technology is the generic name performing the following functions
(A) Data storage
(B) Data retrieval
(C) Data communication
(D) All of above
Answer: (D)

47. Information is stored in a computer in
(A) Random Access Memory
(B) CD-ROM
(C) Read Only Memory
(D) All of above
Answer: (Wrong question)

48. The best economic method of Data Processing is
(A) Batch processing
(B) Transaction processing
(C) Distributed processing
(D) Real time processing
Answer: (A)

49. Of the total energy consumption in India, domestic consumption is in the range of
(A) 10 to 15 percent
(B) 25 to 40 percent
(C) 40 to 60 percent
(D) 60 to 70 percent
Answer: (A)

50. Identify from the following the disease which is independent of pollution
(A) Tuberculosis
(B) Bronchitis
(C) Peptic ulcer
(D) Gastroenteritis
Answer: (C&D)

51. Identify the fossil fuels from the following contributors to global warming
(i) Coal
(ii) Oil
(iii) Gas
(iv) Bio-waste
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (i), (ii) and (iv)
Answer: (A)

52. Match the following:
List-I List-II
(a) Hydro-Electric (p) Depleting source of source of Energy raw material
(b) Solar Energy (q) Expensive per unit cost
(c) Thermal Energy (r) Difficult to get raw materials
(d) Nuclear Energy (s) Sustainable source
(A) (aq) (br) (cs) (dp)
(B) (ar) (bs) (cp) (dq)
(C) (aq) (bs) (cp) (dr)
(D) (ar) (bp) (cs) (dq)
Answer: (C)

53. Identify the chief sources of pollution from the following:
(A) Autorickshaws, lorries and coal operated trains
(B) Food, air and water
(C) Uncovered sewage tracks, tank-beds of stagnant ponds and public wells
(D) Hotels, hospitals and cremation grounds
Answer: (A)

54. The slogan ‘A tree for each child’ was coined for
(A) Social Forestry Programme
(B) Clean Air Programme
(C) Social Conservation Programme
(D) Environmental Protection Programme
Answer: (D)

55. Identify any three common problems of distance education courses from the following :
(i) Study materials are not easily available
(ii) Study centres are not adequately equipped
(iii) Academic guidance and counseling by expert teams is inadequate
(iv) There is no regular personal contact with teachers
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (i), (ii) and (iv)
Answer: (A)

56. Corporate Governance in Higher Education means
(A) Governance of Colleges/Universities by Corporate Houses (industries)
(B) Participation of university faculty in governance of Colleges/Universities
(C) Inclusion of Corporate Houses as members on governing councils of Colleges/Universities
(D) Financing of Universities/Colleges by Corporate Houses
Answer: (B)

57. The famous statement ‘Tolerance, Humanism and Universal Reason’ are the values symbolised by University Education was made by
(A) Mahatma Gandhi
(B) Dr. D.C. Kothari
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Rabindranath Tagore
Answer: (C)

58. Identify the pure discipline of knowledge as against applied disciplines
(A) Medical Education
(B) Technical Education
(C) Management Education
(D) General Education
Answer: (D)

59. ICSSR means
(A) Indian Centre for Science and Society Research
(B) Indian Council of Social Sciences Research
(C) Indian Conference of Social Sciences Research
(D) Indian Council for Science, Society and Rehabilitation
Answer: (B)

60. NAAC means
(A) National Assessment and Accreditation Council
(B) National Assessment and Accreditation Centre
(C) National Aviation and Aeronautics Centre
(D) National Accreditation and Accountability Council
Answer: (A)

Last edited by Neelurk; April 29th, 2020 at 12:38 PM.
Similar Threads
Thread
RPF Exam Solved Paper
Solved Paper Of CGL Exam
Solved Paper Of SSC CGL Exam
CGPSC Solved Exam Paper
RRB RPF Exam Solved Paper
Solved paper of IFS exam
Solved Paper of LIC AAO Exam
West Bengal SI of school job related exam paper ,syllabus,solved paper,suggestion
VAO exam solved question paper
UGC NET JRF Computer Science Paper II Solved Paper
LIC AAO exam solved paper
Tax Assistant Exam Solved Paper
MCA IV Sem Exam Solved Paper
Solved Paper for JAM exam
LDC exam solved paper



Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 02:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8