Go Back   2018 2019 EduVark > Education Discussion > General Discussion



  #1  
Old April 21st, 2015, 05:33 PM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default Vardhaman Mahaveer Open University Kota RKCL Answer Key

I have given exam of RKCL conducted by Vardhaman Mahaveer Open University Kota. So I want answer key of this year RKCL Exam. Is there any official web portal of RKCL managed by Vardhaman Mahaveer Open University Kota? Provide me this year RKCL Exam Question Paper along with Answer Key?
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kota Open University Contact Details Unregistered General Discussion 2 March 18th, 2017 04:56 PM
Kota Open University Old Paper Unregistered General Discussion 2 February 14th, 2017 10:46 AM
Vardhaman Mahaveer Open University Ba Result Unregistered General Discussion 2 February 9th, 2017 03:28 PM
Vardhaman mahaveer open university Kota permission letter Unregistered General Discussion 0 April 21st, 2015 02:00 PM
Phd through kota open university Unregistered General Discussion 0 April 21st, 2015 11:58 AM
India Result Kota University Kota Unregistered General Discussion 0 April 20th, 2015 12:29 PM
Kota Open University Challan Unregistered Career and Jobs 1 April 17th, 2015 02:29 PM
Kota Open University B Ed Website Unregistered Entrance Exams 1 April 17th, 2015 10:52 AM
Kota Open University Unregistered Career and Jobs 1 April 17th, 2015 09:27 AM
Vardhaman Mahaveer Open University B.Com Exam-Business Organisation (ECO-01) previous Unregistered General Discussion 1 June 19th, 2014 01:01 PM
Vardhaman Mahaveer University, DCOM Examination- Office Productivity Tools (DCOM-03) Unregistered General Discussion 1 June 17th, 2014 12:08 PM
Kota Open University Distance Education University pankaj gupta General Discussion 2 August 11th, 2013 06:15 PM
Vardhaman Mahaveer Open University Syllabus sudha janu General Discussion 1 April 2nd, 2013 12:59 PM
Kota Open University Rajasthan India ruthvikka General Discussion 1 January 31st, 2013 03:25 PM
Kota Open University Result Com riyas General Discussion 1 January 21st, 2013 04:11 PM

  #2  
Old March 3rd, 2017, 10:12 AM
Unregistered
Guest User
 
Posts: n/a
Default Re: Vardhaman Mahaveer Open University Kota RKCL Answer Key

Hi guys I want to know from where I do obtain Vardhaman Mahaveer Open University Kota RKCL Answer Key to guess my marks of this exam ??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old March 3rd, 2017, 10:12 AM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 148,598
Default Re: Vardhaman Mahaveer Open University Kota RKCL Answer Key

Rajasthan Knowledge Corporation limited (RKCL) provides the certificate to students who qualifies this test which is each year conducted by Vardhaman Mahaveer Open University Kota.

Question 1. Keeping email addresses in mind, the correct option is:
A. they must always contain @ symbol.
B. they can never contain blank spaces.
C. both a and b.
D. none of the above.

Question 2. When saving a document, a difference between “Save” and “Save As” is:
A. No difference.
B. ‘Save’ will save a file that has already been assigned a name and saved location.
C. ‘Save As…’ allows one to change the name and saved location for the file.
D. Both b & c.

Question 3. Which of the following is not the font-style in MS Word:
A. Subscript.
B. Bold.
C. Regular.
D. Italics.

Question 4. Ctrl + P is used for:
A. Closing the word file.
B. Closing the computer system.
C. Printing a document.
D. Copy paste a document.

Question 5. While drawing a table, shape of the mouse pointer (in MS Word ) appears to be like_________.
A. Pencil.
B. Remains the same.
C. Straight Line.
D. Square shape.

Question 6. Which of the following file format cannot be added to a PowerPoint presentation:
A. .jpeg
B. .htm
C. .gif
D. .wav

Question 7. Which keys combination is used to insert a new slide in a PowerPoint presentation:
A. Ctrl + X.
B. Ctrl + N.
C. Ctrl + M.
D. Ctrl + Z.

Question 8. The expanded form of the abbreviation ‘ASCII’ is:
A. American Social Code for Information Interchange.
B. American Standard Code for Information Interchange.
C. Australian Social Code for Information Interchange.
D. Apple Standard Code for Information Interchange.

Question 9. In a modern keyboard the number of function keys are:
A. 8.
B. 10.
C. 11.
D. 12.

Question 10. GUI stands for:
A. General User Input.
B. General Unused Input.
C. Graphical User Interface.
D. General User Interface.

Question 11. Internet Explorer is:
A. Web Browser.
B. Calculator.
C. Music Player.
D. Chat Room.

Question 12. The abbreviation ‘DIMM’ stands for:
A. Dual Inline Multimedia Model.
B. Dual Interchange Memory Model.
C. Dual Inline Memory Module.
D. Divided Inline Multimedia Model.

Question 13. In computer images ‘BMP’ stands for:
A. Bitmap.
B. Bit magnified Pixels.
C. British Made Pixels.
D. Biaxial Magnified Pixels.

Question 14. Which of the following does not represent an I/O device:
A. Speaker.
B. Plotter.
C. Monitor.
D. ALU.

Question 15. ‘HDMI’ port stands for
A. High Definition Multimedia Interface.
B. High Definition Memory Interface.
C. High Definition Memory Interchange.
D. High Definition Markup Interface.

Question 16. ‘TCP/IP’ stands for-
A. Transmission Control Protocol / Internet Protocol.
B. Transfer Control Protocol / Intranet Protocol.
C. Transmission Commission Protocol / Internet Protocol.
D. Transfer Control Protocol / Internet Permission.

Question 17. To permanently delete a file/folder in windows environment, one uses:
A. Shift + Del.
B. Alt + Del.
C. Ctrl + Del.
D. None of the above.

Question 18. To rename a file, the function key________ is used-
A. F1.
B. F2.
C. F3.
D. None of the above.

Question 19. Which is/are the function/s of Operating System:
A. Memory Management.
B. Process Management.
C. File Management.
D. All of the above.

Question 20. In Binary System _____will represent the equivalent of 8
A. 0100.
B. 0010.
C. 1000.
D. 0001.

Question 21. Pendrive is used for:
A. Storage purposes.
B. Computation Purposes.
C. Power Backup.
D. None of the above.

Question 22. Bar Code Reader is a:
A. Input Device.
B. Output Device.
C. Processing Device.
D. Storage Device.

Question 23. HTML stands for:
a. Hyper Text Markup Language.
b. Hyper Text Management Language.
c. Hyper Textual Management Language.
d. Hyper Transactions Markup Language.

Question 24. Tim Berners Lee gave the concept of :
A. WWW.
B. HTML.
C. Semantic Web.
D. All of the above.

Question 25. Which one of the following is not an example of Indian Supercomputer:
A. Param.
B. Anurag.
C. AS 400.
D. None of the above.

Question 26. The Abbreviation ‘SATA’ stands for –
A. Serial Advancement Technology Attachment.
B. Simple Advanced Technology Attachment.
C. Serial Advanced Technology Attachment.
D. Serial Advanced Terminology Attachment.

Question 27. The expanded form of ‘MODEM’ is –
A. Modulation Demodulation.
B. Modulation Deactivation.
C. Modulation Decomposition.
D. Modulation Disintegration.

Question 28. The expanded form of ‘MICR’ is –
A. Magnetic Ink Character Recognition.
B. Magnetic Inset Character Recognition.
C. Magnetic Input Character Recognition.
D. Magnetic Innovative Character Recognition.

Question 29– Which key deletes the character (s) to the left side of the cursor-
A. End.
B. Backspace.
C. Delete.
D. Home.

Question 30. In Ms Excel programme the width of Column and the height of row are measured in:
a. Inches.
b. Pixels.
c. Centimeters.
d. Percentage.

Question 31. To select the complete content of a document, we use:
A. Ctrl + A.
B. Ctrl + Z.
C. Ctrl + C.
D. Ctrl + U.

Question 32. Which is not the valid version of MS Office:
A. MS Office 97.
B. MS Office 2003.
C. MS office 2005.
D. MS Office 2007.

Question 33. Which of the following function keys activates the spelling and grammar check:
A. F5.
B. F7.
C. F2.
D. Shift + F7.

Question 34. QWERTY is associated with …………
A. Light Pen.
B. Mouse.
C. Key board.
D. Scanner.

Question 35. The expansion of ‘PCI’ is ….
A. Peripheral Component Interconnect.
B. Para Component Interconnect.
C. Personal Component Interconnect.
D. Personnel Component Interconnect.


Answer Key for Sample RS CIT Questions:

1. C.
2. D.
3. A.
4. C.
5. A.
6. B.
7. C.
8. B.
9. D.
10. C.
11. A.
12. C.
13. A.
14. D.
15. A.
16. A.
17. A.
18. B.
19. D.
20. C.
21. A.
22. A.
23. A.
24. A.
25. C.
26. C.
27. A.
28. A.
29. B.
30. A.
31. A.
32. C.
33. B.
34. C.
35. A.
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +5.5. The time now is 02:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3