2022 2023 EduVark > Education Discussion > Question Papers


  #2  
July 2nd, 2014, 02:52 PM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Re: Previous IBPS Question Papers

Here I am giving you question paper for IBPS PO post examination

1. The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 3 is 72. What is the largest among them?
1. 25
2. 26
3. 27
4. 30 5. 26
Answer: (3)

2. The numerator of a non-zero rational number is five less than the denominator. If the denominator is increased by eight and the numerator is doubled, then again we get the same rational number. The required rational number is:
1. 1/8
2. 4/9
3. 2/8
4. 3/8
5. 3/8
Answer: (5)

3. Find the greatest number that will divide 640, 710 and 1526 so as to leave 11, 7, 9 as remainders respectively.
1. 36
2. 37
3. 42
4. 29
5. 47
Answer: (2)

4. Jayesh is as much younger than Anil as he is older than Prashant. If the sum of the ages of Anil and Prashant is 48 years, what is Jayesh’s age in years?
1. 29
2. 30
3. 24
4. 25
5. 28
Answer: (3)

5. A bag contains one rupee, 50-paise and 25-paise coins in the ratio 2 : 3 5. Their total value is Rs. 114. The value of 50 paise coins is:
1. Rs. 28
2. Rs. 36
3. Rs. 49
4. Rs. 72
5. Rs. 50
Answer: (1)

6. A tempo is insured to the extent of 4 5 of its original value. If the premium on it at the rate of 1.3 percent amounts to Rs. 910, the original value of the tempo is:
1. Rs. 78,000
2. Rs. 78,500
3. Rs. 80,000
4. Rs. 85,000
5. Rs. 87,500
Answer: (5)

7. By selling 45 lemons for Rs. 40, a man loses 20%. How many should he sell for Rs. 24 to gain 20% in the transaction?
1. 19
2. 18
3. 24
4. 22
5. 23
Answer: (2)
8. In a ratio, which is equal to 3 : 4, if the antecedent is 12, then the consequent is:
1. 10
2. 16
3. 20
4. 22
5. 18
Answer: (2)

9. A, B and C are employed to do a piece of work for Rs. 529. A and B together are supposed to do 19/23 of the work and B and C together 8/23 of the work. What amount should A be paid?
1. Rs. 320
2. Rs. 345
3. Rs. 355
4. Rs. 380
5. None of these
Answer: (2)

10. A boy rides his bicycle 10 km at an average speed of 12 km/hr and again travels 12 km at an average speed of 10 km/hr. His average speed for the entire trip is approximately :
1. 10.4 km/hr
2. 10.8 km/hr
3. 12 km/hr
4. 14 km/hr
5. 13 km/hr
Answer: (2)

11. From a pack of 52 cards, two cards are drawn together at random. What is the probability of both the cards being kings?
1. 1/19
2. 27/29
3. 35/256
4. 1/121
5. 35/121
Answer: (4)

12. An automobile financier claims to be lending money at simple interest, but he includes the interest every six months for calculating the principal. If he is charging an interest of 10%, the effective rate of interest becomes:
1. 13%
2. 10.25%
3. 15%
4. 11%
5. None of these
Answer: (2)

13. A towel, when bleached, was found to have lost 20% of its length and 10% of its breadth. The percentage of decrease in area is:
1. 11%
2. 12%
3. 20%
4. 28%
5. 33%
Answer: (4)

14. What is the difference in exports between the periods March to May and June to August (in $ million)?
1. 418
2. 592
3. 5790
4. 585
5. None of these
Answer: (4)

15. If the exports of company B in the year 2003 were Rs. 77 crore, then, what were the imports of the company in that year?
1. 86 crore
2. 107.5 crore
3. 103.95 crore
4. 101 crore
5. None of these
Answer: (3)

Direction: In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, four words are suggested. One of which fills the blank appropriately. Find out appropriate word in each case.

The Reserve Bank has taken a bold (46) in the development of money, the government securities and the foreign exchange markets in (47) of their critical role in overall growth and development of the economy and (48) in the transmission mechanism of monetary policy. The approach has been one of simultaneous movements on several fronts, graduated and callibrated, with an (49) on institutional and infrastructural development and improvements in market microstructure. The pace of reforms was contingent (50) putting in place appropriate systems and procedures, technologies and market practices. Initiatives taken by the Reserve Bank have brought about a (51) transformation of various segments of the financial market. These developments by improving the depth and liquidity in domestic financial markets have (52) to better price discovery of interest rates and exchange rates, which, in turn, hae led to greater (53) in resource allocation in the economy. The increase in size and depth of financial market has (54) the way for (55) use of indirect instruments.
1. (1) interest
(2) participation
(3) step
(4) role
(5) None of these

2. (1) point
(2) tune
(3) view
(4) pursuit
(5) None of these

3. (1) decisively
(2) reluctantly
(3) visibly
(4) particularly
(5) None of these

4. (1) equilibrium
(2) emphasis
(3) appeasement
(4) overload
(5) None of these

5. (1) by
(2) for
(3) against
(4) upon
(5) None of these

6. (1) trivial
(2) jubilant
(3) fastidious
(4) significant
(5) None of these

7. (1) addressed
(2) contributed
(3) initiated
(4) evolved
(5) None of these

8. (1) measures
(2) activism
(3) debacle
(4) efficiency
(5) None of these

9. (1) paved
(2) repaired
(3) dug
(4) elevated
(5) None of these
10. (1) revolutionised
(2) indiscriminate
(3) flexible
(4) arbitrary
(5) None of these
Answers:

1. (3 ) 2. (4) 3. (4) 4. (2) 5. (4) 6. (4) 6. (2) 7. (1) 8. (1) 9. (3) 10.(3)


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5. The time now is 12:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8