2023 2024 EduVark > Education Discussion > General Discussion


  #1  
June 21st, 2014, 11:36 AM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Trained Graduate Teachers question papers of past years free download

Can you please give me the Trained Graduate Teachers question papers of past years as it is very urgent for me?

As you want to get the Trained Graduate Teachers question papers of past years so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:

1. Emotional Adjustment of students is effective in-

(A) Personality formation
(B) Class-teaching
(C) Discipline
(D) All of the above

Answer.D

2. Black-board can be included in which group/category of teaching-aids ?

(A) Audio-aids
(B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids
(D) None of the above

Answer.B

3. Which of the following is related with teaching skill ?
(A) Black-board writing
(B) Solving questions
(C) Asking questions
(D) All the above

Answer.D

4. Students who ask questions in the class should be-

(A) Advised to meet the teacher after the class
(B) Encouraged to participate in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue asking questions
(D) Encouraged to search answers independently

Answer.C

5. At authoritarian level teaching 1S••••

(A) Teacher centered
(B) Child—centered
(C) Headmaster centered
(D) Experience based

Answer.A

6. Who developed the interaction analysis category system in education for increasing the
teacher effectiveness

(A) Flander
(B) Rayon
(C) Amidon and Simon
(D) Richard Over

Answer.A

7. One of the important theory of moral development has been proposed by——

(A) Laurence Kohlberg
(B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman
(D) Benjamin Bloom

Answer.A

8. Character is developed by-

(A) Will-power
(B) Conduct and behavior
(C) Morality
(D) All of the above

Answer.D

9. Which of the following is not a level of teaching learning ?

(A) Differentiation level
(B) Memory level
(C) Reflective level
(D) Understanding level

Answer.A

10. NUEPA is mainly concerned with-

(A) Educational Supervision
(B) Educational Unity
(C) Educational Planning
(D) Educational Evaluation

Answer.C

11. The name of Yashpal Committee Report (1993) is-

(A) l.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-
casting
(D) None of the above

Answer.B

12. The Father of Psychoanalysis is-

(A) Erik H. Erikson
(B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud

Answer.D

13. ln pedagogy computer is used-

(A) To motivate the learner
(B) To provide feedback
(C) To interact with the learner
(D) For all the above

Answer.D

14. Which of the following is die brain of the computer ?

(A) Prograrnme
(B) Central processing unit
(C) Memory
(D) Hard Disc

Answer.B

15. Spare the rod —- spoil the child. This assumption is related to that type of discipline which has been advocated-

(A) By naturalist philosophy
(B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era
(D) ln Democratic Era

Answer.C

16. You worship God because—
(A) Your friends tell you to do so
(B) It gives you inner strength
(C) You have religious atmosphere at home
(D) You fear God
Ans. (B)

17. Which of the following is most appropriate about your honesty?
(A) I am the most honest person
(B) I have done all my tasks with a sense of duty
(C) I never accepted any gift for any work
(D) I have turned down so many tempting offers
Ans. (B)

18. If a person talks bad about your parents before you, what will you do?
(A) Tell him to shut up
(B) Listen him carefully
(C) Break relationship with him
(D) Join him in this act
Ans. (A)

19. What is the most effective way to reform the aggressive behaviour of a child?
(A) He should be kept in isolation
(B) Reasons for this behaviour should be investigated
(C) He should be punished severely
(D) He should be ignored
Ans. (B)

20. What will you do as Principal if a teacher of the school does not come to a function of school on time?
(A) You will ask him to meet you after the function is over
(B) You will complain this to the management committee of the school
(C) You will scold him before everyone
(D) You will tell him about his responsibilities
Ans. (D)

21. What should a teacher do when examinations are near?
(A) Complete the syllabus by calling students at his home
(B) Complete the syllabus by devoting extra time in school
(C) Ask the students to complete the syllabus themselves
(D) Help them solving with important questions
Ans. (B)

22. How will you resolve you differences with your colleague?
(A) By arguing before other colleagues
(B) Complain to the Principal
(C) Resolve it mutually by trying to know the reason for this
(D) By ridiculing him
Ans. (C)

23. What is essential for the self-confidence of a teacher?
(A) His authority on his subject
(B) His being social
(C) His attractive personality
(D) His being rich
Ans. (A)

24. All teachers in school should be punctual because—
(A) This will make students also punctual
(B) Students will understand the importance of time
(C) This will inculcate good habit in students
(D) All of these
Ans. (D)

25. There is fear of social-evils affecting the schools. What will be your attitude to prevent it?
(A) Optimistic
(B) Pessimistic
(C) Similar to other teachers
(D) Indifferent
Ans. (A)

Last edited by Neelurk; May 7th, 2020 at 03:20 PM.
Similar Threads
Thread
Kendriya Vidyalaya Sangthan KVS Past Graduate Teachers past year question papers free download
Teachers Recruitment Board modal question papers of past years in PDF format
Trained Graduate Teacher Social Science past year question papers
Syntel past 10 years placement question papers free download
Graduate Aptitude Test in Engineering Electronics and Communication Engineering past year question papers free download
Karnataka Diploma CET question papers of past years in PDF format free download
Kerala TET - Teachers Eligibility Test past year question papers free download
State Bank of India clerical cadre question papers of past years free download
State Bank of India clerk question papers of past years free download
Industrial Development Bank of India question papers of past years in PDF format free
Coal India Limited Management Trainee question papers of past years free download
Insurance Regulatory and Development Authority question papers of past years free dow
Integrated Common Entrance Test question papers of past years in PDF format free down
Jest question papers of past years in PDF format free download
Graduate Aptitude Test in Engineering CSE past years question papers free download



Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 12:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8