2020 2021 EduVark > Education Discussion > General Discussion


  #2  
August 27th, 2016, 08:26 AM
Super Moderator
 
Join Date: Mar 2012
Re: IBPS Specialist Officer Professional Knowledge Bits

The IBPS was conducting the Specialist Officer’s Exam for IT Field on February 14, 2016.

Its Professional Knowledge would be an important section of the exam as it will consists of 50 questions for 75 marks.

Here are some topic wise approx. no of questions asked from Professional Section of IBPS IT Officer Exam

DBMS – 15
Data Communication & Networking – 10 to 15
Computer Organization & Structure – 5 to 6
Data Structure & Compiler Design – 3 to 4
Operating systems – 4 to 5
Software Engineering – 2 to 3
Internet Awareness – 1 to 2

As we all can know that around 60 % of Professional Knowledge Questions comes from DBMS & Data Communication topics.

Specialist Officer Professional Knowledge Topics for IT officer:

DataBase Management System (DBMS),
Data Communication and networking,
Operating System Questions,
Computer organization + Hardware (Microprocessor),
Network Security,
Software Engineering,
Data Structures,
Web Technologies,
Programming Languages (BASIC),
Human Resource Development: Strategies and Systems,
Transnational Analysis,
Training and Development,
Recruitment & Selection,
Rewards & Recognition,
Industrial relations

Here arte some IBPS SO Previous Year Questions:
Information Technology:


1. Which of the following is Stack structure?
A. FIFO (First In First Out) B. LIFO (Last In First Out)
C. FILO (First In Last Out) D. LILO (Last In Last Out)
Ans: B

2. Which of the following is not a logical database structure?
A) Tree B) Network C) Chain D) Relational
Ans: C


3. Master slave flip-flop is also referred to as ___
A) Positive level triggered flip-flop B) Pulse triggered flip-flop
C) Low level triggered flip-flop D) Edge triggered flip-flop
Ans: B


4. Which of the following is defined by Storage class?
A) Arrays B) Data types C) Scope and Performance D) Strings
Ans: C

5. DMA stands for ____
A) Direct Memory Access B) Dynamic Memory Access
C) Direct Memory Allocation D) Dynamic Memory Allocation
Ans: A

6. A data warehouse is which of the following?
A) Contains only current data
B) Contains numerous naming conventions and formats
C) Organized around important subject areas
D) Can be updated by the end users
Ans: C


7. OSI model is having how many layers?
A) Two B) Four C) Six D) Seven
Ans: Seven

8. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a ____
A) Link B) Hub C) Network D) Loop
Ans: Network

9. Proxy server is used for ____
A) Providing security against unauthorized users
B) Processing client requests for web pages
C) Provide Internet Protocol
D) Processing client requests for DB access
Ans: B


10. Target of normalization is ____
A) Minimize the number of entities B) Minimize the number of errors
C) Minimize the number of redundancy D) Maximize the number of rows
Ans: C

11. Linux is which type of operating system?
A) Windows B) MAC C) Open-source D) Microsoft
Ans: C


12. Verification of username and password is called _____
A) Installation B) Accessibility C) Logging in D) Authentication
Ans: D



13. Computers manipulate the data in many ways and this manipulation is called ____
A) Batching B) Upgrading C) Processing D) Utilizing
Ans: C


14. A web ___ consists of one or more web pages located on a web server.
A) Story B) Site C) Network D) Template
Ans: B



15. C, BASIC and COBOL are example of ______
A) Low level languages B) High level languages
C) System programming languages D) Inter related languages
Ans: B


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +5.5. The time now is 12:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

1 2 3 4 5 6 7 8